Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2020-09-28, Olomouc - Výsledky

29. 9. 2020

Šestý turnaj Seniorského Poháru se hrál na Šantovce v Olomouci v trochu zvláštních podmínkách. Jednak to byl náhradní termín, když jsme ustoupili konání finále ABL za jaro 2020, a jednak nebylo předem moc jasné, jaká omezení pár dnů předem naše vláda ohledně koronaviru vlastně vydá. Pár lidí se preventivně odhlásilo, ale riziko na místě nebylo žádné. Byl sváteční den 28. září a tak jsme na Šantovce vlastně byli jen my bowlingáři, restaurace a v dálce nějací kinaři. Co ale bude dál z tohoto pohledu, na to si musíme počkat. V plánu máme jednak Czech Old School 2020 v termínu 15. až 17.10.2020, který chceme uskutečnit, i kdyby zde nebyli slováci, maďaři, ukrajinci, rusové, rakušané. Pokud nás českých hráčů zůstane něco kolem 50 a více, akce proběhne. V každém případě sledujte vývoj.

Šantovka byla pro nás připravena bezvadně, mazání Main Street přineslo dlouhou řadu pěkných náhozů v podobě dvoustovek a mnohdy hodně přes 200. Poruchy, problémy žádné a tak jsme celý den jeli podle předem určeného harmonogramu.

Kvalifikaci ovládl Jirka Vrážel se součtem 1378, za ním Vláďa Pitaš s 1287. V dámské části na tom byla nejlépe Eva Štefková se součtem 1299. Dvoustovek bylo k vidění opravdu hodně, kvalifikační nához patří Janě Lébrové 264. Později ve Finále zahrál Petr Tomášek 266, to je hodnota náhozu dne mezi muži. Za tyto náhozy a všechny vysoké hry jsou připisovány prémiové body do roční tabulky. Tam se body připisují za všechny vysoké náhozy na kterémkoliv turnaji. Docela pěkně mohou zvyšovat roční bodové zisky v celkovém pořadí hráčů. Kolem posledního postupového místa do Finále pro 36 nejlepších byla jako obvykle tlačenice. Po odstoupení Jirky Vrážela se posledním postupujícím mužem do Finále stal Tonda Osička, ale ve finále mu to moc nepomohlo. V dámách coby poslední postoupila Ivana Bočanová. V mazací pauze před finálem jsme vylosovali 1 hráče, jemuž bylo vrácené startovné. V dnešním případě to byla šťastlivkyně Marie Frýbortová. Dneska hrála tedy zadarmo. Také jsme odměnili prvního nepostupujícího do finále, jímž byl Tonda Matějka a cenu útěchy si převzal Jiří Konečný. Ten k tomu navíc dostal knižní návod, jak hrát bowling, aby uspěl. Tak snad už ho příště na chvostu neuvidíme...

Finále na 3 hry (plus průměr z kvalifikace jako 4. hra) bylo velmi zajímavé. První hrou 266 řádí Petr Tomášek a 253 dává Pavel Konečný. Jana Lébrová na domácím kolbišti svou první hrou 220 uniká soupeřkám. Ovšem ve druhé hře nastoupil rovinář Pepa Colon hrou 242 a i nadále nehodlal cokoliv měnit. Sice 233 Vládi Pitaši se tvářilo nadějně, stejně jako Lubo Materovo 231. Ale tohle by muselo být podpořeno i velmi kvalitní třetí finálovou hrou. V ní dává Mirek Křesťan sice 225, ale jinak se zase tak moc převratného nedělo. Pepa Colon přidal 205 a jasně bere první místo bez ohledu na věkové kategorie. Tím na čele Seniorských Pohárů střídá Milana Souška z minulého turnaje. Že by si rovináři chtěli převzít nad Seniorským Pohárem 2020 kontrolu? K tomu je ještě daleko, ale kdoví, jak to nakonec dopadne. V dámské části si své postavení hlídá Jana Lébrová. Uhájila a stává se absolutní vítězkou dneška mezi ženami.

