Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2019-09, Praha Zličín - Výsledky

27. 9. 2019

S Bourbonem si poradili Vláďa Pitaš a Dana Hanušová.

V září se odehrál 8. turnaj Seniorského poháru v Praze na Zličíně. Po pár odhláškách a bohužel i neodhláškce (Honzo, to je něco jako žlutá karta...) si přišlo na Bourbonu zkusit své štěstí 65 hráček a hráčů. Nic to neubralo na výkonech, někomu to prostě sedlo, jinému ne. Štěstí přeje připraveným a bylo to vidět.

Kvalifikaci ovládla nakonec Jana Lébrová s úžasným číslem 1328. Za ní zůstal druhý Vladimír Pitaš s 1289. Bylo to velmi zajímavé z hlediska výsledků. Spoustě lidí to mazání sedlo, druhé spoustě ale moc ne. To je však bowlingový osud. Hráči kolem posledních postupových míst byli v pohotovosti, co na jejich výkony poslední runda. Do Finále se nakonec jako první nepostupující nepodívali Tomáš Rathouský se Zdenkou Pláničkovou. Ale protože z Finále odstoupil Rosťa Kala, byl to právě on, kdo sebral cenu za prvního nepostupujícího. Cenu útěchy si jako obvykle převzala Alenka Brašnová, a to i přesto, že její výkon leze už nějakou dobu stále nahoru.

Finále je tady. Dnes pro 26 mužů a 10 žen. První hra a 13 hráčů jde přes 200. Mezi nimi kraluje Dana Hanušová s 244 a Jarda Butal, který zahrál 236. není ale všem dnům konec, jdeme do druhé hry. Tady opět 11 her 200+, nejvíce Vláďa Pitaš 267. Na špici začíná být horko. Bourbon někomu pomáhá, jiné sráží. Třetí hry znamenají 10 her 200+, nejlepší hry dali Ríša Nosek a Pepa Bočan 256. Vidíme ale i nějaké dvěstětřicítky, dvěstědvacítky... Rozhodne součet všech tří her. Nejen celkově, ale i v jednotlivých hráčských kategoriích. Na výsluní se tak dostává trio Pitaš, Vrážel, Nosek. Finálový průměr přes 200 dává hned třináctka hráček a hráčů. Jo, je dost těžké mezi seniory uspět...

Absolutními vítězi se stala dvojice Vláďa Pitaš, Dana Hanušová. Co se jmen týče, žádné velké překvapení, ale našlápnuto na absolutorium mělo daleko více jmen. Nejlepší muž a žena však může obsahovat vždy pouze jediné jméno. A to jsou ti jmenovaní...

Pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57

Muži 58-64

Muži 65+

Ženy 50-57

Ženy 58-64

Ženy 65+

Ladislav Jirků

Jiří Vrážel

Vladimír Pitaš

Jana Lébrová

Dana Hanušová

Jana Plešingerová

Jiří Hindrák

Richard Nosek

František Kolář

Alena Sovová

Marie Frýbortová

Anna Brokešová

René Bejdl

Josef Bočan

Vojtěch Plánička

Blanka Hanusíková

Eva Štefková

Zdenka Pláničková

Absolutní vítěz: Vladimír Pitaš

Absolutní vítězka: Dana Hanušová

 
Výsledky byly docela zajímavé, v některých kategoriích stačilo na vítězství zahrát ve Finále třeba 538. což by v sousední kategorii nestačilo ani na 4. místo. Ale tak to prostě je a nijak tím vážnost prvenství netrpí. Body do ročního žebříčku platí tak, jak jsou.

I dneska se ukázalo, jak v mužských kategoriích je aktuální potřeba upravit věkové hranice, protože naprostá převaha hráčů 65+ let naznačuje, že stávající rozdělení není optimální. Posuďte sami v mužích: kat. M1 = 6 hráčů, kat. M2 = 13 hráčů, kat. M3 = 27 hráčů. A tento trend není žádná novinka, pozorujeme jej již cca 2 roky. Proto od roku 2020 zvažujeme nové kategorie mužů: M1 = 50 až 59 let, M2 = 60 až 67 let, M3 = 68+ let. Počty hráčů by se tak měly v kategoriích vyrovnat. V dámské části však takové rozdělení možné není. Proto úvahy směřují v dámské části na jen dvě kategorie, a to: Ž1 = 50 až 59 let, M2 = 60+ let. Uvidíme, jak se to vyvrbí a zda to bude lepší, než dosavadní dámské kategorie, kde velmi slabé je nyní zastoupení ve věcích 50- 57 let a 65+ let.

