Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR seniorů 2022 - jednotlivci

10. 10. 2022

Ve dnech 19. a 20.11.2022 se na BB Brno konalo letošní Mistrovství Republiky seniorů (jednotlivci). Hráči ve věku 58 a více let hráli v sobotu, pod 58 let v neděli. (Kategorizace podle věku v tomto případě zůstala podle starých pravidel, nová kategorizace, kterou na náš návrh přijalo předsednictvo ESBC pro Mistrovství Evropy seniorů, snad bude zohledněno až v příštích rocích).

V této souvislosti je hezké podívat se i na vítěze této soutěže již od roku 2005, jejichž databázi tady vedeme v rámci naší Seniorské galérie slavných. Letošní Mistři byli pochopitelně přidáni.

A jak tedy MČR v jednotlivých kategoriích dopadlo:

MUŽI 50-57 let: účast 15 hráčů, konečné pořadí: 1. Jiří Uhlíř st., 2. Rostislav Kala, 3. Václav Salášek

ŹENY 50-57 let: účast 9 hráček, konečné pořadí: 1. Ivana Fojtíková, 2. Irena Straková, 3. Věra Váchová

MUŽI 58-64 let: účast 15 hráčů, konečné pořadí: 1. Albert Jarovský, 2. František Mlčák, 3. Jiří Vrážel

ŹENY 58-64 let: účast 6 hráček, konečné pořadí: 1. Blanka Hanusíková, 2. Jana Marešová, 3. Jana Lébrová

MUŽI 65+ let: účast 23 hráčů, konečné pořadí: 1. Josef Colon, 2. Vladimír Pitaš, 3. Antonín Matějka

ŹENY 65+ let: účast 9 hráček, konečné pořadí: 1. Dagmar Prokopová, Dagmar Stulíková, Krystyna Janočková

Podrobné výsledky včetně kvalifikací jsou na stránkách ČBA ZDE a ZDE. Pořízeno bylo i video, které je na uvedeném prokliku a kromě toho jej přidáváme go naší Videogalérie.

Hned 3 hráči - Ivana Fojtíková, Albert Jarovský, Dagmar Prokopová - obhájili svůj titul z loňského roku, takže pro tuto trojici hned dvojitá gratulace! Bez zajímavosti jistě není, že všichni tři jsou "rovináři". Pokud k nim přidáme ještě Pepu Colona, pak ze šesti titulů Mistrů republiky vybojovali hned 4 "rovináři". Čest "točenářů" zachraňovali Jiří Uhlíř a Blanka Hanusíková. Na MČR byl použit mazací model "BANK 1 40 M7" o délce 39 stop s 25,88 ml oleje, ratio 3,68, z hlediska stran model výrazně nepravidelný (lišící se na své levé a pravé straně). To je zřejmě důvod, proč excentrici měli výrazně větší potíže, než rovináři. Nejedná se o žádnou kritiku, ale o úvahu, zda právě toto byl záměr ČBA. Těžko z naší pozice soudit, bližší informace by snad mohla podat pětičlenná seniorská komise ČBA. Důsledkem jsou takové výsledky, kterých bylo dosaženo. V této souvislosti se nabízí otázka vhodnosti používání obdobných obtížných mazacích modelů na soutěžích, z nichž se rekrutují účastníci Evropských či světových bowlingových soutěží. Takové modely má jistá část "rovinářů" ráda, jelikož je pro ně pravděpodobnější, že uspějí a následně po skončení nominačních turnajů budou delegováni na nadnárodní soutěže. Nic proti tomu, jsou to pravidla určená ČBA, nabízí se však logická otázka, je-li tento nominační systém skutečně to nejlepší řešení pro bowlingovou image reprezentace České republiky. Na to už si musí ČBA, ale i hráči, odpovědět sami.