Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční turnaj ČSP 2023 a výsledky ročního žebříčku 2023

10. 12. 2023

Český Seniorský Pohár 2023 zakončen výročním turnajem. Turnajové i roční ceny mají své majitele.

Výroční 10. turnaj se bohužel hrál vlastně jako náhradní za zmařený původní termín v září, čímž akce samotná trochu utrpěla. Hrálo se  v Brně na sportovním mazacím modelu. Výsledky byly trochu nižší, než při rekreačních mazacích modelech, ale přesto dost slušné. Dnes se v závěrečném turnaji ročníku 2023 hrálo o poslední body do ročního žebříčku. V něm už některé pozice nejlepších byly jasné, ale v mnoha případech nikoliv. Dnešek rozhodoval o definitivním celoroku…

Kvalifikace: tady se dali plně do práce Pepa ColonTondou Matějkou. Oba nutně potřebovali body do ročního pořadí a tak zjevně zabírali hned od prvních her. Bylo z toho 1228, resp. 1224. Třetí za nimi končí docela překvapivě nováček Seniorského Poháru Milan Brokeš. Prý sem byl vyslán, aby dodržel obvyklou Brokešových tradici: z každého turnaje aspoň 1 cenu. Milan zabral dobře, ale uvidíme, co na to Finále. Nejlepší ženou kvalifikace se stala Irča Zelinková se součtem 1114. Poslední postupující do Finále byla Alenka Brašnová se součtem 947. Naopak prvním nepostupujícím byl Míla Šolc, kterému chybělo k postupu 13 bodíků. Tož dostal alespoň náplast v podobě ceny útěchy. S ním tuto cenu převzal také Jirka Konečný, ovšem jen díky tomu, že Kamil Kurka hned po kvalifikace otráveně odjel z centra a Milan Soušek neměl dohrané všechny hry ze zdravotních důvodů...

Finále  na 3 hry (+50% kvalifikačního průměru k tomu) vypadalo zajímavě. První hrou šel do čela Mirek Koumar s 216 a Ríša Nosek (209), v dámské části Jana Marešová (208). Ostatní se spíše rozkoukávali. Druhé hry přinesly jen 2 dvoustovky Tondy Matějky a Jany Marešové. Zvláště pro Janu to byla důležitá hra z hlediska konečného umístění. Závěrečné třetí hry ovšem vnesly do dosavadního pořadí mírný zmatek: Ondra Surán 268, Mirek Koumar 257, Tonda Matějka 222, Jana Marešová 210, Milan Brokeš 208, Ota Frýbort 206… Fakt si všichni myslí, že stačí zahrát poslední hru a budou na bedně? No faktem je, že to tak dnes prakticky v podstatě bylo… Dokládá nám to tabulka dnešního turnajového pořadí:

Turnaj 09.12.23

Muži M1

Ženy Ž1

Muži M2

Ženy Ž2

Muži M3

1. místo

Miroslav Koumar

Jana Marešová

Antonín Matějka

Věra Krejchová

Josef Colon

2. místo

Ondřej Surán

Magdalena Dvořáková

Richard Nosek

Dagmar Prokopová

Michal Poprocký

3. místo

Milan Brokeš

Jarmila Krejčí

Otakar Frýbort

Irena Zelinková

Oto Kunc

Dnešní absolutní vítězové: Miroslav Koumar a Jana Marešová.

Všem oceněným gratulujeme k jejich úspěchům a samozřejmě především těm vítězům absolutním, jež tady vidíme i na fotce:

-11--absolutni-vitezove-turnaje.jpg

Všichni obdrželi své odměny za umístění s výjimkou Magdy, která musela urychleně odjet již po 2 finálových hrách plnit své soukromé povinnosti, no a i přesto jí to stačilo na krásné 2. místo ve své kategorii. To taková Jarmilka Krejčí se ani nemusela nijak extra snažit, sice nepostoupila do Finále, alepřesto bere 3. místo. A to vše proto, že dnes v kategorii Ž1 byly pouhopouhé 3 účastnice. To bylo dáno i tím, že pár obvyklých hráček této kategorie ve stejné době bojuje na Mistrovství světa v Kolumbii.

Nejvyšší náhozy ve všech kategoriích: Ondřej Surán (268), Josef Colon (235), Antonín Matějka (225), Milena Strnisková (215) a Jana Marešová (215). Jak je u nás zvykem, všichni dostali v hotovosti tolik Kč, jak vysoký nához předvedli.

 

 

 

 

Poslední výroční turnaj byl také bojem o konečná umístění v ročním žebříčku. Z deseti turnajů se do roku započítávalo 8 s lepším umístěním, takže u mnoha hráček s odehranými 9 nebo 10 turnaji se odečítaly předchozí nejslabší výsledky. Hráčské kalkulace před dnešním dnem byly všelijaké, ale samozřejmě se rozhodovalo jen a jen na drahách. Jak vše v jednotlivých kategoriích dopadlo, ukazuje tabulka:

Rok 2023

Muži M1

Ženy Ž1

Muži M2

Ženy Ž2

Muži M3

1. místo

Ondřej Surán

Jana Marešová

Richard Nosek

Marie Frýbortová

Josef Colon

2. místo

Vít Hasník

Jarmila Krejčí

František Mlčák

Dagmar Prokopová

Vladimír Pitaš

3. místo

Pavel Šimůnek

Eva Štefková

Pavel Nádvorník

Alena Brašnová

Michal Poprocký

Celoroční absolutní vítězové: Ondřej Surán a Marie Frýbortová.

