Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie a náš vývoj

2. 1. 2015

Základním popudem pro založení ESBC CZ bylo pořádání seniorského Mistrovství Evropy v České republice v roce 2009 skupinou bowlingových nadšenců kolem MUDr. Zdeňka Navrátila (Miloslav Šolc, Jaroslav Pleticha, Petr Firek, Vladislav Podzimek a pár dalších...). Ustanovující Valná hromada a následné právní kroky a registrace tento záměr stvrdily a ESBC CZ byla založena jako občanské sdružení pro podporu seniorského bowlingu a uspořádání ME Seniorů v roce 2009 v ČR. V tomto roce získává náš Jan Fleischmann historicky první zlatou medaili na ME seniorů konaném v ČR v kategorii 50 až 57 let. Jde o zcela první medaili z bowlingu pro Českou Republiku.

Po velmi úspěšném seniorském ME u nás ESBC CZ hledala další cesty svého uplatnění. Vývoj zohlednil názory členů a ESBC CZ se začal soustřeďovat na tuzemské bowlingové seniorské dění a organizovat hromadnou účast českých hráček a hráčů na dalších Mistrovstvích Evropy. V roce 2010 ve Vídni a v roce 2011 v Haifě v Izraeli. Hromadné zastupování zájmu seniorů přináší členům ESBC CZ významnou pomoc při organizaci, registracích do ME, organizaci cest a aktivit na místě, hromadné dopravy a podobně. Jednak je hromadné vyřizování pro všechny účastníky příjemnější, jednodušší a jednak v konečném zúčtování vychází o dost levněji, než individuální vyřizování účasti každým jednotlivým hráčem, hráčkou.

Valná hromada ESBC CZ na podzim 2010 přinesla řadu velmi zajímavých podnětů. Stávající vedení ESBC CZ bylo nahrazeno zcela novým, byly upraveny Stanovy ESBC CZ a především byly definovány směry dalšího rozvoje v souvislosti se seniorským bowlingem u nás, ale i v zahraničí. ESBC CZ bude aktivně napomáhat rozvoji seniorského bowlingu přímo i nepřímo, bude sama organizovat seniorské bowlingové soutěže a vyjednávat různé typy podpor projektu a seniorskému bowlingu. ESBC CZ chce položit základy vzniku české seniorské reprezentace ve spolupráci s Českou bowlingovou asociací.

Pro rok 2012 se ESBC CZ rozhodla pomoc svým členům při organizaci účasti na ME ještě zintenzivnit a tím i zlevnit. V roce 2012 proběhly veškeré nutné související činnosti (organizace, příprava, přihlášky, registrace, zastupování týmu v zahraničí, ubytování, výlety v místě ap.) ještě přínosněji pro účastníky tím, že vše bude kompletně organizovat přímo ESBC CZ za všechny hráčky a hráče, kteří se ME Seniorů budou chtít zúčastnit. Odbourány tak byly externí smlouvy s jinými dodavateli a veškeré práce s tím související převzalo ESBC CZ sama pod svá výhradní křídla. Náš spolek se přejmenoval na Seniorbowling CZ, což jednak lépe vystihuje naši činnost a hlavně dává najevo, že jde o organizátora seniorských bowlingových akcí nejen ve prospěch ME seniorů, ale obecně ve prospěch seniorek a seniorů České Republiky, protože pořádá pro ně jak vnitrostátní, tak i mezinárodní další bowlingové akce, ligy a turnaje. Mj. spouštíme historicky první Seniorskou bowlingovou ligu v ČR.

Jana Plešingerová získává na ME seniorů ve Švédsku bronzovou medaili v kategorii jednotlivců 58 až 64 let. Je to po Janu Fleischmannovi historicky druhá medaile z ME seniorů.

