Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historicky první MČR dvojic

8. 1. 2017

Mistrovství ČR dvojic seniorů, jež organizuje čistě ČBA, se vlastně stalo zcela prvním mistrovstvím v roce 2017. Akce se odehrála v Pardubicích 7. a 8. ledna 2017. Byly vypsány kategorie muži, ženy a smíšené. V propozicích byla dána možnost odehrát kvalifikace dvojic v různých termínech/časech, což trochu svádí k obecné myšlence nerovných podmínek. Ale to jen na okraj.

MČR seniorských dvojic, letos tedy v premiéře, bylo co do výsledků zajímavé a závěrečné boje o titul Mistra ČR byly v některých kategoriích hodně vyrovnané. Jak to tak bývá, často rozhodovaly nejen jednotlivé kuželky a dohozy, či nedohozy, ale i hendykepy. ČBA zvolila námi používané model hendykepů, tj. hráči ve věku nad 60 roků měli ke svým hrám přiznán hendykep ve výši tolika bodů, kolik roků měli nad 60 let v den konání soutěže. Objektivně rozumný systém, nicméně došlo zřejmě lidskou chybou k jedné zásadní chybě v případě kategorie mužů. Zde jednomu hráči byl přiznán hendykep vyšší, než být měl a tato dvojice touto chybou postoupila do finále, ačkoliv tam postoupit neměla. K tomu byl podán oficiální protest proti výsledkům finále kategorie muži. Podle následného vyjádření STK ČBA k chybě skutečně došlo, nicméně výsledky byly potvrzeny v té podobě, jak je zveřejněno ve výsledkových databázích, tedy i s tou chybou v HDC.

Druhá věc, která trochu vzbuzuje rozpaky, je systém postupů do finále. Paušálně Propozice ČBA stanoví, že ve všech kategoriích postupuje vždy šestice nejlepších do finále. U mužů to znamenalo 6 dvojic z celkem 35ti, u žen 6 dvojic z 9ti, u smíšených párů 6 dvojic z 22. Pokud by byl herní systém s námi konzultován, rozhodně bychom doporučili vyváženější postupový systém. Doufejme, že se to pro příští ročníky změní.

Jak tedy toto 1. MČR seniorských dvojic dopadlo:

Kategorie muži:

1. místo: Jiří Hindrák, Rostislav Kala

2. místo: Jan Lakomý, Antonín Ulička

3. místo: Milan Bohačík, Stanislav Vilášek

Kategorie ženy:

1. místo: Jana Lébrová, Sylva Šlechtová

2. místo: Blanka Hanusíková, Dana Hanušová

3. místo: Dáša Flegelová, Jana Plešingerová

Kategorie smíšená:

1. místo: Jiří Hindrák, Dana Hanušová

2. místo: Ivan Burian, Jana Lébrová

3. místo: Petr Mráček, Blanka Hanusíková

Gratulujeme všem úspěšným k historicky prvním titulům v Seniorských dvojicích. Úspěšné přidáváme i do naší Galérie slavných s tím, že v případě kategorie Muži si vyhrazujeme možnost změny na základě našeho prostestu oproti výsledkům této kategorie ve finále.

Konkrétní výsledky kvalifikací a finálových her najdete na stránkách ČBA ZDE.

A zde jsou fotky nejlepších...

muzi.jpgzeny.jpgmixy.jpg