Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. Informace pro hráče

Oficiální stránky ME jsou TADY.

Pro účastníky ME - zde budou aktuální pokyny, poznámky, nutné věci. Něco jako nástěnka. Prosíme sledujte...


Jak asi všichni víte, ČR získává celkem 5 medailí: stříbro Ivana Fojtíková za singly A, bronz Anna Brokešová + Zdenka Pláničková za double C, Anna Brokešová za singly C, All Events singly C, Masters C. Gratulujeme! Můžete se podívat i na záznam z medailového ceremoniálu.


V neděli 03.07.22 odjezd autobusu na vlakové nádraží v 10:00 hod.


V sobotu 02.07.22 Masters, medailový ceremoniál na Hasenheide od 9:00 hod. Následuje Závěrečný banket od 19 hod. Místo konání banketu: Hofbräu Wirtshaus Berlin, Karl-Liebknecht-Str. 30, 10178 Berlin (nedaleko od Alexander Platz). Informace o dopravě jsou uvedeny v brožurce Welcome to Berlin", kterou všichni dostali při registraci. Internetové stránky jsou ZDE.


Vloženo 21.06.2022: máme potvrzeno, že doprava koulí mezi hernami, hotely, nádražím je možná, nikoliv povinná. Je zde ale důležitá změna pro ty, kdo jede vlakem EC174 s příjezdem do Berlína ve 14:42 hod: je třeba vystoupit již ve stanici Berlin Südkreuz ve 14:35 hod, protože autobus pro hráče a doprovody bude přistaven právě zde, nikoliv na Berlin Hauptbahnhof! Obdobně to je i pro cestu zpět, autobus od hotelu Mercure odjíždí v neděli 03.07.2022 v 10:00 hod opět na toto nádraží.


Vloženo 20.06.2022: přišla další upozornění pro všechny hráče, doufejme, že již poslední... Prakticky všechny dokumenty byly aktualizovány podle změn ohlášených jednotlivými zeměmi (včetně ČR). Z toho důvodu se mohly změnit časy tvých hracích rund, takže si to v níže přiložených souborech ještě jednou zkontrolujte. Novinka je přeprava koulí z letiště, z nádraží a mezi hernami. Je tam uvedeno jak postupovat, aby tvoje koule byly tam, kde budeš hrát. Dokument si tedy přečtěte (dal jsem do přílohy jak český překlad textu, tak i originál kde jsou kromě textu i mapky, jízdní řády, atd.). Není jisté, zda jsou tyto věci povinné pro všechny anebo jde jen o ulehčení hráčům, aby se s koulemi nemuseli tahat sami. Tohle ještě budeme ověřovat a dáme sem zprávu.

Covid: byla zavedena povinnost mít v MHD respirátor třídy FFP2/KN95, bez ventilace. Nestačí tedy rouška! Týká se všech ve věku 14 a více let. Takže respirátory s sebou, pokud hodláte v Berlíně MHD využít.

Registrace hráčů a oficiálních doprovodů: přehled kde se kdo kdy může registrovat do celé akce je rovněž přiložen. Pořadatel upozorňuje, že každý hráč a oficiální doprovod se povinně musí registrovat osobně a přitom předložit osobní doklad ke kontrole (pas, OP).

Aktualizované přílohy:

Pokyny pro registraci do ME (hráči, ofic. doprovody)

Přehled kdo kdy kde hraje (CZ hráči)

Podrobný rozpis CZ hráčů pro centrum Bowlplay

Podrobný rozpis CZ hráčů pro centrum Hasenheide

Podrobný rozpis CZ hráčů pro centrum Bowling World (pouze ženy)

Transport bowlingových koulí (český překlad pokynů)

Transport bowlingových koulí (EN, včetně mapek a jízdních řádů)


Vloženo 13.06.2022: získali jsme podrobný přehled o tom, kdy kdo kde hraje (viz vložené přílohy ke stažení níže) a také podrobné informace o povinné registraci VŠECH účastníků ME (tedy hráček, hráčů a oficiálních doprovodů) po příjezdu do Berlína. Seznam je jmenovitý, podívejte se, jaká místa a termíny registrace platí pro tebe a případně tvůj oficiální doprovod. Každý má u svého jména nejméně 2 možnosti, kde se registrovat podle data příjezdu, typu ubytování. Zdá se, že registrace do ME nebude jako obvykle možná až přímo před hrami po příchodu do centra. Dejte si na to pozor, aby z toho nebyly zbytečné problémy...

