Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2019-10, Brno - Výsledky

27. 10. 2019

V sobotu 26.10.2019 byly s Brnem asi dva zásadní problémy. Prvním z nich bylo dostat se vůbec do Brna včas na svou rundu. Cesty to byly mnohdy strastiplné, dlouhé, zácpy měly navrch. Například Praha - Brno 4 hodiny 15 minut místo obvyklých 2 hodin 15 minut (tedy jak pro koho, že...). Nakonec se ale všechna zpoždění podařila vyřešit a vše dopadlo dobře, všichni odehráli, co měli. A druhým problémem byla čísla na Main streetu. Jen silné povahy mohly předem shlédnout padající čísla a překonat niterné reakce typu "tak na tohle já nemám". Modrých čísel byla skutečně halda, nečekal jsem, že nepadne třístovka. Mnohokrát se zdálo, že je to blízko, ale nakonec nejvyšším náhozem zůstalo finálových 280 Jardy Morávka, za což obdržel hotovostní finanční prémii. Ale to trochu předbíhám, pojďme od začátku...

Kvalifikace: byla rejem her 200+, spíš však o dost vyšších. Dlouho to vypadalo, že kvalifikaci ovládne Láďa Jirků, ale nakonec zůstal druhý, protože si přišel zahrát Jirka Hindrák. Nejlepší ženou po kvalifikaci se stala Jana Lébrová s 1338. Prostě úžasná čísla. Na postup do 36ti členného finále potřebovali muži 1106, což byl případ Milana Jindřiška, respektive 1049 mezi dámami, a toto číslo vlastnila Danuše Krejčová. Zcela netradičně obdržel útěchu pro prvního nepostupujícího Pepa Bočan, který jindy normálně, a to ještě s jistými rozpaky, přijímá ceny třeba za 3., či snad někdy i 2. místo po Finále. Většinou vzhlíží k místu nejvyššímu. Dnes to tak tedy nebude. Cenu útěchy převzala Dáša Tomášková, čímž potěšila Alenku Brašnovou, která tuto cenu jistou dobu přebírala pravidelně, ale dneska se opět zvedla, zahrála přes 1.000 a nechala za sebou 9 dalších soupeřů. Je to sice bez ocenění, ale na psychiku Aleny tohle musí mít vysloveně pozitivní vliv. Není daleko doba, kdy půjde do finále. Možná už příště v Pardubicích? Uvidíme...

Finále bylo okouzlující. počet "modrých her" se blížil počtu "černých her", tedy množství dvoustovek+ bylo stejně, možná i více, než her pod 200. Děkujeme Main streetu. První finálová hra a Jarda Morávek všechny ostatní odsouvá do pozadí. Hraje 280 a pyšně se rozhlíží, co kdo na to. K vidění bylo hned 16 her 200+. Druhé hry nebavily o nic méně, rovněž 16 lidí jde na 200+. Jasná je jedna věc: kdo ve finále zaváhá a nebude mít minimálně modré číslo, nemůže čekat bednu. Ale jak jsme viděli později, jisté výjimky přece jenom byly. Třetí finálové hry  a co se děje: opět šestnácka finalistů jde přes 200. Je dost těžké odhadnout, jak si kdo stojí v jednotlivých věkových kategoriích. Odpověď na to dává konečná výsledková sestava Pepy Kučery: absolutním vítězem je Ladislav Jirků a Marie Frýbortová. Součet finálových her je v jejich případě excelentní. A jinak to dnes ani na Main streetu nešlo... Na stupně vítězů se dostává také Danuše Krejčová, která se do finále propracovala coby poslední postupující.

Dnešní pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57

Muži 58-64

Muži 65+

Ženy 50-57

Ženy 58-64

Ženy 65+

Ladislav Jirků

Richard Nosek

Vladimír Pitaš

Jana Lébrová

Marie Frýbortová

Anna Brokešová

Jaroslav Morávek

Jiří Vrážel

František Brokeš

Ivana Bočanová

Danuše Krejčová

Dagmar Prokopová

Rostislav Kala

Jaroslav Butal

Stanislav Nejezchleba

x x x

Eva Štefková

Marie Konečná

Absolutní vítěz: Ladislav Jirků

Absolutní vítězka: Marie Frýbortová

 
Výsledky byly obrovské, děkujeme všem aktérkám a aktérům. I dnes se potvrdilo, že pro příští rok je už skutečně nutné upravit věkové kategorie mužů i žen tak, aby souboje probíhaly v početně vyrovnaných skupinách. A k tomu také dojde  již v příštím ročníku Seniorského Poháru na základě analýz věků a počtu hráčů za poslední 3 roky. Náš návrh jsme zaslali také do ČBA, aby věkové skupiny byly jednotné. Návrh však byl odsunut.
Cenu za nejvyšší nához turnaje převzali Jaroslav Morávek a Marie Frýbortová.
 
Roční žebříček: předposlední turnaj ČSP přinesl body všem jednotlivcům, někomu se příčíítalo, někomu odečítalo. Započítává se 7 turnajů z roku 2019. Na roční žebříček se podívejte sami ve výsledkové listině. Zatímco u některých kategoriích se rýsuje jasno, v jiných to až zas tak jasné není. Docela důležitým kritériem se stávají prémiové body za vysoké náhozy v turnajích. Ty se totiž započítávají všechny ze všech turnajů, na rozdíl od bodů za pořadí, jichž se započítává pouze 7 nejlepších z celého roku 2019. Rozhodne jako obvykle zcela poslední turnaj v Pardubicích.
 
Po tomto posledním turnaji vykrystalizují další hráčky a hráči s právem účasti na výroční seniorské akci Grand Prix of Senior Champions, která zastřešuje veškeré důležitější seniorské akce a turnaje. Velká cena seniorských šampionů se letos koná poprvé, nahrazuje dřívější Senior Masters, které vycházelo pouze z ročních výsledků Českého Seniorského Poháru. Propozice a vše kolem je již hotové, nahlédněte na stránku této akce ZDE.
 
Naše poděkování patří především všem těm, co do Brna dorazili si zahrát, ale i bezchybnému bowlingovému centru BB Brno, kde vše klapalo, jak mělo. Zejména místní bowleři zasluhují obdiv a naše poděkování. Rádi se do Brna budeme vracet, ale ta zatrolená D1... ta nám dává zabrat.
 
Zcela poslední letošní turnaj ČSP se hraje v Pardubicích, viz článek k tomu TADY. Žádáme o maximální účast zde, protože součástí je i Valná hromada spolku Seniorbowling CZ, jež se všechny seniory a seniorky snaží zastupovat se vším všudy a před kýmkoliv a čímkoliv...
Zcela poslední a tudíž i rozhodující turnaj ČSP 2019 se koná o 4. listopadové sobotě v Pardubicích, konkrétně 23.11.2019.
 
 
Na fotce jsou dnešní absolutní vítězové. Na další fotky úspěšných se podívejte v přiloženém Fotoalbu.
absolutne-nejlepsi-muz-a-zena.jpg
 

Náhledy fotografií ze složky 2019-10 Brno