Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP listopad 2022, Pardubice - Výsledky (výroční)

27. 11. 2022

Výroční turnaj Českého Seniorského Poháru 2022 se odehrál v Pardubicích o sobotě 26.11.2022. Celkem 21 žen a 40 mužů se sešlo, aby se pokusili uspět nejen dnes, ale získat i poslední letošní body do ročního žebříčku. Mazací model Broadway mnohým sice moc nesedl, ale přesto nechyběla řada velmi kvalitních her. Dnes byla připravena dlouhá řada cen pro úspěšné jak v tomto turnaji, tak i v ročním žebříčku.

Kvalifikací prošli nejlépe Standa Nejezchleba a Míra Malec, v dámské části Jany Lébrová a Marešová, tedy přímé konkurentky o nejvyšší umístění v ročním žebříčku své kategorie. Posledními postupujícími pro 36 nejlepších se stali Danuše Krejčová a Petr Tomášek. Toto jméno je třeba si zapamatovat... Naopak prvními nepostupujícími byli Gábina Malcová (o 3 body) a Milan Soušek (o 1 bod). Hned po kvalifikaci bylo tedy možné vydat první dnešní ceny, a to ceny útěchy. Ty obdržely Gábina a Jana Mlčáková, které se dnes příliš nezadařilo. Ale co není dnes, může být zítra...

Finále pro 36 nejlepších bylo jako obvykle na 3 hry plus polovina průměru z kvalifikace. První hrou se hrnou hodně nahoru Vítek Hasník (244), Fanda Mlčák (216) a Petr Tomášek (214). Jana Lébrová dává 192. Druhou hrou se hlásí hlasitě o slovo Míra Malec (234), velmi solidně opět hraje Petr Tomášek (210) a Petr Leinweber (209). Dámy trochu zamrzly, nic převratného žádná neukázaly. Třetí hra přináší samozřejmě rozuzlení dnešního finále: Jana Marešová předvádí 226 a to jí moc a moc pomohlo. Ríša Nosek chce Prahu na bedně, a tak 224. Bude to však stačit? Renda Bejdl si spravuje sebevědomí (220), ale ty první dvě hry... Ve výsledcích vidíme ještě pár dalších dvoustovek, ale to už všichni spěchají k výsledkové tabuli, co na to všechno poví počítač Pepy Kučery. A ten promluvil dost jasně:

Dnešní turnaj Ženy 50-64 Muži 50-64 Ženy 65+ Muži 65+
1. místo Jana Marešová Vít Hasník Marie Frýbortová Petr Tomášek
2. místo Lenka Germanová Jaromír Malec Anna Brokešová Richard Nosek
3. místo Jana Lébrová František Mlčák Dagmar Prokopová Josef Colon

dsc01742.jpg

Z fotky se na nás usmívají dnešní Absolutní vítězové - nejlepší muž Petr Tomášek a nejlepší žena Marie Frýbortová. Vzpomínáte na úvodní poznámku: "toto jméno si zapamatujte"? Ano, tak to je Petr Tomášek, zcela poslední postupující z kvalifikace do finále. No vida a je z toho dnešní prvenství. Faktem je, že mu k tomu dopomohl věkový hendykep, ale nebýt jeho vydařených her, mohlo by mu být třeba 100 a první by nebyl. Podobně Maruška poráží druhou Janu Marešovou o necelé 3 bodíky a i jí na 1. místo dopomohl věkový hendykep. Jo až Janě bude o pár let více, kdoví, jak to bude. Ale to už Marie bude disponovat ještě větším hendykepem, takže Janě zbývá jediné, prostě se ještě více zlepšit... Ale to je v takové nadsázce, samozřejmě oběma vítězům náleží gratulace, zvítězili zcela zaslouženě.

Kromě pohárů a cen pro všechny na stupních vítězů byly uděleny odměny za nejvyšší denní náhozy. Jako obvykle ve stylu "kolik sis naházel, tolik korun dostaneš". Dnes se radovali Vítek Hasník (244), Janička Marešová (226) a Maruška Frýbortová (193). Menší radost zřejmě projeví Jarda Běhal až si to tu přečte, protože mohl nárokovat 226 Kč, ale hned po finále na nic nečekal a zmizel, takže nic. Jardo, Jardo... kvůli pěti minutám přijít o takovou poctu...

