Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. turnaj ČSP, Pardubice - Výsledky

21. 10. 2018

V inovovaných Pardubicích se hrálo vysoko - vládli Jirka Hindrák a Maruška Frýbortová

Devátý, tedy letos předposlední, turnaj Seniorského Poháru se hrál v Pardubicích na nově znivelizovaných drahách za použití rekreačního mazacího modelu o délce 42 stop. Dostavilo se 74 hráček a hráčů, s povděkem kvitujeme, že se nevyskytla žádná neomluva. Děkujeme. Turnaj opět produktově podpořila firma Masna Krahulčí, moc si toho vážíme.

Kvalifikace byla přehlídkou modrých čísel, tedy her 200+. Zdálo se, že kvalifikaci ovládne, jako ostatně celkem často, Jirka Hindrák (1315). Ale to platilo jen do doby, kdy svých 6 kvalifikačních her dokončil Mirek Oliva (1365) a Jirka Vrážel (1341). Daleko k překonání Jiřího nebyl ani Petr Tomášek (1300). V dámské části Lenka Germanová (1289) přehrála i Janu Lébrovou (1280). Bylo zřejmé, že dostat se dnes do finále bude úkol dost obtížný. Muži k tomu potřebovali součet minimálně 1122, což měl na kontě novic turnajové série Vašek Kouba, ženy 1080 (Anežka Lencová). Sice postoupila i šťastná Ivana Šmejkalová, ale jen díky tomu, že Hanka Chládková svůj postup odřekla.

O přestávce před finálem byly losovány 4 hotovostní prémie, ze kterých se radovala především rodina Endersů, vylosováni byli totiž oba. Dále Aleš Drábek a Jirka Stulík.

Finále bylo předem avizováno jako velmi náročné s ohledem na vysoká čísla favoritů z kvalifikace. To se také potvrdilo. První hra: Jiří Hindrák 257, Miroslav Oliva 243, Vladislav Dedera 233, Miroslav Křesťan 227. Druhé hry: Mirek Křesťan přitvrdil hrou 268, Jirka Hindrák dává 248, Jirka Vrážel 242, Aleš Drábek 237. Čelo se docela dost vyrovnalo. Jako obvykle rozhoduje poslední, tedy třetí hra: nejvýše jde Mirek Oliva 244, 237 se nahoru dere Mirek Sejkora, 235 dává Aleš Drábek. Jirka Hindrák zdánlivě polevil, hraje 223. Velcí soupeři a hlavní favorité hrají blízko sebe a tak už mají zřejmě spočítáno, jak to celé dopadlo. Přesto je ale třeba vyčkat na oficiální výsledky. A ty přinášejí potvrzení: dnes byli nejlepší bez ohledu na kategorizaci Jirka Hindrák se součtem 728 (průměr přes 242), druhý Miroslav Oliva a třetí Aleš Drábek. Oba za Jirkou zaostali o cca 50 bodů. V dámské části dominuje Marie Frýbortová před Danou Hanušovou a Janou Lébrovou. Ocenění se dočkali samozřejmě jak absolutní vítězové, tak i trojice nejlepších ve všech 6ti kategoriích. Všem gratulujeme!

 Dnešní pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57 let: Jiří Hindrák, Miroslav Oliva, Aleš Drábek

Ženy 50-57 let: Dana Hanušová, Jana Lébrová, Lenka Germanová

Muži 58-64 let: Jiří Vrážel, Vladislav Dedera, Josef Bočan

Ženy 58-64 let: Marie Frýbortová, Dagmar Stulíková, Danuše Krejčová

Muži 65+ let: Miroslav Sejkora, Petr Tomášek, Josef Bešík

Ženy 65+ let: Alena Endersová, Anna Brokešová, Dagmar Prokopová

Absolutními vítězi dnes jsou: Marie Frýbortová a Jiří Hindrák. 

Dnešek byla předposlední možnost bodově zasáhnout jednak do ročního žebříčku ČSP a jednak do republikového seniorského bodovacího žebříčku Senior Masters. V obou případech vždy nejlepší muž a nejlepší žena získají volný start na ME seniorů 2019 v Bologni, Itálie. Zatímco v rámci ČSP je to přímá vybojovaná cena, v Senior Masters je třeba vyhrát Finálový turnaj Senior Masters.

