Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME seniorů 2020 - základní informace

14. 7. 2019

Vloženo 26.04.2020: právě přišel email od organizátora ME 2020 v Berlíně. V kostce obsah emailu shrnuji: ME 2020 v Berlíně se nebude z mnoha koronadůvodů a souvisejících německých i mezinárodních omezení vůbec konat, JE ZRUŠENO, Po dohodě s centrálou ESBC a Švédskem proběhne v Berlíně ME 2021 s tím, že i Švédsko se posunu o rok dál, tedy na tok 2022. Všechny přihlášky byly anulovány a pro ME 2021 proběhne celý přihlašovací proces úplně od začátku, opět pravděpodobně od ledna, tedy ledna 2021. Vzápětí přišel další email, tentokrát od centrály ESBC (Lia Fevet), který potvrzuje letošní zrušení ME v Berlíně a konání ME v Berlíně v roce 2021. To je v souladu s emailem z Německa. V další části je ale uvedeno, že ME 2022 nebude ve Švédsku, což bylo odsouhlaseno na posledním ME 2019 v Bologni, ale v Haifě (Izrael). Odůvodnění je, že prý Švédsko neudělalo něco, co udělat mělo (zaplatit ESBC zálohu na rok 2022). Takže uvidíme, jak se tohle vyvine, zcela jistě se o tom bude mluvit v rámci ME 2021. Takže do plánu na rok 2022 si dejte ke Švédsku a Izraeli otazníky...

Vloženo 19.04.2020: dnes dorazil email z Německa od organizátora ME 2020. Poprvé v něm přiznává, že ME 2020 plánované na červen/červenec je ohrožené, nikoliv však ještě definitivně zrušené nebo přeložené. Argumentuje tím, že německá vláda zakázala nejméně do 31.08.2020 konání hromadných akcí, ale dostatečně prý nevysvětlila, co je to "hromadná akce" a navíc že jednotlivé spolkové země mají pravomoc korigovat opatření ve své spolkové zemi. Dále email říká, že v úvahu připadá odložení akce na podzim 2020 nebo (což je pravděpodobnější) odložení o rok na 2021. Současně vyzývá ty, kdož mají rezervace v hotelu Estrel (zde byly přijímány pouze individuální rezervace, nikoliv hromadná od pořadatele), aby své rezervace nerušili, ale aby počkali až 4 týdny před dnem rezervace. V ČR toto ubytování neměl nikdo. Ostatní hotelové rezervace se bude snažit organizátor ME rušit po dohodě s jednotlivými hotely. 

Tolik tedy email z dnešního dne. Já jsem za email poděkoval, že je skutečně rozumné akci minimálně odložit ne-li o 1 rok, tak určitě nejméně do podzimu 2020. Doporučil jsem to bez ohledu na to, jaký výklad ve věci "hromadná akce" podá Německá vláda. Zdraví seniorů je přednější, než formální rozhodnutí s nejasnými dopady na zdraví, zvláště v případě seniorů. Nemá smysl riskovat. Celkově se ukazuje, že naše české rozhodnutí nejet na akci v červnu/červenci 2020 bylo správné a jsem rád, že jsme do Německa neposlali žádné peníze, o jejichž část bychom se museli asi trochu strachovat. Dost zemí vše do Německa zaplatilo, na druhou stranu hodně zemí se rozhodlo letošního ME 2020 v plánovaném termínu nezúčastnit. V každém případě, ať bude akce na podzim 2020 nebo až v roce 2021, bude vše ohledně přihlášky zemí a hráčů probíhat úplně od začátku. (Milan Soušek)

Vloženo 29.03.2020: opravné daňové doklady byly zaslány všem přihlášeným hráčkám a hráčům. První várka návratků od nás odešla 27.03.2020, zbývající platby odejdou v pátek 03.04.2020 (platby jsme museli rozdělit z důvodu limitů na našem bankovním účtu). Prosím všichni si zkontrolujte, zda přišlo, co přijít podle ODP mělo. Kdo chtěl peníze nechat u nás deponované, ten je u nás má nadále. Pokud by to přesto někdo chtěl přece jenom vrátit, stačí nám napsat email (jméno, příjmení, číslo bankovního účtu, kód banky). Jinak je i dnes zcela zřejmé, že naše rozhodnutí letošní ME v červnu/červenci vynechat bylo správné. Uvidíme, zda bude ME jen přesunuto anebo zcela zrušeno. Pro nás není bez zajímavosti, že všechno řeší pouze Německo, od vedení ESBC členským zemím k situaci ani řádka, ani slovo. Podivné...