A teď honem na vyhodnocení Ročního žebříčku ČSP 2022: hráčům se dnešní body propsaly do ročního žebříčku, do kterého se započítává 8 nejlepších výsledků z 9 turnajů. Dost hráčů tak mělo dnes omezený přísun bodů, pokud odehráli vše, protože nejslabší výsledek odepisovali. Rychlý pohled na jednotlivé hráčské kategorie a máme tu konečné výsledky Seniorského Poháru za rok 2022:

Roční žebříček ČSP 2022 Ženy 50-64 let Muži 50-64 let Ženy 65+ let Muži 65+ let
1. místo Jana Marešová Ondřej Surán Marie Frýbortová Josef Colon
2. místo Jana Lébrová Jiří Vrážel Dagmar Prokopová Stanislav Nejezchleba
3. místo Magdalena Dvořáková Pavel Nádvorník Irena Zelinková Zdeněk Havlíček

dsc01748.jpg

Všem úspěšným na ročních stupních vítězů velmi gratulujeme. Není vůbec nic jednoduchého uspět v takové konkurenci, navíc v rámci celého roku soutěže. Absolutními vítězi celoroku se stali Marie Frýbortová a Ondřej Surán. Maruška vítězí v celoroku s náskokem, druhá Jana Marešová  na ní ztrácí 54 bodů. Podobně Ondra ovládl mužskou kategorii, za ním Pepa Colon ztrácí dokonce 80 bodů. Maruška sice letos ani jeden turnaj nevyhrála za 120 bodů, ale jednou byla druhá a jinak stabilně téměř vždy na stupních vítězů. Ondra letos vyhrál za 120 bodů hned 3 turnaje, takže je zřejmé, že letošní absolutorium a Putovní pohár je v držení těch správných rukou. Oba obdrželi vedle Putovního poháru také Dárkový poukaz na startovné zdarma na nejbližším Mistrovství Evropy seniorů, které se bude v roce 2023 hrát na přelomu června a července v Itálii (Bologna, Modena).

Úspěšní v ročním žebříčku převzali svá ocenění v podobě krásných pohárů a extra pochutin, kromě 2 hráčů, kteří se nezúčastnili, proto nemohou být ani na fotce oceněných... Nicméně vybojované poháry jim schováme a předám (již bez poct) na příštím turnaji ČSP.

Všichni úspěšní z tabulky Ročního pořadí si mj. vybojovali nominaci na prestižní Grand Prix českých seniorských šampionů, což je vrcholová seniorská soutěž určená výhradně vítězům nejrůznějších čistě seniorských akcí tuzemských i mezinárodních. Detaily najdete ZDE a nominovaní hráči se mohou do této akce registrovat například TUDY nebo přímo přes obsazovačky.cz. Grand Prix se hraje 14. ledna 2023 opět v Pardubicích. Propozice a vše ostatní je již zveřejněno.

A závěrem ještě pár slov k Seniorskému Poháru 2023: rozjíždíme již 13. ročník ČSP! Termínový kalendář je už nějakou dobu zveřejněn TADY, zapište si termíny do svých bowlingových diářů. Propozice ČSP 2023 jsou již také na světě, k vidění ZDE. A jaké jsou hlavní změny oproti roku 2022:

- Bohužel startovné, které jsme byli nuceni uzpůsobit extrémním nárůstům cen energií a souvisejících služeb na jednotlivých centrech. Nárůst je o 100 Kč s tím, že nelze vyloučit změny (jako nahoru, tak dolů) v průběhu roku pro jednotlivá bowlingová centra.

- Od roku 2023 byly upraveny věkové kategorie mužů v souladu s kategoriemi ME seniorů takto: 50-59 let, 60-69 let, 70+ let (tyto kategorie se budou na náš návrh hrát již na ME seniorů 2023, Valná hromada řídícího orgánu náš návrh přijala). Kategorie žen ale u nás zůstávají s ohledem na počet žen v turnajích stejné. Na každém turnaji tak bude odměňováno 5 kategorií vždy po 3 nejlepších hráčích (dosud 4 kategorie).

