Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2020-01, Pardubice - Výsledky

26. 1. 2020

1. turnaj v roce 2020 – sousta hráčů, spousta nováčků

Sobota 25. ledna 2020 byla v Pardubicích ve znamení nás, seniorů. Sešlo se nás po pár odhláškách téměř 90, čímž jsme samozřejmě všichni nadšeni. Opět se ukazuje, jak senioři dělají ten pravý velký turnaj... Děkujeme všem, co si sem našli cestu. Mezi příchozími bylo docela dost těch, co nás navštívili zcela poprvé. Zdá se, že se jevili docela spokojeně a mnozí z nich uspěli hned napoprvé.

Propozice doznaly proti roku 2019 jen několik změn. Posunuli jsme hranice věkových skupin, aby byly početně vyrovnanější, k finálovým hrám připočítáváme průměr z kvalifikace, losujeme hráče, jemuž vracíme plné startovné. I letos Ota Kunc zabezpečil sponzorské ceny od Masny Krahulčí, děkujeme Otovi a masně!

Mazací model byl zvolen dlouhý, bylo to 45 stop, jmenovalo se to Route 66. Mazání to bylo „áčkového“ typu s ratiem 1:4,0. Nutno předem říci, že na něm neuspělo docela dost bowlingově zvučných jmen.

Kvalifikace byla jako obvykle na 6 her. V ní zazářil Vláďa Pitaš (1280), Láda Jirků (1240), Pepa Bešík (1226), v dámské komunitě byla nejlepší Maruška Frýbortová (1219). Láďa Jirků si hodil 268 a Marie Frýbortová 224. U obou to bylo v kvalifikaci a v obou případech to už zůstalo náhozem turnaje. Jako poslední se do finále vecpali Tomáš Rathouský a Kačka Hejdučková. Postupová hranice byla i přes vysoký počet startujících neobvykle nízko. První nepostupující do finále Pepa Vlček dostal cenu útěchy, stejně jako Radek Barkman, který uzavíral po kvalifikaci startovní pole, jelikož si začal tykat s excentrem a prostě to ještě nebylo ono. K úspěchu ale vede docela dlouhá cesta, tak uvidíme, jak to Radkovi půjde.

Finále je jako obvykle pro 36 nejlepších, dnes 28 mužů a 8 žen. I 3 hry zůstaly jako vloni, ale k nim se nově připočítává jako čtvrtá hra průměr z kvalifikace. Snaha byla u všech velká, ale to mazání... V podstatě kdo zahrál 200, mohl se dmout pýchou. V první hře jsme takové hry viděli jen 3 – lehce přes zahráli Pavel Konečný, Petr Zach, Marie Frýbortová. Ve druhých hrách to nebylo o nic lepší, dvoustovky jen dvě (Jarda Růžička, Pepík Colon) a ve třetích hrách jakbysmet (Jana Plešingerová, Lubo Matera, Jirka Harašta). Nikdo si nebyl jist, zda totálně propadl anebo půjde na stupně vítězů. Jaké bylo pořadí v jednotlivých kategoriích ukazuje tabulka:

Muži 50-59

Muži 60-69

Muži 70+

Ženy 50-59

Ženy 60-69

Ženy 70+

Petr Zach

Josef Colon

František Kolář

Blanka Hanusíková

Jana Plešingerová

Dagmar Prokopová

Pavel Konečný

Richard Nosek

Stanislav Nejezchleba

Kateřina Hejdučková

Marie Frýbortová

Alena Endersová

Jiří Harašta

Antonín Matějka

Vladimír Pitaš

Lenka Germanová

Krystyna Janočková

Marie Horáková

Absolutní vítěz: František Kolář

Absolutní vítězka: Jana Plešingerová

 

Za zmínku rozhodně stojí bližší průzkum této tabulky. Najdeme zde hned několik jmen, která se na ČSP dosud neobjevovala vůbec, anebo jen zcela sporadicky. Jde o novice Petra Zacha (1. místo), Josefa Colona (1. místo), Antonína Matějku (3. místo), Kateřinu Hejdučkovou (2. místo). Holt nová krev se prosazuje a staří otřelí matadoři získali zcela novou dosud nepoznanou konkurenci. No teď už vědí, co je to zač a zcela jistě si na ně budou dávat příště většího bacha. To lze garantovat...

Připomínáme, že z celkem 10ti turnajů se do ročního žebříčku započítává 7 s nejlepším umístěním. Kromě bodů za pořadí se ale hráčům do ročního žebříčku započítávají i prémiové body za vysoké náhozy (220 a více odstupňovaně). Pozor – tyto body se započítávají zce zcela všech odehraných turnajů, ne tedy pouze ze 7 nejlepších. A k tomu je třeba podotknout, že právě prémiové body často rozhodovaly o pořadí v ročním žebříčku. Navíc ve všech turnajích za hry 280 až 299 jsou vypláceny hotovostní prémie 200 Kč za každou takovou hru a za perfect game 300 je to 500 Kč. Možnosti výdělků jsou tak docela pěkné. Jen to zahrát, že... Ano, dnes to bylo celkem obtížné, nicméně čeká nás v únoru Praha Zličín a výrazně snadnější mazání (kategorie B).

Děkujeme všem hráčkám a hráčům, jakož i bowlingovému centru. Výsledková listina je trochu níže ke stažení, ještě níže vidíte dnešní absolutní vítěze, tedy nejlepší ženu a nejlepšího muže dnešního turnaje. Podívejte se ale také na další fotky v přiloženém Fotoalbu.

Výsledková listina ke stažení

Již je připraven druhý turnaj ČSP, který se odehraje v sobotu 29.02.2020 v Praze na Zličíně s páteční předehrávkou se sníženým startovným. Jsme zvědavi, komu se o přestupném roce ve dni, jenž můžeme prožít jen jednou za 4 roky, zadaří. Ale palce, ty držíme teda všem bez výjimky. ZDE se podívejte na info o druhém turnaji a odtud se lze do turnaje přímo i registrovat. Jen prosím pražáky a hráče z okolí Prahy, aby poslední sobotní rundu nechali k dispozici těm, co jsou 100+ km od Prahy. Až týden předem, tedy od 23.02.2020 se na volná místa může hlásit kdokoliv bez omezení vzdálenosti od Prahy. Díky za pochopení.

Milan Soušek, 26.01.2020, 01:10 hod

absolutni-vitezove.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2020-01 Pardubice