Oba absolutně nejlepší za celý rok 2023 tady máme na fotce:

-19--rocni-poradi---absolutni-vitezove.jpg

Ondra je již ročním absolutním vítězem podruhé za sebou. Pokud příští rok obhájí, bude putovní pohár definitivně v jeho vlastnictví. Maruška už ten pohár díky předchozím vítězstvým vlastní už nějakou dobu. A samozřejmě jsou všichni nejlepší zapsáni i do naší seniorské Galérie slavných.

 

Všichni úspěšní v celoročním žebříčku mají respekt všech ostatních. Uspět v tak náročné konkurenci v průběhu celého roku vyžaduje již skutečně stabilní bowlingové umění. Proto jim oběma velmi gratulujeme! Všichni na stupních vítězů přebrali své neotřelé ceny v podobě extra ručně vyráběných hrnkopohárů, ze kterých, doufejme, budou velmi dlouho pít svá kafíčka a čajíčky. Vedle toho luxusní čokoládové kazety a ti na prvních místech i sponzorskou supercenu v podobě masové pochutiny, za něž děkujeme našemu sponzorovi Masně Krahulčí a speciálně Otovi Kuncovi, který vše po celý rok zajišťoval a sponzorské ceny od výrobce dovážel.

Výsledková listina posledního 10. turnaje a ročních výsledků 2023

Nakonec za rok 2023 ještě trochu statistiky, kolik hráčů a hráček se s námi v roce 2023 bavilo bowlingem: kat. M1 29 hráčů, kat. M2 28 hráčů, kat. M3 32 hráčů, kat. Ž1 18 hráček a kat. Ž2 21 hráček. Z hlediska rozvrstvení do kategorií jsme rádi, že jsou všechny kategorie mužů i žen zhruba stejně početně zastoupeny. Mužů u nás hrálo tedy 89, žen 29, tedy 24,6%. Všem,ženám a mužům, co chodili na Seniorský Pohár 2023 velice děkujeme. Nejen za účast, ale i za jejich podporu nás, spolku Seniorbowling CZ, který se o české seniorky a seniory snaží starat, jak jen to jde. To, že se nám daří, je zásluha především vás všech, kterým se snažíme poskytovat servis v co nejlepší kvalitě. Doufáme, že nám to bude nejméně takto dobře klapat i v příštím roce.

Ale… jak asi hodně z vás ví, s bowlingem obecně to jde trochu do kytek. Zavřely se Pardubice, aktuálně se zavřel i pražský Zličín a obecně bowlingová centra v kontextu s národní ekonomikou a zdražováním zcela všeho na vše začínají doplácet. Pochopitelně i my se snažíme vše zvládnout tak, aby i v příštím roce mohli senioři hrát své soutěže a bavit při svých setkáních navzájem. A o to nám šlo, jde a půjde i v budoucnu, abychom se mohli scházet, bavit se jak bowlingem, tak i mimo něj a mít při svých akcích příjemné a přátelské prostředí. K tomu nám významně dopomáhá členství seniorů v našem spolku Seniorbowling CZ, jenž může žít a pracovat pouze z členských příspěvků hráček a hráčů. Proto i za to našim členům děkujeme a věříme, že se podaří vše zvládat i v roce 2024 i přes uzavírání bowlingových center.

Co tedy v příštím roce 2024: dáváme dohromady kalendář nejen Seniorského Poháru, ale i pár dalších seniorských akcí. Většinu termínů v roce 2024 už máme od bowlingových center potvrzeno, všechny termíny zveřejníme, jakmile vše bude dokončeno. První jistota je, že místo pražského zrušeného Zličína jsme nasmlouvali centrum Duo Prosek. A zcela první turnaj ČSP 2024 odehrajeme 24.02.2023 v Olomouci. Pozvánka na to již je vydána a obsazovačka otevřena. Veškeré další termíny a centra se dozvíte během cca týdne na našich stránkách...

Ještě jednou děkujeme zcela všem seniorkám a seniorům, kteří se zúčastňují námi pořádaných akcí a jak už jsme uvedli, uděláme vše pro to, aby se senioři u nás ani v roce 2024 neztratili a užívali si svého nejen bowlingového života.

Díky všem, přejeme krásné Vánoční svátku, skvělého Silvestra a budeme šťastni, když nám zachováte svoji věrnost. Na Seniorském Poháru se uvidíme v roce 2024 nejdříve 24.02.2024 (leden vynecháváme s ohledem na množství akcí v tomto měsíci, včetně finále ABL a dalších soutěží.

Jo a určitě se nezapomeňte podívat na fotky z posledního výročního turnaje a vyhlašování výsledků jak za tento turnaj, tak i za celoroční pořadí.

 

Náhledy fotografií ze složky 2023-12 Brno, 10. turnaj a ročník 2023