Pro všechny CZ hráčky a hráče: do ME se zaregistrujte podle pokynů v příloze. Při registraci obdržíte veškeré materiály od pořadatele - rozpisy her, jízdní řády autobusů, nějaké pozornosti a hlavně osobní oficiální ID kartu, kterou je nutné mít stále u sebe. Mimochodem platí jako volná jízdenka MHD po celém Berlíně. V neděli 26.06. od 13 hod je meeting kapitánů, za ČR tam bude Anežka. Tam se dozvíme případné změny, pokyny, organizační záležitosti. Od 17 hod je Zahajovací ceremoniál ME na Alexander Platz (detaily budou v materiálech od organizátora). Přímo zde se bude konat i česká koordinační schůzka všech hráček a hráčů (cca v 16:45 hod), kde Anežka bude informovat o věcech z meetingu kapitánů. Doprava tam i zpět po akci do oficiálních hotelů je zajištěna organizátorem autobusem. 

Zdůrazňuji všem znovu: na všechny tvoje hrací rundy se dostav alespoň 30 minut předem. Hrát se může pouze a výhradně ve schválených dresech a dlouhých černých kalhotách bez vnějších kapes, ženy v jednotném provedení (buď stejné sukně nebo kalhoty). Během hry (tj. od úvodního tréninku do skončení poslední šesté hry) je absolutní zákaz konzumace alkoholických nápojů včetně piva a odcházet na kouření i ven mimo centrum. Jinak hrozí vyloučení z celého ME bez náhrady. Rovněž je zcela zakázáno při hraní používat mobily, tablety atd., jakož i rušit spoluhráče jakýmikoliv nevhodnými projevy. V bowlinhových centrech jsou oficiální rozhodčí, jejich pokyny respektujte. Před první startem je třeba aby hráči s excentry vyplnili formulář o koulích, se kterými budou hrát (formuláře budou součástí materiálů od pořadatele). Pokud si nejste jisti, zeptejte se toho, od koho jste kouli koupili, co je třeba do formuláře zapsat (značka koule, číslo koule) a kde to najít. POZOR na zakázané koule!!! V průběhu šampionátu je možné, že svoláme meeting všech českých hráček a hráčů, bude-li to třeba. V takovém případě je účast všech hráčů povinná. V pondělí 27.06. je schůze členských zemí ESBC, kde se projednává řada důležitých věcí, kde mohou být uloženy úkoly týmům, mohou být poskytnuty nějaké důležité operativní informace pro země a jejich hráče a kde jsou prezentace zemí, kde by mělo být ME v dalších rocích. Zde se definitivně rozhodne i o roku 2023. Účast Milan Soušek a Anežka Lencová. V sobotu 02.06. proběhne finále všech soutěží na Bowling World a na stejném místě i medailový ceremoniál. Slavnostní ukončení ME proběhne rovněž na Alexander Platz na stejném místě, jako byl Zahajovací ceremoniál, a to od 19 hod. Detaily včetně autobusových jízdních řádů opět budou v materiálech od pořadatele.V případě problémů v průběhu ME kontaktujte Anežku Lencovou (603834218) nebo Milana Souška (604243977).


Vloženo 22.05.2022: dnes nám přišel obsáhlý email od německého pořadatele. Zde jsou zjednodušeně vypsány jednotlivé body:

1. covidová opatření: pro cestování do Německa platí státem předepsaná pravidla. Zrušena byla povinnost různých lhůt z hlediska očkování a prodělání nemoci. V době zahájení šampionátu bude platit to, co vyhlásil Německý stát v dané době. Tím tedy padly všechny úvahy, jak co zařídit, abychom se mohli VŠICHNI bez výjimky zúčastnit. Německý pořadatel nebude nic kontrolovat, ani v hotelu, ani na hernách. Přesto se doporučuje být obezřetný, chránit se rouškou či respirátorem. Roušky jsou v Německu povinné pouze v MHD, v uzavřených prostorách se důrazně doporučují. Takže roušky/respirátory s sebou. Krátce před zahájením ME sem ještě vložíme informaci, jaký je aktuální covidový stav v Německu z hlediska covidových opatření.

