Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. Výsledky Finálového turnaje

ceny-pro-nejlepsi.jpgVelká cena seniorských šampionů za rok 2023 (5. ročník) v rukách Jiřího Hindráka a Ivany Fojtíkové

Exkluzivní Grand Prix of Senior Champions tradičně formálně i prakticky zakončil seniorský bowlingový rok, tentokrát rok 2023. Stalo se tak 28. ledna 2024 na Kaštance v Brně. Po dvou omluvách (nemoce) se sjelo všech 30 zaregistrovaných hráček a hráčů, aby se pokusili uspět na obtížných mazacích modelech a prokázali tak svoji herní komplexnost, jež by je měla v ideálním případě posadit na letošní seniorský trůn. Zúčastnit se mohli výhradně ti senioři, kteří uspěli na některé čistě seniorské bowlingové akci, soutěži. Podrobný přehled nominantů na dnešek najdete ZDE.

Nejednalo se dnes o nic jednoduchého. Všichni absolvovali své základní hry na dvou naprosto odlišných mazacích modelech: 3 hry na krátkém Kegel Wolf 32 stop s větším množstvím oleje a 3 hry na dlouhém Kegel ABT_6. Oba modely jsou sportovního charakteru s nízkými ratii. Připraven byl třetí model Kegel Middle Road, 39 stop. Zda bude pro hry využit záviselo pouze na nejlepším hráči po základních 6ti kolech. On totiž pro finálové 3 hry vybírá, na čem se bude hrát. A kromě dvou modelů, na nichž se hrály základní hry, byl pro výběr k dispozici také tento model střední délky, ovšem rovněž se sportovní obtížností.

Základní hry, krátké mazání: takto krátké modely se obecně používají skutečně jen velice zřídka. Nebylo tedy velkým překvapením, že většina zvučných jmen se s ním potýkala, ale snaha u všech nechyběla. Snad jen dřívější praktické zkušenosti s podobnými modely... Krátkému dominoval Jirka Hindrák s průměrem necelých 206. V dámské části pak Alena Sovová s průměrem téměř 185. Ostatní zůstali za nimi s citelnými odstupy. Nejčetnější průměry se zde pohybovaly v hodnotách 160 až 170. Ale nic se neděje, všichni věděli, že mají za sebou tu nejobtížnější část herního dne. Následovala sada 3 her na dlouhém, kde se dalo mnohé vylepšit... Nejlepší hru na krátkém jsme viděli u Jany Lébrové - 221.

Základní hry, dlouhé mazání: ano, byly nějaké výjimky, ale u naprosté většiny hráčů se naplnilo očekávání, že na dlouhém to bude lepší, než na tom krátkém. Typický příklad? Pavel Šimůnek. Jeho průměr na krátkém 165,67, na dlouhém 211,67. Nebo Vít Hasník: 162,33, resp. 199,67. A takových bylo víc... Na dlouhém byl nejlepší Pavel Šimůnek a mezi ženami Ivana Fojtíková.

Součet všech odehraných 6ti her nadefinoval šestnáctku finalistů. Celkově na tom byl nejlépe Jirka Hindrák (součet 1203) a v dámách Irča Straková (1158). Důležitá je ale čára postupu: těsně nad ní se vešel Ondra Surán. Ale ten pohled níže... ostřílená bowlingová jména Jirka Vrážel, Jana Lébrová, Láďa Jirků, Míra Malec atd. dnes končí. Jak bylo řečeno v úvodu hráčům: "nečeká vás nic lehkého".

Následuje mazací pauza a při ní oběd zcela pro všechny v ceně startovného. A nadchází důležitý okamžik dnešního finále: nejlepší po základních hrách vybírá mazací model pro finále. Jiří Hindrák volí to krátké, tedy Kegel Wolf 32 stop. Rozhodnutí z jeho pohledu naprosto logické: právě na tomto modelu se Jirkovi velmi dařilo, proč to tedy měnit, že... Celkem pochopitelně se pár jiných ošívalo... Ale volba mazacího modelu proběhla přesně v souladu s Propozicemi a tak odvolání žádné možné není...

Finále na 3 hry (+50% součtu základních her): každá finálová hra se hraje na jiném páru drah. úvodní hrou nabírají nejvyšší tempo Vít Hasník (216), Jiří Hindrák (211), Ivana Fojtíková (210). Druhé hry přinášejí 212 Ivaně Fojtíkové a Petru Tomáškovi, 203 pak i Vítovi Hasníkovi. Za pozornost stojí, že jména Vítek Hasník a Ivanka Fojtíková jsou zde uvedena již podruhé. Třetí hry přinášejí velkou změnu: 246 hraje Dáša Stulíková, dvoustovky vidíme u Pepy Nováka a Pavla Šimůnka. Ostatní dost polevili a tak panuje celková nejistota co do celkových součtů a konečného pořadí. Chvíle napětí a pak už máme jasno...

vitez-a-vitezka-turnaje.jpgMuži: 1. místo Jiří Hindrák, 2. místo Vít Hasník, 3. místo Petr Tomášek.

Ženy: 1. místo Ivana Fojtíková, 2. místo Irena Straková, 3. místo Dagmar Stulíková.

 

 

 

Mužům i ženám na stupních vítězů gratulujeme, jejich úspěch je skutečně významný a zápis do naší seniorské Galérie slavných je nemine. Nejvyšší hry celého dne zahráli 246 Dagmar Stulíková a 231 Pavel Šimůnek.

Pro všechny úspěšné jsme připravili vpravdě luxusní ceny s krásnými poháry a velmi rádi jsme je předali. Děkujeme jednak zcela všem aktérům, nebylo to vůbec nic jednoduchého, náročná věc i na psychickou odolnost hráčů bez ohledu na výsledky. Jsme rádi, že jsme měli tu čest akci připravit a zorganizovat i letos a věříme, že se líbila. Rok 2024 bude z tohoto pohledu zcela totožný jako letošek, pro účast ve Velké ceně seniorských šampionů 2024 je podmínka kvalitních výsledků na vyjmenovaných čistě seniorských akcích v roce 2024.

Hold skládáme také jako obvykle výborně připravenému centru Kaštanka a jejímu majiteli. On měl jen dneska jisté nervy s organizací a přípravou drah, aby tato vrcholná seniorská akce klapla a vše bylo pro hry připraveno v pokud možno nejlepším provedení. Děkujeme za to, jakož i za chutný oběd.

Na Kaštance se hraje i v roce 2024 řada dalších soutěží, seniorských i otevřených a tak věříme, že to finalisty přiláká k účasti i na nich. Rád je tam uvidíme.

Výsledková listina dnešního dne ke stažení

Seniorský bowlingový rok 2023 tak definitivně končí, ať žije rok 2024! A zcela všem děkujeme jak za dnešek, tak i aktivní účast na našich turnajích v roce 2024!

Na fotky z vyhlašování nejlepších se podívejte TUDY do fotogalérie.