Vloženo 24.03.2020: definitně ČR nepojede na ME 2020, bude-li se konat na přelomu června a července. I kdyby se korona u nás vylepšila, budou zavřené hranice kvůli jiným státům. Takže nyní budeme vracet zaplacené peníze trochu ponížené o výdaje, jež již proběhly. EUR převedeme na Kč (shodou okolností koruna oslabila a tak je výměna za Kč celkem výhodná). Hotovostně nemůžeme vracet z důvodu aktuálních opatření ohledně koronaviru.Všem přihlášeným byl zaslán email s detaily. Pokud někomu přihlášenému na ME email nedošel, napište nám, pošleme znovu.

Vloženo 20.03.2020: dnes jsem pořadatelům a vedení ESBC odeslal email (viz níže plné znění). Počkáme si na odpověď a rozhodnutí, zda bude ME přeloženo, či zcela zrušeno. Na základě toho pak uvidíme, co dál. Peníze leží u nás v bance, pokud bude ME 2020 zrušeno, peníze budeme vracet, pokud bude pouze odloženo, můžeme peníze buď ponechat u nás anebo vrátit podle toho, kdo tak jak bude chtít. Jakmile přijde nějaká odpověď, podám zde další informace. Díky za pochopení a buďte velmi obezřetní kvůli koroně... MS.

Zde je naše písmo do Německa a Holandska:

Dobrý den všem!
Vývoj v Evropě jednoznačně ukazuje, že do června rozhodně nebude problém vyřešen. Zrušeno je Mistrovství Evropy ve fotbale, Mistrovství světa v hokeji, jakož i mnoho dalších soutěží ve všech sportech, pravděpodobně budou budou odloženy i Olympijské hry. Z důvodu závažného ohrožení seniorů se Česká republika nezúčastní plánovaného Mistrovství Evropy v červnu a červenci v Berlíně. 
Současně doporučujeme zvážit možnost přesunutí akce na například listopad 2020. Pokud by došlo k přesunu na podzimní termín, zůstane přihláška českých hráčů v platnosti. Prosím o projednání tohoto návrhu na úrovni vedení ESBC a podání zprávy všem členským státům. Zdraví je rozhodně přednější, senioři jsou nejvíce ohroženou skupinou.
Děkuji za pochopení a přeji naprosto všem, aby komplikovanou situaci přežili v plném zdraví.
Milan Soušek, Czech Republic

Vloženo 13.03.2020: situace k dnešku je asi taková: i přesto, že uplynul termín pro úhradu nákladů za ČR pořadatelům, peníze stále držíme na účtě. Z Německa napsali, že respektují odhlášky hráčů až do 01.04.2020, později už ne. Proto jsem této situace využil k neodeslání peněz do Německa s tím, že máme ještě cca 2 týdny, během kterých se ještě více ukáže, zda konání ME je reálné a zda by se měla celá česká výprava zúčastnit. Víme o některých zemích, že se vůbec na letošek nehlásili, právě z důvodů korona viru. Chtěl bych všechny ujistit, že celou situaci bedlivě sledujeme a rozhodně nepůjdeme do nějakého nadměrného rizika. Akce je za cca 3,5 měsíce. Korona v Číně začala v prosinci a je to tam (i když snad už v menší míře) dodnes. Evropa je na začátku. Předpoklad, že by v červnu už mohlo být vše v pořádku, je velmi nejistý. Proto doporučuji všem - vyčkejme ještě cca 2 týdny a pak se rozhodneme, jak letošní ME vyřešíme tady u nás, pokud rozhodnutí nepadne už dříve přímo z Německa ve smyslu zrušení, či velkého odložení ME 2020. O velké peníze tedy není třeba se bát, i když jisté ztráty budeme mít všichni - dresy a odznaky už jsou ve výrobě, bankovní poplatky už zčásti proběhly a další menší jsou účtovány bankou každý měsíc. Ale řádově jde o stokoruny, ty zásadní věci - startovné a hotely - není problém, to si u nás držíme. Prosím tedy o trpělivost, za 2 týdny už bude mnohem jasněji, co s tím. Já osobně vidím jako nejreálnější variantu, že akce zcela odpadne. Ještě tedy vydržme, cca za 2 týdny se rozhodneme, co s tím. Samozřejmě už dnes lze avizovat, pokud někdo je už rozhodnut nezúčastnit se ME (prosím pouze písemně na info@seniorbowling.cz). Povedeme to v patrnosti, nicméně peníze bychom stejně asi vraceli až najednou za ty 2 týdny. Buď jen těm, co se do té doby písemně odhlásí, anebo všem, pokud akce odpadne nebo se za ČR rozhodneme, že tam naše výprava vůbec nepojede. Takže zůstaňte v klidu a hlavně buďme zdrávi.... (Milan Soušek)

