Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021-10-09 Zápis z jednání Výkonného výboru

10. 10. 2021

Zápis z jednání Výkonného výboru Seniorbowling CZ dne 09.10.2021

Místo konání: Praha Zličín, Bestbowling

Přítomni: Milan Soušek, Anežka Lencová, Ivan Burian, Vladimír Pitaš, Petr Tomášek

Omluven: 0

 

Program jednání:

1. Volba předsedy a místopředsedy VV Seniorbowling CZ

2. Zapisovatel

3. Definování kompetencí a činností jednotlivých členů VV

4. Usnesení Valné hromady a z něj vyplývající úkoly pro nový VV

5. Projednání příspěvku Vládi Pitaše na VH

6. Akce v roce 2022

7. Propozice akcí 2022

8. Ostatní

 

Zápis z jednání:

Osobně byli přítomni všichni členové nově zvoleného Výkonného výboru Valnou hromadou spolku. Výkonný výbor je tedy usnášeníschopný. Jedná se o první schůzi Výkonného výboru po volební Valné hromadě konané dne 23.09.2021.

1/ Volba předseda Seniorbowling CZ na roky 2021-2023

Na funkci předsedy Seniorbowling CZ a jeho Výkonného výboru byli navrženi Milan Soušek a Petr Tomášek. Petr Tomášek však návrh odmítl. O volbě Milana Souška proběhlo hlasování s výsledkem: 4 hlasy pro, 1 hlas se zdržel. Milan Soušek byl tak do této funkce zvolen na období let 2021 až 2023. Následně byli na funkci místopředsedy navršeni Petr Tomášek a Anežka Lencová. Anežka odmítla z rodinných důvodů, Petr souhlasil. Hlasováním byl Petr Tomášek zvolen místopředsedou s výsledkem: 4 hlasy pro, 1 hlas se zdržel.

2. Zapisovatel

Zapisovatelem byl navržen Milan Soušek, schválen byl jednomyslně.

3. Definování kompetencí a činností jednotlivých členů VV

Výkonný výbor (dále jen VV) se usnesl, že se bude scházet 6x ročně včetně elektronického způsobu jednání, v případě potřeby vícekrát.

Po diskuzi všech přítomných se VV usnesl takto:

Vladimír Pitaš byl pověřen jednáním s ČBA, příp. dalšími institucemi, ve spolupráci s Milanem Souškem a/nebo s Petrem Tomáškem.

Milan Soušek: zastupování spolku Seniorbowling CZ vůči jakýmkoliv vnějším subjektům, příprava a organizace bowlingových akcí v úzké spolupráci s Petrem Tomáškem.

Ivan Burian: příprava mazacích modelů a jednání s centry, podpora vybraných našich akcí v zahraničí.

Anežka Lencová: pomoc při přípravě akcí pořádaných naším spolkem, komunikace se zahraničními partnery a subjekty.

Všichni: propagace spolku, bowlingových seniorů, našich akcí, sponzoring.

Uvedené okruhy se v mnoha případech překrývají, proto je třeba spolupracovat podle potřeby na všem, co je třeba zajistit. Konkrétně bude vše řešeno operativně podobně, jako v předchozích rocích.

Výkonný výbor se rozhodl vždy po roční účetní uzávěrce před konáním Valné hromady spolku zkontrolovat účetní uzávěrku za příslušný kalendářní rok. Účetnictví spolku kompletně zajišťuje smluvně najatá externí účetní, která souběžně plní veškeré povinnosti vůči státu včetně ohlašovacích povinností, zpracování účetních uzávěrek a podání ročního přiznání k dani z příjmu (DPPO) příslušnému Finančnímu úřadu. Stejná účetní totéž provádí již od roku 2012, dosud bez jakýchkoliv problémů, či nesrovnalostí.

4. Usnesení Valné hromady a z něj vyplývající úkoly pro nový VV

Pro nový VV vyplynul z Valné hromady úkol zabývat se podnětem Vladimíra Pitaše ve věci reorganizace spolku Seniorbowling CZ a dalších kroků vůči ČBA a dalším subjektům. Podnět obdrželi všichni členové VV s předstihem.

