Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. Výsledky

Dopadl první ročník turnaje nejlepších seniorů ČR překvapivě?

Dodatek 01.12.2019: až doma Eva Štefková zjistila, že má chybně zapsánu 1 finálovou hru. Místo 196 zapsáno 109. Ta devítka silně připomínala nulu. Či naopak, ta nula připomínala devítku... Škoda, že si to Eva nepřekontrolovala hned na místě, jak jsme všechny hráče po zapsání výsledků vyzvali. Vše by se spravilo hned na místě. Touto změnou Eva přeskočila Janu Lébrovou a skončila tedy na 3. místě, Jana na 4. místě. Nezbývá, než aby si Eva s Janou vyměnili své odměny za umístění. Ve výsledkové listině je to opraveno, stejně jako v textu níže. Díky za pochopení.

V sobotu 30. listopadu 2019 se v Pardubicích sešli nejlepší senioři roku 2019, kteří se na Grand Prix 2019 nominovali z vrcholných čistě seniorských akcí a turnajů konaných v ČR i v ve světě - ME seniorů, MČR seniorů jednotlivců a dvojic, Český Seniorský Pohár, Seniorská bowlingová liga, Czech Old School, Slovak Old School, Magyar Old School a případně menších akcí a turnajů. ZDE je přesný seznam akcí, podmínek účasti a nominovaných seniorů. 

Jak se hrálo? Jednalo se o vrcholný turnaj a tak pro ověření kvalit účastníků byl zvolen skutečně náročný program: 3 hry na mazání 35 stop a 3 hry na mazání 44 stop. Do Finále postoupilo 12 nejlepších, kteří odehráli poslední 3 hry na modelu, který si zvolí vítěz kvalifikace. Vybírat mohl ze tří různých modelů - dva použité v kvalifikaci a navíc středně dlouhý model 40 stop. K výsledkům 3 finálových her se kromě HDC připočítávalo 50% součtu z kvalifikace. Pro tento turnaj byly věkové HDC přiznávány až od 66 let (1 bod, za každý další rok další bod). Oceněna byla nejlepší pětice mužů i žen. Nejlepší trojice získala luxusní poháry, nějakou tu věcnou cenu a finanční prémii ve výši 3.000, 2.000 a 1.000 Kč. Celkem tedy Seniorbowling CZ zde "rozpustil" na prémiích 12.000 Kč. 

Kvalifikace: určitě není bez zajímavosti, jak se komu dařilo na krátkém a jak na dlouhém. Nejlépe na krátkém mazání zahrál Honza Kolář (634), mezi ženami Jana Lébrová (576). Dlouhé ale mělo jiné pořadí: jasně nejlepším mužem byl Láďa Jirků (692), Za ním Petr Mráček (657) a Honza Kolář (649) byl třetí. V ženské kategorii dlouhé nejvíce sedlo Blance Hanusíkové (643). Ale postupuje se samozřejmě na součet krátkého a dlouhého. Tady kraloval s přehledem Honza Kolář se součtem 1283. Láďa Jirků nasbíral 1246 a Petr Mráček 1242. Zdá se, že toto jsou papíroví favoriti i pro finále. Ale uvidíme, bude-li tomu tak. V dámách ale velké překvapení: Dáša Prokopová s 1148 byla nejlepší! Druhá je Blanka Hanusíková s 1136, následuje Jana Lébrová s 1133 a Eva Štefková s 1132. Kde hledat favoritky pro Finále? Veřejné hlasy to vidí jasně - Blanka a Jana si to rozdají napřímo, Eva může jen a jen překvapit, hrává dobře, v poslední době se jí daří. Jakou odpověď najdeme po Finále?

Ještě tak obecně, mimochodem: průměrný součet všech hráček a hráčů v kvalifikacích je na krátkém 510 a na dlouhém 534. Zdá se tedy, že obecně je dlouhé mazání pro hráče příjemnější, či snad lépe jsou na něj lépe připraveni, než na krátké mazání. Je to překvapivý závěr? Těžko říci, ale dnešek jasně napovídá, že co se týká sportovních modelů, tak ano. Poznámka: z obou průměrů jsme vyloučili Jardu Růžičku, protože kvůli zdravotním problémům nedohrál krátké a tak jsme jeho výsledky nezapočítali ani do jednoho celkového průměru. Vliv to však má jen velmi nepatrný. Jardo, je nám to líto, brzo se uzdrav, příště určitě zahraješ, a věříme, že úspěšně! 

Tak, a jsme u Finále: 12 nejlepších hraje amerikou postupně na všech drahách, aby byly výsledky co nejvíce spravedlivé pro všechny. 3 hry na 6ti drahách. Do Finále se náskok největší nabírá Honza Kolář (50% kvalifikace) - 641,5 bodu. Naopak nejméně si přinesl Lubo Matera - 576,5 bodu. Lubo tedy na Honzu musí dotáhnout 65 bodů na 3 hry, tedy cca 22 na hru. No, je to těžké, ale dá se to. V dámách si přinesla Dáša Prokopová 574 a nejméně Eva Štefková - 566. Tady je rozdíl skutečně minimální, pouhých 8 bodů, tedy cca 3 body na hru. U žen je vše daleko otevřenější a vyrovnanější, než u mužů. 1. hra naznačuje obtížnost mazání a nervy všech, nejlepší hru dává Petr Mráček s 205, v patách je mu Tomík Rathouský se 191. V ženách dává podprůměrných 174 Jana Lébrová, absolutně o ničem není rozhodnuto. 2. hra: Honza Kolář začíná úřadovat a potvrzovat své prvenství v kvalifikaci - 229. Láďa Jirků jde také nahoru - 199 dává naděje. V ženách Blanka Hanusíková 173, Dagmar Prokopová 166. Jinak kolaps u ostatních. Samozřejmě jako obvykle rozhoduje 3. hra: Honza Kolář zřejmě pod vidinou dosavadního jasného vedení kolabuje a dává 163, jeho absolutně nejnižší hra celého dne!! Soupeři jsou pozorní a vidí to... 223 hrají Jirka Hindrák a Petr Mráček a hned se s jiskrou v oku těší na celkové součty. Blanka Hanusíková hraje slušných 197, hledí na Dášu Prokopovou, která se utrhla s hrou 201. 

