Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový koronavirus už je i u nás. Jak to bude s dalšími mezinárodními akcemi?

1. 3. 2020

Dalo se očekávat, že nový virus nemine ani ČR. Už se tak stalo, máme tu první případy. Bude to mít nějaký vliv na seniorské bowlingové akce? Nemíníme vyvolávat žádné paniky, ale na druhou stranu nám samozřejmě na srdci leží zdraví nejen nás seniorů, ale i jejich domácností, dětí, vnoučat, atd.

V této chvíli je to aktuální pro Magyar Old School , který se má odehrát už za pár dnů. Volal mi Pavol Kečkéš, že několik hráčů váhá, zda tam jet, někdo už dokonce prohlásil, že tam nepojede a mne Pavol požádal, abych se dotázal pořadatelů, co oni na to a jaký je jejich názor. To jsem také dnes učinil a poslal email s popsáním situace a dotazem, jak to tedy bude, s čím můžeme počítat. Odpověď je, že Maďarsko je zcela bezpečné a riziko je skutečně jen minimální, spíše teoretické. Při dodržování základnách hygienických pravidel se tedy zatím není čeho obávat.

Ohledně Slovak Old School je situace jednodušší. Pavol Kečkéš týden dva předem dá vědět podle aktuální situace, zda se akce bude konat, či zda ji prostě zruší. Sem podle tohoto rozhodnutí češi buď pojedou nebo ne. Uvidíme, jak se to  celé vyvrbí. Informovat samozřejmě budeme.

Komplikovanější je situace v případě ME seniorů 2020 v Berlíně. Tady (v Německu) už je virus trochu rozšířenější, nicméně k dnešnímu dni nijak dramaticky. Co bude ale v červnu, to nedokáže nikdo odhadnout. Proto jsem napsal osobní email předsednictvu ME se sídlem v Holandsku (ESBC) a také letošním pořadatelům ME 2020 v Berlíně s dotazem, jak celou věc vidí oni a jaké jsou garance vrácení zaplacených peněz v případě zrušení ME 2020 z důvodu této epidemie. Poplatky za starty, hosty, hotely by měly být plně uhrazeny zúčastněnými zeměmi do 01.03.2020. My tady v ČR máme všechny ty peníze za všechny hráče už  pohromadě, ale s úhradou počkáme, až se vyjádří ESBC i Berlín a podle toho se pak zařídíme. Rozhodně nemám zájem, aby hráči zaplacené nemalé finanční prostředky kdesi zmizely s tím, že jsme se tak rozhodli. Počkáme si, až co na to kompetentní orgány a podle toho se zařídíme. Nejde o málo. Kromě nemalých peněz o zdraví hráčů a následně jejich rodin.

03.03.2020 přišla první reakce z Berlína, že pokud by byla celá akce letos zrušena, vrátili by se nám zaplacené peníze. Což je příznivá zpráva, ale ještě počkám na odpověď na druhou otázku: jak by to bylo s vrácením startovného v případě, že ME se bude konat, ale ze zdravotních problémů se nějaký hráč nebude moci zúčastnit (třeba i ta povinná karanténa). Naše zkušenost z dřívějška je, že již zaplacené startovné se prostě nevrátilo a zůstalo kdesi u pořadatele. Tento postup byl dokonce posvěcen i od vrchního vedení ESBC. Další informace sem dáme, jakmile je dostaneme.

Milan Soušek, předseda Seniorbowling CZ