2. přesné rozpisy her, kde kdo kdy hraje, budou zveřejněny kolem 15.06.2022.

3. Náš hotel Mercure se nachází v zelené zóně. Věnujte tomu tedy pozornost a opatřete si příslušnou známku na vaše auto, kterým do Německa jedete. To samozřejmě platí i pro ty, co jedou autem a bydlí v Berlíně mimo oficiální hotely. Viz také informace dole z dřívějška.

4. Registrace hráčů pro ME: registrovat se každý musí co nejdříve po svém příjezdu. Registrace hráčů a hostů proběhne  přímo v hotelu Mercure. Kdo nebydlí zde, musí se osobně zaregistrovat v bowlingovém centru Bowling World. Při registraci všichni obdrží materiály, identifikační kartu (tu je nutné mít stále u sebe). Identifikační karta mj. umožňuje využívání autobusů pořadatele a také volné jízdy MHD po celém Berlíně.

5. do 15.06.2022 je nutné nám emailem oznámit, kdo vyžaduje vegetariánské nebo veganské jídlo na uvítacím a závěrečném ceremoniálu. Jinak na to nebude brán zřetel.


Vloženo 08.05.2022: odeslal jsem oficiální dopis do Německa a Prezidentce ESBC ve věci opatření proti covidu. Vysvětlil jsem situaci z pohledu EU a Německa a žádám, aby opatření proti covidu pro ME 2022 přesně odpovídalo opatřením Německé vlády proti covidu, která budou platná od 01.06.2022 (podle dostupných údajů tam má dojít k dalšímu uvolnění a zjednodušení). Již dnes by podle německých oficiálních pravidel neměl nikdo z nás problém do Německa jet, natož po tom dalším plánovaném rozvolnění. Apeloval jsem na to, aby pořadatel ME v Berlíně se o své vůli nesnažil být přísnější, než Kochův Institut v Německu, který v této zemi o celostátních pravidlech rozhoduje. Kdo si myslí, že stávající přísné podmínky nesplňuje, prosím vyčkejte na začátek června, až se ta věc vyjasní. (Milan Soušek)


Vloženo 05.05.2022: podle dnešní zprávy od pořadatele je pravděpodobné, že dříve zveřejněné podmínky účasti na ME z hlediska covid (viz také dole v tomto článku) budou na konci května zmírněny takto: plné očkování ne starší než 9 měsíců nebo potvrzení o prodělání nemoci ne strarší, než 6 měsíců.


Vloženo 03.05.2022: důležité informace pro hráče i oficiální doprovody!

1. mazací model je ke stažení ZDE.

2. ME se zúčastní 769 hráček a hráčů (524 mužů - 105 A, 157 B, 262 C a 245 žen - 69 A, 75 B, 100 C).

3. Covid opatření v Německu a na ME: v Německu obecně je povinnost nosit roušku v hromadné dopravě, u lékařů a v lékárnách. Jinak je to dobrovolné. Konkrétně na naší akci ME: všichni hráči a doprovody musí být plně očkováni a mít k tomu doklad (zřejmě stačí i naše Tečka v mobilu či tištěný doklad). Poslední očkování by nemělo být starší než v lednu 2022. Druhá varianta je potvrzení (v angličtině) o prodělání covidu v době po 01.04.2022. Kontroly hráčů budou probíhat v oficiálních hotelích při ubytovávání se, provádět to budou pracovníci organizátora ME, a u ostatních při registraci do nejbližší hrací rundy. Všichni zkontrolovaní (v hotelu i na herně) dostanou Průkaz ESBC. Ten je třeba mít stále u sebe, protože slouží nejen pro ME ale obecně všude, jako doklad o negativitě covidu. Průkazem se hráč prokazuje také při registraci do všech hracích rund na centrech. Navíc má tento Průkaz ESBC výhodu, protože slouží jako volná jízdenka v hromadné dopravě po celém Berlíně.

