Jdi na obsah Jdi na menu
 


Propozice 2021

Český Seniorský Pohár 2021

Propozice seniorské turnajové série

Seniorbowling CZ z.s. vyhlašuje 11. ročník otevřené série turnajů v bowlingu pro seniorky a seniory pod názvem „Český Seniorský Pohár 2021“ (dále jen ČSP). Soutěž je určena pro jakékoliv (registrované i neregistrované) hráčky a hráče bowlingu bez ohledu na jejich výkonnost, kteří v průběhu roku 2021 dovrší věk nejméně 50 let.

1.  Pořadatel turnaje:

Seniorbowling CZ, z.s. (www.seniorbowling.cz)

2.  Koordinátor ČSP:

Milan Soušek (email: seniorbowling@seniorbowling.cz, tel.: 604 243 977)

3.  Charakteristika turnaje:

Všechny hry v rámci ČSP se hrají americkým systémem na páru drah. Obvykle hrají nejvýše 4 hráči na páru drah, pokud není výjimečně určeno jinak.

Série se skládá letos pouze z 5ti samostatných turnajů, které se vyhodnocují a oceňují jednak každý zvlášť a jednak podle konečného pořadí v celoročním žebříčku. Výsledky mužů a žen jsou vedeny jak v jediné výsledkové tabulce z každého hracího dne i v celoročním žebříčku, tak i pro jednotlivé hráčské kategorie, které doznaly oproti předchozím ročníkům změn. V rámci oddělených kategorií mužů i žen jsou v souladu s kategoriemi Mistrovství světa seniorů vedeny dvě věkové skupiny: 50 až 64 let a 65+ let.

Turnaje se hrají podle platných pravidel pro sportovní bowling.

4.  Termíny a místa konání:

Hracím dnem je obvykle 4. sobota v měsíci, výjimky jsou připuštěny.

24.07.2021 Pardubice

28.08.2021 Praha Zličín

25.09.2021 Pardubice (+Valná hromada spolku!)

23.10.2021 Praha Zličín

27.11.2021 Pardubice

(poznámka: změna termínu konání i centra vyhrazena)

Plánovaný časový harmonogram turnajů: začátek kvalifikací mezi 10:00 až 12:00 hod (podle centra a počtu hráčů), finále 18:00 hod, vyhlášení výsledků 19:00 až 20:00 hod (podle centra).

5.  Přihlášky do soutěže:

obsazovací listiny budou zveřejněny pro každý z uvedených turnajů série zvlášť na www.obsazovacky.cz.  Přímý proklik na aktuální obsazovací listinu je možný i z domovských stránek turnaje na www.seniorbowling.cz ze stránky ČSP.

6.  Startovné:

Základní startovné v každém jednotlivém turnaji: 500 Kč pro registrované členy spolku Seniorbowling CZ, pro nečleny spolku Seniorbowling CZ 600 Kč, navíc poslední hrací runda každého turnaje za příplatek +50 Kč (platí bez ohledu na členství). Případná páteční předehrávka: snížené startovné o 50 Kč.

(Poznámka: přímo na turnajích bude možné vyplnit členskou přihlášku a hrát tak ihned za zvýhodněné startovné).

Opakovaný start (re-enter): na každém turnaji je každému startujícímu povolen nejvýše jeden opakovaný start (pouze bude-li volné místo, první starty mají zásadně přednost), opakovaný start = 500 Kč pro členy i nečleny Seniorbowling CZ.

Hráč hradí před svým prvním startem startovné najednou i za případný předem nahlášený opakovaný start. Při opakovaném startu se započítává lepší dosažený výsledek. Poslední kvalifikační runda je vždy přednostně určena pro hráče z větších vzdáleností od centra.

Organizátor vede tzv. Black list, kde jsou uvedeni ti hráči, kteří se nedostavili bez omluvy na turnaj, na nějž se přihlásili. Tito hráči se nemohou v příštím turnaji hlásit do poslední kvalifikační rundy a jsou povinni organizátorovi uhradit 250 Kč za neomluvenou neúčast.

