Jdi na obsah Jdi na menu
 


Czech Old School 2014 - Results/Výsledky

2. 1. 2015

1. ročník Czech Old School úspěšně proběhl

Byla to docela událost. Když jsem před půl rokem začal uvažovat o možnosti navázání na slovenský Old School, kterého už pár úspěšných ročníků v BNC Bratislava proběhlo, nebylo jisté a jasné, zda se na slovenské kamarády podaří dost dobře navázat nejen po stránce bowlingové, ale i po stránce zábavné. Nechtěl jsem, abychom za zkušenými kolegy z Bratislavy příliš zaostali. Navíc jsem se chtěl ještě více přiblížit modelu Evropského seniorského šampionátu. A tak jsme se vrhli na přípravy. Jirka Stulík sestavil základní harmonogram, spolu s Petrem Mráčkem a Adamem Vondráčkem z Pardubického Bowlingzone vybrali mazací model (40 stop, 22 ml oleje) a začal se sestavovat i plán na zábavný páteční večer. Obsazovací listina se poměrně rychle zaplnila, za což jsem vděčný všem, co se přihlásili, i těm, kteří nakonec z různých důvodů přijet nemohli. Děkuji!

Velké poděkování  patří určitě všem sponzorům naší akce, firmám OP Tiger, Nalog, Bytagency, Dopravní stavby Brno, BP Lumen, jakož i dalším, jež se zapojili a akci vydatně pomohli. Zvláštní poděkování patří Adamu Vondráčkovi a celému centru Bowlingzone a jeho ochotným lidem, kteří nám vyšli vstříc naprosto ve všem, co jsme potřebovali. Extra poděkování skvělé kuchyni! Akce proběhla celkem zdárně, drobné mouchy se podařilo napravit hned a poznatky určitě využijeme pro ročník 2015.

Čistě seniorské akce se nakonec zúčastnilo 101 hráčů a hráček ze 4 zemí a navíc zhruba dvacítka hostů a doprovodů. Herní systém byl 6 her jednotlivci, finále jednotlivci, 6 her dvojice, finále dvojice, 6 her trojice, finále trojice, Masters.

Jednotlivci:  padala vskutku pěkná čísla, Vlasta Ševčík 290, Jana Lébrová 258, spousta dalších kvalitních her. Do finále šla osmička nejlepších a sem se dostal jen ten, kdo měl průměr přes 200. Výjimkou byl jen Walter Enders díky svému vysokému věkovému hendykepu. Sešli se zde hráči ze tří zemí – 1 maďar, 2 slováci, 5 čechů. První fáze je KO na 1 hru. Tady zůstali před branami 4 češi – Walter Enders, Tomáš Rathouský, Vladislav Podzimek a Vlastimil Ševčík. Superfinále na dvě hry od nuly... První hrou jde do čela Jana Lébrová – 258, ostatní zřejmě pod tlakem nezahráli. Druhá hra jen potvrzuje Janu Lébrovou , coby vítězku v jednotlivcích. Druhý končí Zoltán Hevele a třetí Jozef Viskupič.

Pořadí jednotlivců: Jana Lébrová (CZ), Zoltán Hevele (HUN), Jozef Viskupič (SK), Rudolf Zoričák (SK).

Dvojice:  ty byly na programu v pátek 14.11. Systém je stejný, 6 her a osmička nejlepších jde do denního finále. I dnes byla k vidění velmi pěkná čísla, nejvyšší zahráli – Jaroslav Šlechta 289, mezi ženami Anna Breindlová 248. Po skončení základních her se osmička nejlepších dvojic vytříbila ve složení 1x Maďarsko (Hevele, Skobrics) a 7x ČR. V první části (KO na 1 hru) skončili někteří docela překvapivě, jednak maďaři Zoltánové Skobrics a Hevele a jednak nejméně dvě naše dvojice, které byly tipovány papírově na postup. Ale to je záludnost 1 hry... V denním finále dvojic, opět na dvě hry, se první hra u všech odehrávala rozpačitě, neurčitě. Nikdo nebyl jasně na vítězství, nikdo jasně na bramborovou medaili. Rozhodovala druhá hra. A najednou jako by je píchly vosy...Vlasta Ševčík  223, Vladimír Hübst  243. To znamená vítězství. Jiří Klečka  207, Standa Nejezchleba 236, v součtu za vítězi zaostali o pouhých 12 bodů. Tedy druhé místo. Bronz obsazují Jana a Fanda Plešingerovi  a smolné 4. místo zůstalo Míle Novákové s Mirkem Olivou. Jim se tohle nevydařilo.