Je doporučeno mít vždy s sebou pár roušek, protože jednak jsou v hromadné dopravě povinné a jednak se teoreticky může stát, že někde budou vyžadovány, což vždy záleží na majitelích zařízení (obchod, restaurace, Fitko, bazény, atd.).

Uvedená covidová opatření ještě konzultujeme, vznesli jsme na to dotazy, upřesníme jakmile dostaneme odpovědi. Zatím to nepovažujte za definitivní, ale informativní.

4. Oficiální uvítací materiály a věci pro hráče obdrží všichni hráči přímo po covidové kontrole od pracovníků pořadatele. Tam by měly vedle nějaké drobné pozornosti být jízdní řády oficiálních autobusů a přehled hracích rund. Zařazení jednotlivých hráčů do hracích rund bude známo cca do konce května.

5. Oficiální tréninky jsou v sobotu 25.06. 10 - 18 hod a v neděli 27.06. od 10 do 16 hod. Objednávání tréninků dělají hráči sami přímo v centrech, kde se hraje. Při objednávání je třeba se odvolat na ESMC/ME 2022. V tom případě bude cena pronájmu dráhy zlevněná na 15 EUR/hod. Ale POZOR - na žádných trénincích nebudou dráhy namazány tím mazacím modelem, na kterém se bude ME hrát!!

6. Kapitánský meeting se koná v neděli 27.06.2022 v centru Bowlingworld od 13 hod (pouze Anežka), oficiální zahajovací ceremoniál bude v neděli 27.06.2022 v Cinestar Berlin Cubix Filmpalast od 17:00 hod (otevřeno bude od 16:30 hod). Všichni hráči pro tento ceremoniál obdrží identifikační pásku, které se budou hromadně vydávat na kapitánském meetingu (Anežka). My jich máme objednáno pro všechny hráče a oficiální doprovody. I na tento zahajovací ceremoniál bude zajištěna doprava autobusy z oficiálních hotelů a po skončení zpět. V sobotu 02.07.22 jsou v Bowling World od 9 hod finále Masters všech kategorií. Následuje medailový ceremoniál a od 19 hod na Alexander Platz Závěrečný banket od 19 hod. Na všechny akce zajišťuje z oficiálních hotelů dopravu hráčů a oficiálních doprovodů pořadatel. Jízdní řády budou v materiálech pro hráče, které vcšichni dostanou při registraci do ME.

7. Hotel Mercury Tempelhof: check i nejdříve v 15 hod, check out nejpozději do 12 hod v neděli 03.07.22. Pokoje jsou rezervovány na jména hráčů a doprovodů podle objednávek hráčů.

8. Kdo jede vlastním vozem: v Berlíně stejně jako v dalších německých městech jsou tzv. Zelené zóny, kam je vjezd povolen pouze s extra známkou, obvykle pouze zelené barvy. Známky jsou barevně rozlišeny podle ekologických pravidel. Přísnější normy platí pro dieselové motory. Kdo vjede do Zelené zóny bez této známky, hrozí pokuta 80 EUR. Bohužel i náš hotel Mercury Tempelhof si těsně, ale přeci leží v takové Zelené zóně. Čili nejen pro tady ubytované platí, že na autě musí povinně mít zelenou známku. TADY (Dekra) nebo TADY (ÚAMK) je k tomu jasné vysvětlení a tam lze známku i přímo zakoupit. Nicméně tyto "green stamp" prodává v ČR více subjektů. Dejte si na to pozor, doporučení je opatřit si známku s dostatečným předstihem. Jinak ta známka potom platí vlastně bez časového omezení, takže je možné ji využívat i později při cestách po Německu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vloženo 20.04.2022: Mistrovství Evropy seniorů 2022 se koná na přelomu června a července 2022 v Berlíně. Listina startujících byla uzavřena v polovině března. Nyní se ukázalo, že z důvodu plánované operace však 1 hráč nebude moci na toto ME jet. Z toho důvodu hledáme náhradníka. Ubytování v hotelu naší výpravy zajištěno. Náhradníkovi poskytneme zdarma dres, pokud jej ještě nemá a odznaky. Pokud by měl někdo vážný zájem, je třeba vyplnit přihlášku do tohoto ME (přímo na přihlášku TUDY). Vše ostatní zajistíme.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Přihlášky na toto ME seniorů: do 31.01.2022. Přejít na přihlášku TUDY.

