Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máme ještě společné zájmy? Věříme, že ano, ale...

18. 6. 2023

Náš spolek Seniorbowling CZ se již cca 12 let aktivně věnuje bowlingovým hráčům v seniorském věku. Seniorský bowling jsme rozhýbali, do té doby to byl u ČBA jen jakýsi okrajový přívažek. Pořádali jsme, pořádáme a pořádat budeme mnoho různých zábavných i sportovních akcí. Pro seniory. To je naše parketa, to byl náš cíl od samého počátku. Stačí si prolézt naše stránky, z nichž je zřejmé, co vše se nám podařilo. Od samotného počátku naší existence jsme byli v úzkém kontaktu s ČBA. Spolupracovali jsme na různých soutěžích a akcích ve prospěch seniorské veřejnosti.

Od jisté chvíli se ale věci změnily. Začali jsme být zcela ignorováni. A bohužel nejen to, celkem pravidelně dochází k jakýmsi "problémům" při prezentování naší činnosti a výsledků našich akcí na webu ČBA, jež pro seniory průběžně pořádáme. Ta chvíle nastala jmenováním Jirky Marvala předsedou seniorské komise při ČBA. Jirka má nesporný podíl na databázích asociace, zpracovává výsledky, kalendář a mnoho dalších věcí. Je za ním vidět kus práce. Nicméně ve vztahu k seniorům a nám speciálně najednou začaly být problémem dříve běžné věci... Je to řada detailů, které se následně vždy snažíme řešit, domáhat se nápravy, ovšem v naprosté většině případů zcela marně. Nechtěně jsme tak získali nadřízeného mentora, či snad spíše cenzora, jehož kroky vůči seniorské obci lze jen těžko chápat. 

Texty našich komentářů k námi pořádaným soutěžím a turnajům jsou bez jakéhokoliv upozornění měněny. Bez upozornění, bez předchozí konzultace. Prý ta vylepšená verze je vhodnější (!). Jiří občas přepisuje jména hráčů v našich textech a upravuje si je po svém. Důvod? Na webu ČBA prý nejsou vhodné zdrobněliny jmen. Přitom v komentářích jiných pořadatelů je to věc zcela běžná. Z našich komentářů jsou občas záměrně vynechávány i celé věty. Prý proto, že jsou zbytečné nebo nevhodné, tedy podle Jirky Marvala. Například taková informace, že pro přihlášené hráče je zajištěn hotel, to je přímo ukázka trapnosti a nevhodnosti. Takže pryč s tím... Takových nevyžádaných změn jsme se dočkali častokrát. Občas jsou zveřejněny jen naše dílčí výsledky soutěží, třeba až od pátého místa. Proč? Nevíme, ale nutno podotknout, že aspoň tohle bylo na náš nátlak opraveno. Některé naše fotky zaslané ke zveřejnění na webu ČBA spolu s komentářem k turnaji jsou prý pro zveřejnění nevhodné a kazí "image" webu ČBA (?). Že by snad nějaká pornografie? Ale kdeže, formální odůvodnění je, že na fotce prý nesmí být žádný text. Stačí se mrknout na web ČBA, kde minimálně 50% fotek je s texty. Včetně těch, které vytvořil sám pan Marval. Osobně. Ale jako důvod šťouchání do nás se to asi hodí. Případně jsou naše fotky vyřazené Jirkou Marvalem jako "chybné", nevhodné pro zveřejnění. A tak je máme jen na našem seniorském webu. Zatím se nám nestalo, že by nám kdokoliv jiný něco takového řekl, či napsal.