A jak to tedy vypadá v ročním žebříčku ČSP, do kterého se započítává 7 nejlepších turnajů a prémiové body za vysoké náhozy ze všech odehraných turnajů:

V kategorii mužů Jirka Hindrák s 899 body (odehráno 7 turnajů), za ním druhý Jirka Vrážel má bodů 872 (9 turnajů), třetí Mirek Křesťan 792 (8 turnajů). Situace zde je již dostatečně průhledná: pokud by Jirka Hindrák teoreticky nebyl na posledním turnaji a Jirka Vrážel jej vyhrál, získal by tak 25 bodů a k předstižení Jirky Hindráka by potřeboval ještě nejméně 3 preferenční body za vysoké náhozy. Pokud se zúčastní Jirka Hindrák, může získat max 15 bodů a preferenční body za náhozy. Teoreticky to tedy Jirka Hindrák jisté nemá, navíc víme, k čemu se Jirka Vrážel dokáže vyhecovat, když to potřebuje…

V kategorii žen vede Jana Lébrová s 816 body (9 turnajů). 775 bodů má druhá Dana Hanušová (8 turnajů) a třetí Marie Frýbortová 715 bodů (9 turnajů). Zde je zřejmě, že loňská šampionka Maruška Frýbortová letos svůj titul neobhájí. Postavení Jany je dominantní. Dana při vítězství může získat max 26 bodů + preferenční body za náhozy. A těch preferenčních bodů by muselo být nejméně 16, což je úkol hodně obtížný. Navíc pokud Jana bude hrát a umístí se v horních příčkách, může bodovat plus ty preferenční body. Zdá se tedy, že v dámské části je na 99% o vítězce rozhodnuto. Ale nikdy neříkej nikdy, takže uvidíme…

Ještě rychle zmiňme stav v jednotlivých kategoriích: M50: zde je jasno, vítězem je Jiří Hindrák. M58: rovněž jasno, vítězí Jiří Vrážel, M65: téměř jistě bude vítězem Vladimír Pitaš, Ž50: téměř jistě připadne prvenství Janě Lébrové. Ž58: dominuje Marie Frýbortová. Ž65: vítězkou bude Alena Endersová.

Ale pozor, bodový zisk z 10. turnaje v Brně může velmi zahýbat žebříčkem Senior Masters, zde se jedná především o 4. až 7. příčky, protože do Finále Senior Masters postupuje v každé kategorii 5 nejlepších. Na aktuální žebříček Senior Masters nahlédněte ZDE, po dnešním turnaji je již aktualizován. Sem ale přijdou ještě výsledky pár velkých akcí, kromě posledního turnaje ČSP v Brně to je i Moravia Open (ještě 2 turnaje) a především MČR seniorů, které se hraje v listopadu. Tady bude ještě v mnoha skupinách dost veselo…

Příští, již letos poslední, turnaj ČSP 2018 se odehraje v novém centru Bowling Brno 24. listopadu 2018. Obsazovací listina je na to již připravena, lze se ihned hlásit. Poslední runda je určena hráčům nejméně 150 km od Brna. Prosím respektujte to, respektujte hráče z mnohem větších vzdáleností, stejně jako oni respektují vás, když je turnaj na jiném místě. V Brně se budou předávat i roční poháry za celkové umístění v roce 2018, putovní poháry pro nejlepšího muže a ženu, pro účastníky bude připraven společný raut. TADY jsou o příštím turnaji informace.

Velké poděkování patří naprosto všem hráčkám a hráčům za dnešní turnaj a rovněž i bowlingovému centru v Pardubicích.

Milan Soušek, 20.10.2018

Výsledková listina ke stažení

Na fotce vidíte absolutní vítěze dnešního turnaje Jiřího Hindráka a Marii Frýbortovou.  Nezapomeňte se podívat dole do fotoalba i na další fotky.

absolutni-vitezove.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2018-10 Pardubice