Pořadí dvojic: Vlastimil Ševčík + Vladimír Hübst, Jiří Klečka + Stanislav Nejezchleba, Jana Plešingerová + František Plešinger, Miluše Nováková + Miroslav Oliva, vše CZ.

Páteční galavečer:  tento večer bývá vždy takové společenské vyvrcholení turnajů Old School. Chtěl jsem, aby si všichni hezky bavili a aby byl večer příjemný, zajímavý a aby se o něm ještě nějakou dobu povídalo. Takže program by měl pomalu gradovat takto: večeře ve složení vývar s knedlíčky, svíčková s karlovarským knedlíkem, víno bílé a červené podle výběru. Raut s gulášem, různými saláty zeleninovými i ovocnými, a dalšími pochutinami. Losování cen v hodnotě cca 24.000 Kč. Živá hudba, tanec, překvapení číslo 1, blok lidovek polských, blok lidovek maďarských, blok lidovek slovenských, překvapení číslo 2, hudba a tanec třeba až do rána... Takový byl plán, který se postupně naplňoval, a to způsobem troufám si říci skvělým. Ta večeře, to byla pohádka od paní domácí.... sama celou noc vařila a její polévka a svíčková byla prostě božská. Díky ještě jednou! Losování cen docela hezky gradovalo a od různých dárků a sponzorských cen jsme se postupně dostávali k těm hodnotnějším věcem, až závěrečnou supercenu převzala Dagmar Prokopová. Dlouho tomu nemohla uvěřit... Při losování pomáhal Ludo Jurinyi, taky díky! Hudba byla vynikající, Láďa Schůt se svojí skupinou předvedl, že opravdu umějí a předvedli výkon skutečně profesionální. Láďo děkujeme, mělo to grády a bylo to hezké. Coby překvapení číslo 1 byly dvě dívenky pohybující se u bowlingové dráhy (a po hříchu také neplánovaně i přímo na dráze), jimž zřejmě při svém vystoupení bylo dost teplo a tak některé části oděvu odložily. Ne však všechny... Další blok živé hudby, tance. Pár originálek lidovek maďarských, k tanci v této náladě velice vhodných a to nemluvím o bloku slovenských lidovek, tady už se to rozjelo naprosto parádně a všichni si to užívali. Pak následovalo překvapení číslo 2, které připravoval sbor bowlingových hráček pode vedením Anežky Lencové. A k tomu nejen já, ale všichni co tam byli, musíme říci, tohle byla naprostá bomba, totální vyvrcholení celého večera, které nikdo nečekal a jehož náboj a dynamika podpořená energií našich bowlerek, jež asi všichni znají, zcela zastínila vše, co tu v tenhle večer dosud bylo. Připravená scéna, totální tma, kužel ostrého světla na různá místa v centru osvětloval nástup neskutečně energie, nadšení a nespoutaného veselí. Kankán v jejich provedení to bylo něco, na co už nikdy nikdo z přítomných nezapomene. Aktérky tak založili úplně novou úroveň zábavy seniorských hráček a hráčů na turnajích Old School. Fotky toho mnoho nenapoví, počkejme si pár dnů na kamerový záznam. Těžko se dá popsat, jakou vlnu nadšení u naprosto všech tohle vystoupení sklidilo, to se prostě musí vidět... Přídavek byl vytleskán zcela všemi a jelo se to ještě jednou... Holky, tímhle jste se zapsaly do dějin seniorského bowlingu a zábavy, díky všem, Anežce především. Večer pochopitelně pokračoval a tuším, že poslední hráče a hráčky odvážely taxíky do hotelu někdy skoro až k ránu. Jakpak asi budou zítra, vlastně už dnes, vypadat hry trojic... no počkáme si.