Narodila se nová seniorská soutěž: Seniorská Superliga. I tady jsme u ČBA narazili. Odmítli náš název soutěže jako nesprávný (!?) a usnesli se prý po poradě (jak nám J. Marval sdělil), že nám přidělují na stránkách ČBA název jiný: Seniorbowling Superliga, který je prý lepší, výstižnější. Samozřejmě jsme se snažili o vysvětlení, proč právě tato akce byla ze strany ČBA přejmenována zřejmě jako jediná soutěž v historii ČR a trvali jsme na našem původním názvu. Odpovědí byl dlouhý teoretizující rozbor, jak se mají soutěže pojmenovávat, jak je to správně a co že to vlastně chceme, vždyť ten název od ČBA je prostě skvělý. Na to jsme nepřistoupili a na původním názvu trváme. Dosud marně. Takže soutěž má nyní 2 názvy - jiný na našem seniorském webu, jiný na webu ČBA... historicky jde zřejmě o první takový případ. Pan Marval si s jinými turnaji prostě dělá a dělat bude cokoliv se mu zachce. Prý má k tomu plné právo. Ptát se jaké, je zbytečné. Je tohle skutečně ta očekávaná služba seniorům? Chtějí pořadatelé být šikanováni funkcionářem ČBA pod nejrůznějšími záminkami? Pochybujeme... tyhle věci se totiž týkají pouze seniorů a seniorských turnajů. Žádných jiných.

Jiří Marval vše obrací i jinými podivuhodnými směry. Tím, že chceme nápravu v těch různých neoprávněných zásazích, to chápe, jak nám sdělil, jako vyvolávání války. Rozumíte tomu? Pan Marval něco svévolně změní a když ho na to upozorníte a žádáte o nápravu, jde podle něj o vyvolávání války...

Při obhajobě svých zásahů proti seniorům rád tvrdí, že prý závidíme, jak on pořádá turnaje seniorů. Tahle jeho malost je do očí bijící... Co bychom my měli komu závidět, my, kteří na našem seniorském webu pravidelně zveřejňujeme pozvánky na akce ČBA, prezentujeme výsledky, podporujeme seniorská MČR atd. atd. a jsme rádi, že se konají... Navíc jsme nezjistili ani jediný turnaj seniorů, který by pan Marval pořádal. Plete si pořadatelství ČBA se svým osobním. Z logiky věci vyplývá, že ČBA pořádá své akce, které organizuje a řídí kdokoliv k tomu pověřený.

Reciprocita však zcela chybí. My akce ČBA aktivně podporujeme, opačně je situace zcela nulová. Od doby ustanovení Jirky Marvala předsedou seniorské komise naprosto ustala jakákoliv dříve běžná komunikace. S ČBA jsme aktivně spolupracovali jak na akcích ČBA, tak některých našich. Probírali jsme a konzultovali nejrůznější věci, věříme, že v zájmu dané akce a seniorských hráčů. To bylo rázem utnuto. Je takový přístup skutečně ve prospěch naší společné věci, totiž podpora seniorského bowlingu a seniorských hráčů? Má věci skutečně pomoci někdy až šikanózní jednání pana Marvala vůči seniorům a našim soutěžím, turnajům a akcím? Jsme přesvědčeni, že to správná cesta není. V případě jiných pořadatelů turnajů se s tím nesetkáte.

Jak z této situace vybřednout, jak vrátit seniorským soutěžím všeho druhu jejich dřívější oboustrannou podporu? Můžeme doufat, že se ČBA zasadí o změnu v jednání Jirky Marvala vůči našemu spolku, vůči seniorům, vůči seniorským soutěžím nejen v našem ranku. My jsme tomu naprosto otevřeni. Nedojde-li ke změně, nezbude nám, než požádat ČBA o odvolání Jiřího Marvala z jeho pozice šéfa seniorů a nahradit ho někým jiným, komunikativním, se smyslem pro běžnou práci, pro seniorské záležitosti, někoho bez postranních úmyslů. Cíl pro nás zůstává stejný - podpora seniorů a akcí pro ně bez ohledu na toho, či onoho pořadatele. Věříme, že věci dopadnou pozitivně v prospěch obou stran.

Na ČBA jsme vznesli oficiální žádost o projednání a hlavně urovnání této nepříjemné situace. O výsledcích budeme informovat.

Z aktuální situace nejsme nijak nadšeni, vnímáme to jako zbytečný problém zatěžující zřejmě jak obě strany, tak především seniory. A ti si něco takového nezaslouží. Ignorování jejich zájmů je špatná cesta. Jednoznačně.

Doplněno 14.08.2023: ČBA se uvedenými problémy zabývala, ustanovila osobu coby dozor a pro případné řešení, pokud by se obdobné problémy v budoucnu ještě opakovaly.