7.  Příprava drah, mazání:

Mazací model bude zveřejněn vždy cca 1 týden před každým turnajem na www.seniorbowling.cz. Mazací modely budou voleny různě dlouhé, rekreačního i sportovního typu. Příprava drah – mazání probíhá před každou kvalifikační rundou a před finálem.

8.  Herní systém (společný pro všechny turnaje ČSP):

a/ dráhy si hráči losují při registraci

b/ trénink 8 minut, před finále 6 minut

c/ kvalifikace: 3 hry americkým systémem hry na vylosovaném na páru drah, druhé 3 hry posun +5 drah doprava

d/ do finále postupuje celkem 36 hráček a hráčů s nejlepším součtem kvalifikačních her včetně hendykepů s tím, že přímý postup do finále mají zajištěni vítězové všech kvalifikačních rund včetně případných předehrávek. Poměr mužů a žen postupujících do finále je stejný, jako poměr mužů a žen, kteří odehráli kvalifikaci (se zaokrouhlením směrem nahoru). V případě bodové shody po kvalifikaci a po finále o pořadí rozhoduje výše hendykepu (postupuje hráč s nižším hendykepem). V případě shody ve výši hendykepu rozhoduje vyšší nához bez hendykepu v pořadí: vyšší nához, druhý vyšší nához, atd.

e/ finále: 3 hry od nuly, jako 3. hra se připočítává průměr z kvalifikace (včetně HDC). Hráči se na dráhy nasazují podle pořadí po kvalifikaci od středních drah směrem ke krajním drahám.

Vítězem turnaje se stává muž a žena s nejvyšším výsledkovým součtem z finále + kvalifikační průměr včetně hendykepů. V případě bodové shody po finále o pořadí rozhoduje výše hendykepu (lepším je vždy hráč s nižším hendikepem). V případě shody ve výši hendykepu rozhoduje vyšší nához bez hendykepu v pořadí: vyšší nához, druhý vyšší nához z finálových her.

9.  Výsledkový servis:

Základní výsledková listina v jednotlivých hracích dnech je společná pro všechny hráčky a hráče, z ní se přenášejí body za umístění do ročního žebříčku. Roční žebříček je veden odděleně pro muže a ženy bez rozlišení kategorií a dále pro všechny věkové kategorie mužů i žen dle bodu 3 Propozic. Všechny výsledky jsou k dispozici na stránkách seniorského bowlingu www.seniorbowling.cz, včetně komentářů, fotografií, případně videa. Výsledky s komentářem budou zasílány i na bowlingové weby ke zveřejnění (zveřejnění na těchto webech je však již jejich věcí, pořadatel nenese žádnou odpovědnost za případné pozdní zveřejnění, či nezveřejnění vůbec).

10. Hendykepy:

a/ ženám se přiděluje ke každé kvalifikační i finálové hře hendykep 8 bodů.

b/ mužům i ženám jsou dále přiznány věkové hendykepy takto: za každý rok věku nad 60 let = +1 bod ke každé hře (např. věk 61 let = 1 bod, 62 let = 2 body, apod.), bez omezení horní hranice. Pro přiznání hendykepu je rozhodný rok narození, nikoliv přesný den a měsíc. Hráči jsou povinni na vyžádání pořadatele svůj rok narození prokázat předložením hodnověrného platného osobního dokladu.

11. Bodové ohodnocení turnajů:

Všechny turnaje v rámci ČSP jsou bodově ohodnoceny stejně: 1. místo: 120 bodů, 2. místo: 115 bodů, 3. místo: 112 bodů, 4. místo 110 bodů. Za každé další místo = o 1 bod méně. Nejmenší možný počet získaných bodů za turnaj je 1 bod. Body získané v jednotlivých turnajích se přenášejí do ročního žebříčku.

Navíc jsou přiznávány preferenční body za vysoké hry: 300 = +5 bodů, 280 až 299 = +3 body, 250 až 279 = +2 body, 220 až 249 = +1 bod. Preferenční body se započítávají všem hráčům ze všech odehraných turnajů bez výjimky.