5. Projednání příspěvku Vládi Pitaše na VH

Milan Soušek otevřel na dané téma diskuzi a požádal Vladimíra Pitaše o bližší vysvětlení svého záměru, definování z toho vyplývajících pozitiv a negativ pro spolek Seniorbowling CZ a jeho členy, jež očekává. Po zapojení všech přítomných do diskuze vyplynulo, že smyslem podnětu je v podstatě zrušení spolku Seniorbowling CZ jako nepotřebného s tím, že veškerou dosavadní agendu přebere ČBA. Následovala další diskuze s doplňujícími otázkami na Vladimíra Pitaše v dílčích souvislostech a reálných dopadech nejen na spolek a jeho členskou základnu, ale celou seniorskou bowlingovou obec. Vladimír Pitaš neposkytl prakticky žádné reálné odpovědi a jednání VV opustil. Následnou diskuzí došel VV k názoru, že podnět je z hlediska spolku i seniorského bowlingu jako celku z mnoha důvodů neakceptovatelný a podnět odložil.

6. Akce v roce 2022

Milan Soušek informoval o akcích spolku plánovaných pro rok 2022: Český Seniorský Pohár (8 nebo 10 turnajů, Praha, Pardubice, možná Brno). Dále Czech Old School (jednorázová akce), Grand Prix of Senior Champions 2021 (jednorázová akce), ME seniorů 2022, Magyar Old School, Slovak Old School.

Vzhledem k tomu, že na SBL již spolek od roku 2021 nespolupracuje s ČBA, zcela by tak odpadlo Mezinárodní finále SBL, které výhradně organizoval Seniorbowling CZ. Návrh Milana Souška: zorganizovat koncem roku 2021 Mezinárodní turnaj seniorských týmů za účasti cca 4 týmů z každé země (CZ, SK, H, jednat s A – Ivan Burian) s tím, že dané země vyšlou na akci jimi určené seniorské bowlingové týmy. V CZ připadá v úvahu možnost přihlášení libovolných seniorských týmů s tím, že o čtyřech týmech zúčastnících se akce rozhodne kvalifikační turnaj. Milan Soušek byl pověřen přípravou dané akce v koordinaci se zástupci jednotlivých zemí. O postupu bude Milan Soušek VV informovat.

7. Propozice akcí 2022

VV se zabýval propozicemi Českého Seniorského Poháru na rok 2022. K řešení byly 3 záležitosti:

- Ivan Burian projedná možnost konání i v Brně v Bowling Brno, Milan Soušek totéž v Kaštance Brno

- hráčské skupiny: v roce 2021 jsme převzali systém světové bowlingové federace, tj. věkové skupiny u mužů i žen 50-64 let a 65+ let. Pro rok 2022 byla navržena (František Brokeš) druhá varianta: jediná skupina muži a jediná skupina ženy bez rozlišení věku a hráčům přiznávat HDC 1 bod od 51 let věku hráče. K tomu z diskuze členů VV vyplynulo, že tak velké HDC by byly zvláště pro některé typy mazacích modelů příliš velké. Variantou by bylo přiznávat HDC od 61 let věku. Z hlediska oceňování v daném systému je zde návrh ocenit klasicky trojici nejlepších mužů a žen, dále ocenění nejlepšího v každé věkové dekádě (50-59, 60-69, 70+ let) jak u mužů, tak u žen. Doplňkové ceny (náhozy, ceny útěchy, příp. jiné) by zůstaly beze změny.

Členové VV dostali za úkol zvážit obě varianty s tím, že příští schůzi VV o tom bude rozhodnuto.

- mazací modely pro ČSP: protože Petr Mráček, jenž vyjednával s centry mazací modely pro ČSP, již není členem VV, převzal tuto věc Ivan Burian. Strategie je taková, že cca polovina turnajů ČSP by měla být s mazacím modelem ratio nad 4,5 a polovina ratio do 4,5. Právě tato hranice ratio je v podmínkách ČR uznávána jako dělící mezi turnaji kategorie A (sportovní) a kategorie B (rekreační). Zároveň budou využívány modely o různé délce (krátké, střední, dlouhé). Ivan Burian přijal úkol danou věc zabezpečovat.

8. Ostatní

Do tohoto bodu nebyl vznesen žádný příspěvek. Konkrétní úkoly jsou v textu zvýrazněny tučnou kurzívou.

Příští schůze Výkonného výboru bude svolána podle potřeby.

Dne 10.10.2021

Zapsal: Milan Soušek - předseda Seniorbowling CZ