Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME seniorů 2012, Norrköping, Švédsko - informace

2. 1. 2015
V roce 2012 se ME Seniorů koná v Norrköpingu ve Švédsku. Pořadatel je náhradní za původní Holandsko. Švédsko je krásná země a v červnu je tam velice příjemně. Vedle bowlingu je zde řada možností krásných výletů prakticky kamkoliv.
ME je v termínu od 22.06. do 30.06.2012.
Startovné je 230 EUR za hráče, 180 EUR platí host. V tom je zahrnuta doprava z hotelů doporučených pořadateli do center, kde se hraje, a zpět.
Připomínám, že základní podmínkou účasti na ME vedle věku 50 a více let je členství v ČBA (registrace) a hromadná přihláška prostřednictvím ESBC CZ (nelze se přihlásit individuálně).
Varianta 1:  Pořadatel zaslal seznam oficiálních hotelů, bohužel se zde souběžně konají další 2 velké akce a tak jsou ceny hotelů dost vyšroubované. Pokud bychom měli bydlet přímo v Norrköpingu, pak se zde nabízí hotel Scandic za 150 EUR na noc dvoulůžkový pokoj. Čedok vyjednal slevu na 140 EUR. V ceně jsou snídaně. Tato varianta se jeví jako dost drahá. Na druhou stranu je v tom pohodlí, doprava do center a bowlingová komunita hostů. Podle hrubé kalulace přijde samotný pobyt zde na cca 14.500 Kč za osobu na 8 dnů. K tomu je nutné připočítat dopravu. Vzdálenost je asi 1.300 km, nutný je nejméně 1 trajekt, při jiné variantě cesty 2 trajekty. Odhad ceny za dopravu z Prahy a zpět je cca 11.000 Kč za 1 individuální auto. To je jedna varianta.
Varianta 2: Protože se mi to zdá celkem drahé a bylo by škoda, aby tam jelo jen pár lidí, vymyslel jsem variantu, kterou nabízím jako alternativu. Našel jsem hotel Skavsta, který je velmi solidní, má asi 140 pokojů, zatím je volného místa dost (hotely přímo v Norrköpingu jsou velmi obsazené již nyní s ohledem na ty 3 velké souběžně akce). Hotel je ve městě Lyköping, které je od místa hraní tedy Norrköpingu, vzdáleno 61 km, tedy asi hodinu autem. Ale pozor, hlavně cena je vynikající - vychází na cca 26 EUR za osobu a noc. Tedy asi třetinu toho, co Scandic v Norrköpingu. Takže pokud bychom se jako skupina ubytovali zde, ušetříme spoustu peněz, které můžeme využít i pro levnou cestu. Mám zjištěny mikrobusy k pronájmu za cenu 800 Kč za den, tedy 6.400 Kč za 8 dnů. Je to bez řidiče, museli bychom vlastními silami... což snad by nebyl tak velký problém, řidičský průkaz skupiny B. Mikrobusy jsou 9ti místné, prakticky ale pro 8 lidí, aby řidič vepředu měl pohodlí při řízení. Cesta mikrobusu z Prahy do Lynköpingu a zpět, včetně pojíždění na místě 400 km denně a včetně trajektu z Německa (Sassnitz) do Švédska (Trelleborg) vyjde asi na 23.000 Kč, tj. asi 3.000 Kč na osobu. Navíc při téhle variantě je výborné, že na místě by byly možné naprosto libovolné výlety bez jakéhokoliv omezení, v podstatě jen za naftu. Ta nezávislost je skvělá. K nákladům nutno připočítat trajekt Sassnitz - Trelleborg, což stojí 26 EUR za osobu tam i zpět. Trajekt přes moře jede asi 5 hodin, takže dost času na prohlídku lodě, bezcelní nákupy, koukání na moře, odpočinek, případně i spánek. Zájemci si mohou na trajektu objednat kajutu, obvykle dvoulůžkovou. Ve Švédsku pak by neměl být větší problém jezdit mikrobusy z místa ubytování Lynköpingu do center a zpět. Předpokládal jsem, že bychom měli obsadit aspoň dva mikrobusy, ne-li tři. Pak tedy jde jen o řidiče a kdo kam kdy pojede podle času a místa hraní. A jak říkám, ve dnech volna je možné libovolně kamkoliv cestovat po Švédsku. Mimochodem Stockholm jako hlavní město je asi 150 km vzdálené. Takže tohle je druhá varianta. Cena podle kalkulace vychází se vším všudy komplet (cesta, ubytování, trajekt, výlety, doprava do center atd.) na asi 10 až 11.000 Kč na osobu za předpokladu naplnění mikrobusu osmi lidmi. To je cena, která v přípradě varianty 1 nestačí ani na hotel samotný. Domnívám se, že s těmito náklady by naše výprava mohla být o dost početnější.
Varianta 3: Třetí varianta je letecká doprava. Tady je dost problém jednak s cenami a jednak s dopravou z letiště do hotelu a z hotelu na letiště. Navíc je zde vlastně podmínka ubytování v oficiálním hotelu pořadatele za těch 150 resp. 140 EUR za dvoulůžkový pokoj, aby byla zajištěna doprava do center a zpět do hotelu. Varianta letecká s bydlením v hotelu v Lyköpingu je prakticky neschůdná, protože by kromě toho bylo nutné pronajmout si nějaké auto přímo ve Švédsku. Leda že by velká skupina hráčů zvolila variantu 2 a ten kdo by chtěl letecky a bydlel by v Lyköpingu by se vozil s tou skupinou. jen by se pak musel zase dopravit na letiště pro cestu zpět. Celkově hodně komplikovaná varianta pro vyslovené individualisty. Pro hlavní skupinu nedoporučuji. I nákladově to vychází mnohem dráž, než varianta 1 a 2. 
Varianta 4: Čtvrtá varianta je zcela individuální. Tedy zastánci této varianty si najdou sami ubytování, případně využijí hotel v Norrköpingu nebo v Lyköpingu, cestu si organizují sami, jakž i vše ostatní, včetně dopravy do center a zpět (pokud nebudou bydlet přímo v hotelech doporučených organizátorem ME).
Předkládám tedy tyto informace, možná se najde nějaká ještě další varianta, v tom případě ji sem přidám.
Nyní potřebujeme zjistit jednak alespoň předběžný zájem o účast na ME a počet osob a ti kdo pravděpodobně nebo jistě pojedou, aby nám napsali, jakou variantu zvolí. Poprosím o zaslání pokud možno do půlky prosince aspoň jako předběžný zájem s výběrem možnosti organizace podle varianty 1 až 4, abychom začali dělat kroky k přípravě. Prosím zasílejte na email: milan.sousek@seniorbowling.cz. Já se to pokusím zveřejnit i na webu ČBA a rozešlu to i emailem na všechny kontakty, které máme k dispozici.