K dnešku je odehráno 8 turnajů z celkem 10ti. Nyní následuje v říjnu Brno a závěr v listopadu v Pardubicích. Z toho mj. vyplývá, že kdo odehrál dosud všechny turnaje, začínají se body korigovat, či v některých případech korigovat.

V kategorii M1 je pořadí Jirků Ladislav, Křesťan Miroslav, Hindrák Jiří s tím,že Jirka má odehraných jen 6 turnajů, čili ještě další 1 bude plně připočítávat, zatímco Láďa a Mirek už budou body přičítat jen v případě lepšího umístění, než kdykoliv dosud. Pořadí kategorie M2 je Vrážel Jiří, Mráček Petr, Butal Jaroslav, všichni mají 7 případně 7+ turnajů, Ríša Nosek na 4. místě má ale turnajů na kontě jen 6. Takže i on bud příště plně všechny body přičítat. Podívejme se na kategorii M3. Tady je na čele pořadí Pitaš Vladimír, Nejezchleba Stanislav, Bešík Josef st. Všichni mají 7 a více turnajů. Jediný, kdo má 6 turnajů je Zdeněk Havlíček, a tak ten může i příště přičítat 100% získaných bodů. Jeho ztráta ale je přece jenom už trochu větší. V dámské kategorii Ž 1 je pořadí Lébrová Jana, Heřmánková Blanka, Germanová Lenka. Náskok prvních dvou je však tak velký, že Lenka ani kdyby plně bodovala, na první dva stupínky dosáhne jen velmi těžko. Druhá kategorie Ž 58-64 má zatímní pořadí Frýbortová Marie, Janočková Krystyna, Štefková Eva. Eva má 6 turnajů, kdyby se její v posledních 2 turnajích velmi zadařilo, může ještě vyšplhat nahoru. A v poslední kategorii Ž 65+ let mají tři vedoucí dámy Brokešová Anna, Endersová Alena, Prokopová Dagmar takový náskok, že další ženy v pořadí již prakticky šanci nemají.

Nicméně ještě budou 2 turnaje a bodů do ročního žebříčku bude ještě halda. Takže uvidíme, jak se s tím kdo popere. Zajímavou motivací může být i zcela nová vrcholová seniorská soutěž Grand Prix of Senior Champions, která nahradí dosavadní soutěž Senior Masters, která v posledních rocích začala trochu uvadat. Nově jde o seniorské šampiony ze všech možných čistě seniorských soutěží a turnajů, včetně MS, ME, MČR, ČSP, Seniorské ligy, případně dalších. Akce je ve stádiu zrodu. Herní systém bude 3 hry na dlouhém, 3 hry na krátkém a Finále, pro které mazání vybere vítěz základní části. Rýsují se tu velmi pěkné ceny, Uvidíme, zda se tato změna zalíbí i našim seniorským šampionům.

Výsledková listina ke stažení

Příští, již 9. turnaj, se hraje 26. října v Brně. Obsazovačka je na to již otevřena a zveřejněny jsou také ZDE informace o jeho konání. Přijďte se poprat o poslední body a taky samozřejmě pobavit s kamarády.

Gratulujeme všem na stupních vítězů k jejich úspěchu a děkujeme především všem hráčkám a hráčům, kteří si přišli poměřit své síly s ostatními a na turnaji se setkat se svými přáteli.

Poděkování patří i centru Best bowling Zličín, kde klapalo vše jak mělo a i proto jel turnaj přesně podle plánovaného časového harmonogramu.

Milan Soušek, 29.09.2019 lehce po půlnoci

Na fotce vidíme dnešní absolutní vítěze a nezapomeňte si otevřít i přiložené Fotoalbum, kde jsou další fotky z dneška.

absolutni-vitez-a-vitezka-turnaje.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2019-09 Praha Zličín