Rok 2013 přináší další rozšíření seniorských bowlingových aktivit, zvětšuje se námi pořádaný turnaj Český Seniorský Pohár, po našem 1. ročníku Seniorské bowlingové lize nově zavádíme ve spolupráci s ČBA rozšířenou plnohodnotnou Seniorskou bowlingovou ligu, jež úspěšně navazuje na naše "ligové osamostatnění". Vyjednali jsme zavedení SBL i na Slovensku a zorganizovali jsme první mezinárodní mistrovství SBL.

Rok 2014: seniorské soutěže se stabilizovaly a stávají se pravidelnou součástí seniorského bowlingového života. Na podzim byl uskutečněn 1. ročník Czech Old School, který principiálně navazuje na již tradiční Slovak Old School. Pokračoval Český Seniorský pohár, jenž se rozšířil z 8mi turnajů za rok na 10. Úspěšně byl spuštěn i projekt Seniorské Bowlingové Ligy, o níž je projevován ze strany seniorských hráčů stále větší zájem. Na ME seniorů ve Finsku získáváme další medaili, tentokrát v kategorii dvojic, ženy 50 až 57 let. O to se zasloužily Dagmar Stulíková s Blankou Hanusíkovou. Kromě toho se Dagmar Stulíková dostává do Masters, kde obsazuje konečné 4. místo. Valná hromada sdružení zvyšuje výši členských příspěvků na 400 Kč, jelikož se podstatně rozrostla agenda kolem sdružení a v této souvislosti stouply i nutné výdaje administrativní, technické a organizační. Počet členů sdružení vzrostl na 122.

V roce 2015 počet členů vrostl na 138. Zcela mimořádného úspěchu jsme dosáhli díky našim členům na Mistrovství Evropy 2015 v italské Bologni. Zlatá medaile ve dvojicích mužů 50 až 57 let (Hindrák, Kala), zlatá medaile v trojicích žen (Lébrová, Hanušová, Hanusíková), stříbrná medaile ve dvojicích žen 58 až 64 let (Pláničková, Plešingerová), 3. místo v All Events, ženy 50 až 57 let (Lébrová). Kromě toho nám sluší i dvě čtvrtá místa: jednotlivci, ženy 50-57 let (Nováková), dvojice, ženy 50 až 57 let (Lébrová, Nováková) a nelze nepřipomenout ani 5. místo Jany Lébrové v Masters, ženy 50 - 57 let. Takového úspěchu nedosáhla žádná jiná bowlingová komunita v celé historii České Republiky. Právní forma se vlivem změny zákonů transformuje na Seniorbowling CZ, zapsaný spolek (z.s.).

Rok 2016 byl z pohledu mezinárodní prezentace opět velmi úspěšný. Na Mistrovství Evropy v Kodani jsme díky našim ženám vyválčili zlaté medaile v dámských dvojicích (Jana Lébrová, Miluše Nováková), stříbro v dámských trojicích (Jana Lébrová, Miluše Nováková, Blanka Hanusíková) a vzácnou stříbrnou medaili vybojoval i Jiří Hindrák ve své věkové kategorii. Třešničkou na dortu byla účast Miluše Novákové a Jiřího Hindráka v závěrečných Masters. Čeští senioři opět ukázali, že bowling dovedou a přispěli tak k výrazné propagaci České republiky na mezinárodních kolbištích. Z pohledu organizačního v roce 2016 se spolek Seniorbowling CZ opět rozrostl o další nové členy, rozšířili se tak naše řady a tím se zlepšily i naše vyjednávací pozice při nejrůznějších jednáních nejen s ČBA, ale i státními a jinými složkami a organizacemi. Poprvé v historii nevyhrál Mezinárodní finále Seniorské bowlingové ligy český tým, letos poprvé dominoval "na svém území" v Bratislavě tým slovenský. Věřme, že v roce 2017 se k prvenství opět vrátíme.