Konečné výsledky absolutní i v kategoriích ukazuje tabulka:

Muži 50-59

Muži 60-69

Muži 70+

Ženy 50-63

Ženy 64+

Miroslav Křesťan

Josef Colon

Vladimír Pitaš

Jana Lébrová

Marie Frýbortová

Jiří Harašta

Karel Levák

Petr Tomášek

Eva Štefková

Anežka Lencová

Ondřej Surán

Lubomír Matera

František Kolář

Krystyna Janočková

Jana Plešingerová

Absolutní vítěz: Josef Colon

Absolutní vítězka: Jana Lébrová

Gratulujeme všem hráčkám a hráčům na stupních vítězů a zejména pak absolutně nejlepšímu muži a absolutně nejlepší ženě. Po pár měsících dohadů, rozborů, názorů se snad podařilo vyřešit i dámské roční žebříčky podle věkových kategorií. Po předchozích účastích vysloveně jednotlivců v kategoriích 50-57 let a 65+ let se snad podařilo seskupit opravdu vyrovnané skupiny 50-63 let a 64+ let. Bylo to spravedlivé a z pohledu počtu účastnic nejen v tento den, ale v celém roku 2020 rovnoměrné, což je dobře.
 
Co na to roční žebříček, který byl do nových věkových kategorií i zpětně přepočítán. Zbývají nám 2 turnaje: v říjnu Chomutov a v listopadu na závěr Pardubice. Tedy pokud nám to státní opatření nezarazí. Z celkem 8 letos plánovaných turnajů se do celoroku započítá 6 nejlepších. V kategorii M1 je na čele Mirek Křesťan, za ním Pavel Konečný a třetí je Jirka Harašta. Rozdíly mezi nimi nejsou neřešitelné. V pěkné naději je i čtvrtý Pavel Koráb. Ve střední pánské skupině je na vrcholu po dnešku Pepa Colon před Milanem Souškem a Tondou Matějkou. Na záda všem ale dýchá Petr Florík. Nejstarší pánská kategorie má svého stávajícího lídra ve Standovi Nejezchlebovi, nicméně Fanda Kolář je v dohledu a Tomáš Rathouský čeká na jakékoliv zaváhání zmíněných nejlepších. V pozadí to ale vše sleduje i Vláďa Pitaš. Dámy 50-63 let mají zcela nohoře Krystu Janočkovou a Evču Štefkovou. Jejich náskok na ostatní je dost velký. Poperou se zbývající jen o 3. místo? Starší věková skupina žen má také dvě hlavní lídryně - Marušku Frýbortovou a Janinu Plešingerovou. I tady bude závěrečný boj o pocty nejvyšší nanejvýš zajímavý.
Konečně nesmíme zapomenout na boj o pronájem automobilu na celý rok. Jeden bude vylosován ze všech uchazeček a uchazečů, každý start v roce 2020 znamená 1 los v osudí. A druhý automobil na rok si vybojuje absolutní vítěz/vítězka ČSP 2020 bez jakéhokoliv rozlišení. Připomínáme, že se započítává 6 nejlepších turnajů a že pomocné výkonnostní body za vysoké hry se započítávají z úplně všech odehraných turnajů. Tak jak jsme na tom dnes po šestém turnaji: v ročním žebříčku vede po dnešku Standa Nejezchleba (627), ale těsně za ním je Josef Colon (619) a František Kolář (600). Šanci mají i další, konkrétně Tomáš Rathouský, Miroslav Křesťan, Pavel Konečný, Jiřží Harašta. A snad i další, bodů je k dispozici ještě opravdu hodně.
 
Příště hrajeme 24. října 2020 v Chomutově. Jde o sedmý, tedy letos předposlední turnaj série. Informace o dalším turnaji naleznete ZDE. Zveme všechny seniorky a seniory a věříme, že se stejně jako dnes a na minulých turnajích pobaví s přáteli, jakož i vlastní hrou. Snažíme se věřit, že covid-19 nezastihne nikoho z nás, že nepadnou výrazná omezení a hlavně, že zůstaneme zdrávi a natěšeni na další akce ČSP.
 
Na fotce dole vidíte dnes dva nejlepší - Janu Lébrovou a Pepu Colona. Podívejte se ale i na přiložené Fotoalbum s dalšími fotkami z Olomouce a dnes nejlepších.
Děkujeme centru v Olomouci za bezvadný servis a samozřejmě všem přítomným hráčkám a hráčům za účast a předvedené výkony.
 
Jen ještě  připomínáme: Kmotr BC 2020 byl odložen na vhodnější temín, Czech Old School by se měl konat, uvidíme, bude-li to vůbec možné s ohledem na omezení vyhlášené státem. V každém případě budeme informovat.
 
absolutni-vitezove.jpg
 

Náhledy fotografií ze složky 2020-09-28 Olomouc