Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR seniorských dvojic se hraje 10. září 2022 v Pardubicích

16. 8. 2022

10.09.2022 se v Pardubicích odehraje Mistrovství České Republiky seniorských dvojic. Akci jako obvykle pořádá Česká Bowlingová Asociace, informace jsou ZDE. Je dobře, že asociace věnuje dostatečnou pozornost také seniorům, kteří jsou historicky absolutně nejúspěšnější skupinou, jež přináší do naší republiky medaile z ME a různá ocenění. Poslední ME seniorů bylo na stránkách ČBA zmíněno i přes 4 medaile pro ČR jen okrajově. Nakonec přehled úspěchů našich seniorek a seniorů je pěkně vidět třeba ZDE. Se vší skromností můžeme konstatovat více než dvanáctiletrou práci našeho spolku Seniorbowling CZ, který se snaží seniory podporovat a bowlingové akce na jejich podporu organizovat, či spoluorganizovat. Ne vždy se všechno na 100% podaří, ale snaha tu je a výsledky se dostavují. Z původních počtu členů 22 před 15 roky je nás dnes přes 100 a našimi řadami prošly za ta léta téměř čtyři stovky seniorů. Zavedli jsme seniorskou bowlingovou ligu, Český Seniorský Pohár, Czech Old School, jsme aktivními členy ESBC, organizujeme ME seniorů každý rok, atd.

Naše spolupráce s Českou Bowlingovou Asociací (ČBA) probíhala a probíhá podle potřeby. Nedávno ČBA  ustanovila speciální seniorskou komisi, která se rozrostla až na 5 členů. Její vliv se zřejmě promítl mj. i do letošního MČR seniorských dvojic. Poslední MČR seniorských dvojic bylo experimentálně uskutečněno hromadným zůsobem, tj. všichni bez ohledu na pohlaví, věky, byly sdruženi do jediné sportovní skupiny. To je svým způsobem v Evropě rarita. Svým způsobem to lze s ohledem na finance a náklady pořadatele na výrobu medailí pro hráče pochopit. Náš spolek na to upozornil, že je to možná sice ekonomicky výhodné, ale pro seniory nepříliš vhodné, hrají-li proti sobě například "mladí senioři" a dříve narozené seniorky. Že je to nesouměřitelné a historicky neodůvodnitelné, je zřejmé. ČBA reagovala, že příští rok to bude jinak. Příští rok je tu a zvolený systém je stejný. Zřejmě finance nedovolují herní systém podle jednotlivých věkových a pohlavních kategorií ani letos relizovat. Nebo komise pěti členů seniorské komise tak rozhodla, zřejmě hlasováním. Škoda, tak snad příští rok..., názory účastníků MČR by snad měly být brány v potaz.

Letošní MČR seniorských dvojic navíc doznalo dost zásadní herní změny: má se hrát podle informace na stránkách ČBA zcela stejným systémem baker jako na MS seniorů 2011 v Dubaji (tedy se střídáním hráčů po frejmech tak, že první hráč dvojice hraje v každé hře 6 frejmů, zatímco druhý hráč dvojice jen 4 frejmy). Propozice ČBA jsou TADY. První a druhý hráč se v pořadí střídaji po každé hře, počet her v kvalifikaci je 10. Celkově je to oproti klasickým dřívějším MČR rychlejší a co do délky hraní kratší systém, tedy pro pořadatele levnější.

Zveme všechny seniorky a seniory k účasti, MČR je jedna z vrcholných bowlingově seniorských událostí, jež by se neměly opomíjet.

V této souvislosti jen připomínáme - začíná se rodit ME seniorů v Itálii 2023. Zatím se probírají jen hotely a ubytování, probíhá kontrola center od ETBF. Informaxce budeme zveřejňopvat jako obvykle na našich stránkách, takže je sledujte a předběžně si ve svých bowlingových kalendářích rezervujte termín ME seniorů na 24.06. až 02.07.2023.