- V případě opakovaného startu je započítáván start s lepším výsledkem (dosud to bylo s posledním výsledkem)

- Ženám bude ke hrám přiznáván hendykep 10 bodů na hru (dosud 8 bodů). Je to z toho důvodu, že se ruší poměrný počet postupujících do finále podle procentuální skladby mužů a žen v kvalifikaci. Vyšší hendykep ženám nemá žádný vliv na soutěž mužů, v podstatě jde o zcela oddělené soutěže mužů a žen a v rámci toho o jednotlivé věkové kategorie. Podstatou této změny je, aby se spravedlivý počet mužů i žen podle statistik posledních pěti ročníků ČSP dostal do finále.

- V roce 203 budeme hrát celkem 10 turnajů, z nichž se do ročního žebříčku započítává 8 s nejlepšími výsledky pro každého hráče.

To je asi tak vše a my ze Seniorbowling CZ děkujeme všem, kteří ČSP letos hráli, za jejich účast, za přátelskou atmosféru na všech našich setkáních a tu pohodu, kterou všichni vytváříte. Jsme přesvědčeni, že nám většina seniorů zůstane věrná i v roce 2023. Hrajeme a setkáváme se sami se sobě rovnými, s přátelskými vztahy a vzájemným přáním si pěkných her a umístění. Dorazili k nám bohužel opakovaně informace o tom, že jiní pořadatelé turnajů a akcí se snaží (a jsou úkolováni i finančně aby se snažili i nadále) osobně přemlouvat seniorky a seniory chodící na naše seniorské akce, že prý máte chodit hrát jinam a registrovat se tam a tam a podobně. K tomu snad jen náš dovětek: věříme, že každý hráč si najde právě to, co vyhovuje jemu a jak se každý rozhodne je jen a jen jeho věc. Nechť nás nikdo neznásilňuje a nepřemlouvá, senioři se svéprávně dokáží rozhodovat sami. O tom jsme skálopevně přesvědčeni. Jen je s podivem, že těm organizovaným "přemlouvačům" to není tak nějak lidsky blbé...

Omluva za dnešní skutečně dlouhý článek, ale máme za sebou úspěšný rok 2022, zaznamenali jsme vesměs pozitivní ohlasy a jsme tomu skutečně rádi. Naprosto chápeme, že na jednotlivých turnajích, když se někomu daří méně, se vyskytnou námitky vůči mazacím modelům a podobně. Samozřejmě, každý z nás chce uspět. O tom žádná. Na druhou stranu si přiznejme, že ta přátelská atmosféra u nás je neopakovatelná, to prostě jinde nenajdete. A mazací modely není možné uzpůsobit naprosto všem. Jedněm vyhovují modely hauzové, kde ale strádají třeba rovináři, jiní by rádi modely naprosto různé včetně těžkých sportovních, další by raději... atd. atd. Prostě nikdy nelze vyhovět všem, aby vyhráli. Proto se modely lehčí a těžší střídají. Ale co udělat můžeme, to je vnímat naše přátelská setkání, kde jednou uspějí ti, jindy oni, ale všichni se navzájem repektují, uznávají a na našich akcích se povětšinou baví. Jsou tam mezi svými kamarády, známými, přáteli... A o to nám jde, ne o vítězství a úspěchy jednotlivců, ale o seniory jako celek. Seniory podporujeme, chceme je podporovat a dělat to budem vždycky a s chutí. Snad to tak vnímají všichni....

Ročník ČSP 2023 je před námi, vše je připraveno, takže s chutí do toho a buďme optimisté. První turnaj ČSP 2023 je před námi, detaily jsou ZDE.

Všem přejeme klidné a příjemné Vánoce, šťastný vstup do roku 2023 a hlavně: zůstaňme zdrávi a přátelé!

Výsledková listina ke stažení (konečné výsledky)

A nezapomeňte si prohlédnou fotky v přiložené Fotogalérii.

 

Náhledy fotografií ze složky 2022-11 Pardubice, výroční