Následně budou hráčům vystaveny faktury, které je třeba uhradit do 20.02.2022. Vše si platíme sami, nikdo nám na ME nepřispívá. Veškeré platby podobně jako vloni držíme u nás s tím, že čekáme na potvrzení, že akce skutečně proběhne a nebude zrušena.

Objednané věci (dresy, mikiny, odznaky) by měly být hotovy do konce května 2022. Vydávat to budeme na seniorských akcích nebo podle domluvy.

Na ME lze hrát zásadně pouze v oficiálních dresech, které hráčům zajistíme my hromadně. Jedná se o dresy vzor 2015. Pánský a dámský dres se svým provedením liší. Muži musí hrát v černých kalhotách bez vnějších kapes, ženy ve dvojicích a trojicích musí mít stejné buď kalhoty nebo sukně. Oblečení se kontroluje a pořadatelé hříšníkům dávají výstrahy a finanční pokuty, při opakování jsou z ME vyloučeni. Poznámka: mikiny nejsou povinné.

COVID: předběžné informace jsou, že všichni účastníci (hráči i hosté) budou muset splňovat podmínky: plné proočkování, případně potvrzení o prodělání nemoci během posledních měsíců před ME. Pořadatel bude povinen vše kontrolovat jak v centrech, tak i na společných rautech a jiných setkáních. Podmínky pro ME budou upřesněny pořadatelem v návaznosti na opatření přiajá německou vládou pro hromadné akce. To lze očekávat někdy cca v dubnu až v květnu 2022. Budeme informovat.

Naše výprava bude v oficiálním hotelu Mercure Tempelhof Berlín. Organizátor zajišťuje autobusovou dopravu hráčů z hotelu do bowlingových center a zpět do hotelu. Hotel má vlastní parkoviště za 12 EUR/noc, parkování si může každý sám objednat na recepci hotelu při příjezdu. Cena je 95 EUR/noc za jednolůžkový pokoj a 110 EUR/noc za dvoulůžkový. V ceně je snídaně a wifi.

Na ME je zvykem, že hráč dá spoluhráčům na dráze odznak na výměnu, odznaky zajišťujeme my hromadně. Kromě odznaků oficiálních se občas mění i neoficiální různé předměty, dárky, pozornosti. U nás je to ten typ "odznaku" 2, což jsou letos dárkové záznamníčky s motivy Prahy. K výměnám velmi často dochází i na závěrečném galavečeru, tedy v sobotu 02.07.22 večer. Galavečer je skutečně velká slavnostní akce s večeří, zábavou, většinou i s hudbou a tancem a doprovodným programem. Doporučené oblečení je slavnostního typu, rozhodně nejsou vhodné třeba džíny s trikem apod.

Přesný rozpis kdy kdo kde hraje bude vydán cca dva týdny před ME. Z oficiálního hotelu je do center zajištěna doprava hráčů i koulí. Registrace hráčů přímo v centru je nejpozději 30 minut před zahájením příslušné rundy. Registrace probíhá podle ID kartičky, kterou každý hráč dostane od nás při českém brífingu před/při zahajovacím mítingu ME.

V průběhu her je naprostý zákaz konzumace jakýchkoliv alkoholických nápojů, a to včetně pauzy při střídání drah! Totéž se týká kouření, rovněž zcela zakázáno i mezi hrami (už jsme zažili anulování her hráče díky kouření v pauze, i když se kouřilo venku mimo centrum. Naštěstí ten hráč nebyl z ME zcela vyloučen... to jen jako praktický příklad jak by to mohlo dopadnout).

Případné herní spory hráčů, problémy na místě v centrech apod. řeší obvykle kapitán týmu, což je Anežka Lencová (+420 603834218), formální nejasnosti, problémy ap. vedoucí výpravy Milan Soušek (+420 604243977).