12. Roční žebříček ČSP:

Hráčům se do ročního žebříčku započítává z celkem 5ti turnajů 4 turnaje s nejlepším umístěním hráče. Po posledním turnaji budou na základě získaných bodů a pořadí vyhlášeni vítězové – držitelé originálního putovního Českého Seniorského Poháru v kategoriích: absolutní pořadí muži, ženy. Oceněni budou rovněž 3 nejlepší hráčky a hráči v každé věkové kategorii mužů a žen (viz však bod 3 Propozic).

13. Vyhlášení výsledků jednotlivých turnajů:

Výsledky budou vždy vyhlášeny bezprostředně po skončení každého turnaje a ceny budou  hráčům/hráčkám předány na místě, pokud nevznikne jiná dohoda. Nepřevzatá ocenění uschová pořadatel 1 měsíc, resp. do příštího turnaje. Nevyzvednuté ceny poté propadají.

14. Vyhlášení výsledků celoroční soutěže ČSP:

Vyhlášení celoročních výsledků, předání putovního Českého Seniorského Poháru vítězům proběhne v rámci posledního turnaje po jeho skončení. Případné nepřevzaté ceny za celoroční umístění uschová pořadatel po dobu 1 měsíce. Nevyzvednuté ceny poté propadají.

15. Výhry, ceny, odměny:

a/ všechny Perfect game (tedy 300 bez HDC) v kterémkoliv turnaji ČSP = 500 Kč na místě v hotovosti

b/ všichni hráči, kteří zahráli hru bez HDC ve výši 280 až 299 v kterémkoliv turnaji ČSP, obdrží na místě finanční prémii ve výši 100 Kč v hotovosti.

V rámci jednotlivých turnajů:

- budou oceněni vždy 3 nejlepší muži a 3 nejlepší ženy v každé věkové kategorii (za podmínky naplnění kategorií podle bodu 3 Propozic) věcnými cenami

- nejvyšší nához muž a žena věcná cena

- nejlepší muž a nejlepší žena bez rozlišení věků obdrží extra věcnou cenu

- 1. nepostupující do finále a zcela poslední hráč po kvalifikaci obdrží věcnou cenu útěchy

Celoroční vyhodnocení:

Vítězové podle ročního žebříčku ČSP obdrží:

  • putovní Český Seniorský Pohár (absolutní vítěz muž a žena)
  • nejlepší 3 hráči a hráčky v každé kategorii dle bodu 3 Propozic: věcné ceny
  • nejvyšší nához celé sérii v rámci každé kategorie: 500 Kč

Absolutním vítězům ročního žebříčku podle roční výsledkové listiny mužů a žen bez rozlišení věku (nejlepší muž a žena) vyplatí pořadatel 3.000 Kč. 

16. Ostatní:

a/ Při hře je zakázáno používání mobilních telefonů a jiných komunikačních přístrojů, svým jednáním rušit spoluhráče, či se jinak chovat nevhodně a tím rozptylovat hrající hráče. Za hru se považuje celá doba od zahájení tréninku až do plného ukončení her včetně zápisu výsledku do výsledkové listiny hráče. Do hráčského prostoru (hráčské stolky) si je možné přinést nápoje  pouze v uzavíratelných nádobách a lahvích.

V případě porušení některého z uvedených bodů udělí pořadatel dotyčnému „žlutou kartu“, tedy napomenutí, v případě opakování „červenou kartu“, tedy vyloučení z turnaje bez možnosti vrácení startovného s anulací jeho dnešních výsledků.

b/ O všech otázkách organizačních, herních, o jakýchkoliv sporech, nejasnostech apod. s konečnou platností vždy rozhoduje pořadatel - rozhodčí na místě konání turnaje. Propozice je možné v případě nutnosti operativně přizpůsobovat situacím na místě konání turnajů.

c/ Všichni hráči a pořadatelé bez výjimky musí pro účast v turnaji na místě prokázat splnění vládních opatření platných v době konání turnaje, obvykle ve formě podpisu čestného prohlášení při registraci do turnaje a v rámci celého pobytu v centru dodržovat platná zdravotní a hygienická opatření a nařízení.

Pořadatel akce: Seniorbowling CZ z.s. zastoupený předsedou Milanem Souškem

25.05.2021