Trojice:  vzhledem k velmi prodloužené páteční slávě na galavečeru nebylo jasné, v jaké kondici se kdo ukáže na trojicích. Opět tedy 6 her od nuly a postup pro osmičku nejlepších do denního finále. Ukázalo se ale, že senioři mají dostatek praxe a zkušeností na to, aby dokázali zahrát i po flámu... Jan Fleischmann 266, Míla Nováková 267. To byly nejvyšší náhozy v rámci her týmů. Zdá se, že přece jenom češi umějí lépe střízlivět, neboť do finále postoupilo 8 českých týmů. I v týmech je první část KO na 1 hru. Některé výsledky byly opravdu velice těsné a rozhodoval doslova každý bod. Do role nepostupujících byly odsouzeny trojice: Hübst + Stulík + Ševčík,  Enders + Endersová + Nejezchleba, Lébrová + Podzimek + Pitaš a Fencl + Pindurová + Růžička. Vítězné týmy šly do druhé části finále na dvě hry od nuly. Velmi pěkně zahrál Mirek Oliva, ale ostatním v týmu se příliš nedařilo. Takže sice 4., ale přesto cenné místo. Obdobně Jirka Hindrák zahrál poctivě, ale jde o tým a k úspěchu musí zahrát všichni. V tomto týmu se vůbec nezadařilo Daně Hanušové, takže třetí místo patří „háčkům“Hindrák, Hanušová, Hanusíková . Žádné velké výstřelky, ale ani propady znamenaly druhé místo pro týmČermák, Polívka, Stulíková . Především Vráťa Kulhánek podržel svůj tým, Honza Fleischmann odehrál poctivě, Jardovi Morávkovi to moc nesedlo, ale v součtu vítězství, 1. místo patří trojici Fleischmann, Kulhánek, Morávek .

Pořadí týmů: Jan Fleischmann + Vratislav Kulhánek + Jaroslav Morávek, František Čermák + Dalibor Polívka + Dagmar Stulíková, Jiří Hindrák + Dana Hanušová + Blanka Hanusíková.

Masters:  součet všech 18ti her ze základních kol jednotlivců, dvojic a trojic se započítával do tabulky Masters. 36 nejlépe umístěných si zahrálo 3 hry od nuly, aby se pokusili probojovat se do finále Masters pro 8 nejlepších. Nahoře to bylo velice nabité a minimálně 6 nebo 7 hráčů čekalo doslova na poslední zapsaný výsledek, aby se dověděli, že to nevyšlo. Takže v osmičce se ocitají opět samí češi, nejbližší zahraniční hráče byl na 9. místě Zoltán Skobrics z Maďarska. Jako obvykle, i v Masters je první část systémem KO na 1 hru. A zde končí Jiří Hindrák, Blanka Hanusíková, Vladislav Podzimek a Stanislav Nejezchleba. Pro vítěze následují zcela závěrečné dvě hry celého turnaje od nuly o titul. Drtivě nastupuje Jan Fleischmann s číslem 257, druhá Jana Lébrová má na kontě 197. Ovšem pozor, hrají se hry dvě, ne jedna... A Jana Lébrová ukazuje, v čem je její finálová síla – dává 232, Honzovi se přestalo dařit a zahrál slabých 159 a to rozhoduje. První je Jana Lébrová, druhý Jan Fleischmann. Na třetím místě končí s dostatečným náskokem Miluše Nováková před čtvrtým Jaroslavem Růžičkou, jemuž to prostě nesedlo.

Pořadí Masters: Jana Lébrová, Jan Fleischmann, Miluše Nováková, Jaroslav Růžička.

Ve všech částech turnaje dostali hráči na stupních vítězů zcela originální extrovní poháry, které se dozajista stanou ozdobou doma na místě nejčestnějším a stanou se trvalou připomínkou jejich úspěchu na historicky prvním ročníku Czech Old School.

Ještě jednou všem díky a ještě jednou všem úspěšným velká gratulace. 

Milan Soušek, 16.11.2014

Haldu fotek z akce a video z galavečera naleznete na záložce Fotoalbum a Videogalérie.

 

Results / Výsledková listina ke stažení

 

Foto dole: Jana Lébrová, vítězka Masters

masters--1.-misto-jana-lebrova.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2014 Czech Old School, Pardubice