Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. Výsledky

Grand Prix of Senior Champions je jedinečná vrcholová soutěž pro nejlepší z nejlepších seniorů v celém kalendářním roce. Zúčastnit se nemůže kdokoliv, účast zde je nutné si vybojovat v rámci zásadních čistě seniorských turnajů, akcí, MČR, akcí typů Old School a podobně. To je jedna věc, vůbec se sem dostat... Druhá věc je zde uspět. Není to nic jednoduchého, Grand Prix seniorských šampionů je zcela jedinečná a specifická soutěž, kde je nutno prokázat své schopnosti za opravdu nejednoduchých podmínek. Hlavními oceněními zde není pohár, či pěkná věcná cena, ale jen a jen bowlingový úspěch s následným uvedením nejlepších do naší seniorské Galérie slavných. Jména, která se dokázala tady zapsat, jsou trvale nezpochybnitelná a jejich úspěch si zaslouží skutečný obdiv...

Letos za rok 2022 Grand Prix of Senior Champions prošla svoji zkouškou. Ne pro to kdo a odkud se do soutěže kvalifikoval, ale proto, že dlouho předem plánovaný termín narazil na neovlivnitelné skutečnosti... Bohužel došlo k ukončení činnosti bowlingového centra Bowlingzone v Pardubicích a akci bylo nutné na poslední chvíli přesunout do jiného centra. Problém je s tím především termínový, ale samozřejmě i technický. Protože to, co se na Grand Prix seniorů hraje není jednoduché ani z hlediska přípravy drah. Naštěstí se podařilo ještě včas vyjednat nové centrum Kaštanka v Brně. A jak se nakonec ukázalo, byla to volba více než výborná. Tedy z pohledu technického i organizačního. Ne všude by bylo možné připravit dráhy tak, jak se na naši výroční akci Grand Prix sluší. Kaštanka tohle zvládla naprosto bravurně se vším všudy. A my organizatoři za to děkujeme.

Druhá věc je samozřejmě účast nejlepších seniorek a seniorů z jednotlivých vrcholových soutěží v roce 2022 na Grand Prix. Změna centra proběhla bohužel krátce před akcí, možná i proto z původních cca 30 přihlášek do Pardubic se nakonec se zúčastnilo 11 seniorek a seniorů, ostatní se odhlásili, jejich zájem byl větší o jednotlivé komerční turnaje, kde byla možnost vyhrát nějaké ty ceny za umístění. Nikoliv však prestižní seniorské tituly, jež si každý senior s hrdostí zapíše do svého bowlingového CV...

Ale pojďme nahlédnout přímo na akci. Po zaregistrování všichni odehráli své první hry na krátkém mazacím modelu. Použit byl Wolf 32 stop. Navíc každá hra (samozřejmě amerikou) se hrála na jiném páru drah. Krátký model nejvíce sedl Ivaně Fojtíkové, jejíž součet včetně HDC byl 623. Její první hra 257 nenechala nikoho na pochybách, s jakými ambicemi sem Ivana přijela. 580 zahrála Anička Stromšíková, 565 Pavel Nádvorník. Opravdu se letos stane Grand Prix doménou rovinářů? Uvidíme... Další muži na krátkém - 534 Ondřej Surán, 520 Zdeněk Havlíček, 513 Milan Soušek. Dobrá, krátké je za námi, jdeme mazat a před námi je dlouhý mazací model ABT_6 o délce 42 stop. A tady se vše docela dost mění, 546 hraje Ondřej Surán, ale upřímně celkem nic moc, 534 má Ivana Fojtíková a 522 Irena Zelinková. Takže kromě Ondry opět rovináři? V celkovém součtu za všech 6 her na krátkém + dlouhém je na tom nejlépe Ivana Fojtíková se součtem 1205. Její náskok na ostatní je velmi zajímavý. Druhá je zatím s 1134 Anička Stromšíková. Nejlepší excentrik je se součtem 1080 Ondra Surán. A jsme u rozhodujícího okamžiku... vítěz kvalifikace bude volit mazací model pro finále... Ivana Fojtíková se rozhoduje pro střední model ABT_2 o délce 40 stop, Udělala skutečně dobře? Uvidíme, odpověď nám dá právě až finále... A ta odpověď nebyla pro Ivanu až tak příznivá. Ondřej Surán hraje 205, 244, 238 a říká Ivance: Díky, dobře jsi zvolila... Ondřej Surán tímto ovládl celou akci a vítězí. Druhá pozice patří zaslouženě Aničce Stromšíkové, jejíž 244 ji vyneslo až na stříbro a nejlepší ženu letošního Grand Prix, třetí místo bere matador Vláďa Pitaš. Gratulovat samozřejmě musíme všem, bylo to zasloužené, opět i ve finále se každá hra hrála na jiném páru drah, takže o nejlepších pochyb nebylo.

Ivana Fojtíková končí po finále na bramborách, tedy čtvrtá. Možná v této chvíli svého rozhodnutí na čem hrát finále litovala? Kdo ví.... Je po všem, nejlepší pobírají své ceny a hlavně se ocitají v seniorské Galérii slavných.

Děkujeme všem, co si účast vybojovali a přijeli bojovat o prestižní tituly, bylo to verlice zajímavé a hlavně náročné. Tady prostě jen tak někdo uspět nemůže. Tohle je soutěž pro seniorského univerzála... Takže konečné výsledky?

1. místo Ondřej Surán, 2. místo Anna Stromšíková, 3. místo Vladimír Pitaš.

Náhozy: Ivana Fojtíková, Ondřej Surán.

Všichni nejlepší byli zanesení do Galérie slavných seniorů a my jim k tomu samozřejmě gratulujeme.

Tady na fotce vidíte trojici nejúspěšnějších, ale nezapomeňte nahlédnoui na další fotky z akce TADY.

nejlepsi-trojice--1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výsledková listina ke stažení (konečné výsledky)

Již nyní byla tato akce připravena pro rok 2023, takže kdo uspěje v některé z vyjmenovaných soutěží, již se může do Grand Prix 2023 registrovat.