Rok 2017 se z pohledu naší seniorské reprezentace nevyvedl tak dobře, jako v rocích předcházejících. Na ME seniorů v Dublinu, Irsko, jsme medaile nezískali, i když jsme k nim měli opravdu moc blízko. Seniorská bowlingová liga se rozrostla o další týmy a v letošním ročníku jich hrál rekordní počet. Mistrovský titul získal již podruhé tým Lucerna-RSTS z Plzně. Uvidíme, jak se bude českým týmům dařit ve finále mezinárodním, které se ale odehraje až v únoru 2018. Úspěšně se rozrůstá i náš Český Seniorský Pohár.

Rok 2018 se vydařil. Mistrovství Evropy se konalo ve Vídni a českým seniorským barvám se dařilo. Dana Hanušová s Blankou Hanusíkovou vybojovaly zlaté medaile. Další zlato si domů veze Dana Hanušová za All event své kategorie. Navíc trojice Jiří Hindrák, Jiří Uhlíř, Aleš Drábek domů vezou stříbrné medaile a medailovou žeň doplňuje bronzová medaile dámských dvojic v podání Jany Lébrové a Miluše Novákové. Radost nám zkalil těžký úraz naší reprezentantky Dáši Flegelové... Úspěšní jsme byli i v Mezinárodním finále Seniorské Bowlingové Ligy, které se hrálo v Bratislavě a prvenství vybojoval náš tým Black Riders ve složení Jan Kolář, Richard Nosek, Petr Ivanciv, Hana Kolářová. Pravidelná roční turnajová série Český Seniorský Pohár se hrála již osmým rokem. Z hlediska počtu účastníků jde o největší turnajovou sérii v ČR. Věříme, že naše letošní seniorské úspěchy se přenesou i do roku 2019...

V roce 2019 česká výprava na ME seniorů (Bologna, Itálie) se zejména díky výkonům Jiřího Vrážela znovu zapisuje do bowlingových dějin ČR. Jiří si přiváží hned 3 medaile - zlatou za singly, stříbrnou za All Event své kategorie a stříbrnou za Masters. Pokračuje Český Seniorský Pohár, nově jsme zavedli soutěž seniorských dvojic. Senioři dosáhli na další významný milník: z Mistrovství světa seniorů máme 3 bronzové medaile díky dámské dvojici a dvěma pánským týmům.

Roky 2020 a 2021 byly silně poznamenány covidovou epidemií, naprostá většina bowlingových akcí byla zrušena, případně rapidně omezena restrikcemi. To se týkalo i ME seniorů, jež se mělo konat v Berlíně. Změna nastala u Seniorské bowlingové ligy, kterou jsme v roce 2012 zavedli a od roku 2013 na organizaci spolupracovali s Asociací. Ne zrovna čistým způsobem pořádání převzala plně asociace, náš spolek z ní byl vyšachován. Přesto ligu samozřejmě i nadále podporujeme, jde o seniorskou akci a obecně podpora seniorského bowlingu je naším stálým cílem.

Rok 2022 byl ve znamení obnovy sportovních a tedy i bowlingových aktivit po covidových rocích. Odložené ME seniorů v Berlíně přineslo stříbro díky Ivaně Fojtíkové, bronz přidává dvojice Anna Brokešová, Zdenka Pláničková, další bronz si domů veze Anna Brokešová za All Event a konečně další bronz díky Anně Brokešové za Masters. Český Seniorský Pohár ovládl Ondřej Surán a Marie Frýbortová. Všechna první místa v prestižním Czech Old School získává čeští hráči a hráčky. V SBL vítězí tým Legendy. Počet členů našeho spolku se stabilizoval na cca 120 členů, každoročně přichází pár nových členů, ale také vlivem věku či jiných omezení jiní spolek opouštějí.

Co nám přinese rok 2023? ME se vrací po 4 rocích opět do Itálei (Bologna), MS se bude konat v Kolumbii (Cali). Český Seniorský Pohár pokračuje 13. ročníkem, spuštěny byly další 2 čistě seniorské soutěže Seniorská Superliga (týmy) a Senior Exkluziv (jednotlivci).