Tak to tedy konečné součty budou hodně zajímavé a ony se tak hned blíží. Celkové výsledky byly promítány na plátně a tak s každým novým číslem se neustále měnilo pořadí až do zadání poslední hry posledního hráče. Až tehdy mohl padnout konečný ortel. Nejlepším seniorem se stává Jan Kolář st. se součtem 1217,50. Honza tak jel systémem start - cíl a i přes jeho kolaps v poslední hře celkové prvenství udržel. V dámách nastává mírný šok: nejlepší seniorskou roku 2019 se stává Dagmar Prokopová se součtem 1147,00! Obrovské překvapení, nicméně výsledek je zasloužený, Dáša vládla i v kvalifikaci. Oba nejlepší převzali velké superpoháry, prémii 3.000 Kč a pěknou cenu k tomu. Oběma nejlepším velmi gratulujeme, skutečně obtížný hrací den zvládli prostě nejlépe. Druhá místa obsazují Petr Mráček a Blanka Hanusíková, což obnáší poháry, 2.000 Kč a věcnou cenu, a třetí místa patří Láďovi Jirků a Evě Štefkové. I oni mají své pěkné poháry, ceničku a k tomu 1.000 Kč. Ocenění patří i 4. a 5. místům, v mužích Jirka Hindrák a Tomáš Rathouský, v ženách Jana Lébrová a Dana Hanušová

Konečné výsledky:

  Muži Ženy
1. místo Jan Kolář st. Dagmar Prokopová
2. místo Petr Mráček Blanka Hanusíková
3. místo Ladislav Jirků Eva Štefková
4. místo Jiří Hindrák Jana Lébrová
5. místo Tomáš Rathouský Dana Hanušová

Velká gratulace patří zejména seniorským šampionům roku 2019, ale i všem dalším, kteří se umístili pod nimi. O výsledcích rozhodl tento jediný superseniorský turnaj, který ale bylo třeba přichystat, abychom mohli porovnat, jak si jednotliví šampioni seniorských akcí doma i v zahraničí stojí. Sešla se zde seniorská špička a výsledky ukázaly, kde se dá u každého co zlepšit a co udělat pro lepší úspěch v dalším ročníku. I pro nás, organizátory z tohoto prvního superseniorského klání vzešly poznatky, co za rok zopakovat, co změnit. Věříme, že tato vrcholná seniorská soutěž se ujme i příští rok, uděláme pro to všechno, co je třeba. K odhalení umění seniorských nejlepších borců jsme letos zvolil dost náročnou metodu sportovních mazacích modelů. Co s tím příští rok, uvidíme, zamyslíme se. Nicméně systém dvou mazacích modelů se nezdá špatný, pokud někdo chce uspět, musí umět zahrát na všem lépe, než ostatní. A v podstatě je jednou, zda půjde o mazací modely sportovní, či rekreační. Uvidíme tedy v roce 2020, jak k tomu přistoupit. I přes obtížnost se nám zdá, že ukázat se na vrcholném klání by mělo být díky umění vyrovnat se s různými těžšími podmínkami, než čekat, kdo na hauzech dá více strajků za sebou. Ale uvidíme, život je změna, změna je život. 

Věříme, že tento první ročník přinese zájem i všech ostatních špičkových seniorů. Pokud to tak bude, bude sloužit jen ku prospěchu prestiže soutěže, ale i hráčů a hráček samotných. Nejlepší z dneška přidáváme do naší seniorské Galérie slavných.

Děkujeme všem hráčkám a hráčům za účast, snad to všem pomohlo poznat sama sebe, děkujeme i za vstřícnost a perfektní zvládnutí akce Grand Prix seniorů 2019 ze strany lidí z Bowlingzone Pardubice. Ochotný bowler a vstřícný personál nám v mnohém pomohli. Extra bych se chtěl zmínit o bowlerovi a jeho pomoci, když jsme spustili náš notebook s datovým programem a on se rozhodl pro aktualizaci bez skrupulí, což trvalo od 10:30 do 14:40 hod... Neuvěřitelné, proč tyhle věci trvají tak dlouho, neuvěřitelné, jak to dokáže zablokovat PC... Snad to bylo naposledy, budeme si na to dávat pozor.

Výsledková listina ke stažení

Na fotce vidíte dnešní absolutní vítěze - Honzu Koláře a Dášu Prokopovou. Další fotky vítězů a cen jsou ve Fotoalbu akce ZDE. Tak se na to podívejte...

nejlepsi-muz-a-zena-grand-prix-senioru-2019--1-.jpg