Vloženo 09.03.2020: obdrželi jsme odpověď na náš dotaz, zda bude hráči vráceno startovné, pokud krátce před konáním ME bude muset být nuceně v karanténě, či (nedej bože) virus chytne. Pořadatel nám píše, že platí platná pravidla, jako kdykoliv jindy s tím, že bude-li akce zrušena, udělá pořadatel všechno pro to, aby se zaplacené peníze vrátily zpět. Současně doporučuje, aby hráči uzavřeli pro takové případy individuální pojištění, jak píší "za pár EUR", které by plnou, či alespoň částečnou, náhradu za zmařené výdaje v důsledku nemoci nebo karantény mohlo onemocnělému hráči vrátit. Takže každý hráč (i doprovod) sám musí uvážit, zda-li takové pojištění individuálně uzavře, či nikoliv. Prosím všichni si to promyslete. Osobně bych takové pojištění zřejmě doporučil s dokumentací souvisejících výdajů na základě faktury za ME. Jiné zaručené řešení, zdá se, nebude bohužel možné. Podle zcela poslední informace od pořadatele se lze z akce odhlásit do 01.04.2020, tj. v případě ČR do 26.03.2020. Učinit tak je třeba písemně. V této souvislosti ještě jedna věc: objednané mikiny, dresy, odznaky jsou již zadány do výroby. Tudíž i v případě storna přihlášky do uvedeného termínu 26.03.2020 již peníze za tyto věci vrátit nelze, ale objednané věci každý obdrží. S tím už se dělat nic nedá. V každém případě nelze předvídat, co bude v červnu. Možná bude akce zrušena, možná už bude po všem. Dodržujme základní hygienická pravidla a uvidíme, jak se vše vyvine. Budeme průběžně informovat.

Vloženo 29.02.2020: samozřejmě sledujeme vývoj situace s novým koronavirem, jenž se úspěšně dostává do zemí EU a dnes tedy i do ČR. Na srdci nám leží především zájem českých hráček a hráčů a jejich zdraví. Vznesli jsme tedy oficiální dotaz na pořadatele ESCB v Holandsku i na pořadatele ME 2020 v Berlíně. Ptáme se, jak situaci vidí oni s ohledem na rušení sportovních akcí s větším počtem účastníků, zda ME v Berlíně se konat bude v souladu s dosavadními plány, či zda se do budoucna uvažuje o nějakých redukcích, případně o zrušení celé akce. Ptáme se také, jaké jsou garance ESBC a Berlína v případě nekonání ME 2020 v souvislosti s vrácením poplatků za starty i hotely. Pokud nám budou dány dostatečné garance, že v případě zrušení ME 2020 v Berlíně se nám vrátí všechny zaplacené peníze, nemáme s tím problém. Pokud takové garance dány nebudou, pak oslovíme všechny účastníky ME 2020 z ČR, aby potvrdili, zda i za daných podmínek do Berlína pojedou, či od své přihlášky ustupují. Omlouváme se za případné obtíže, ale zdraví je nám přednější, než bowling ME.

Mistrovství Evropy seniorů 2020 (otevřené ESBC) se hraje v roce 2020 v Berlíně, Německo v termínu od soboty 27.06. do pátku 03.07.2020. Akce je tedy oproti předchozím ročníkům o týden dozadu posunuta. Navíc POZOR: již v pátek 26.06.2020 je možnost oficiálního tréninku od 10 do 18 hod. Kdo má o to zájem, počítejte s dřívějším příjezdem v přihlášce na ME.  Trénink je možný i v sobotu 27.06.2020 od 10 do 16 hod v centru Bowling World.

Přihlášku na toto ME seniorů naleznete ZDE.

Kde se hraje: Schillerpark, 46 drah Brunswick (muži dvojice a trojice), Neues City Bowling Hasenheide, 28 drah Brunswick (zde hrají muži jednotlivci) a Bowling World, 28 drah Brunswick (zde hrají ženy všechny hry). Hraje se (základní kvalifikační hry) od neděle 28.06. do čtvrtka 02.07.2020. Finále Masters, medailový ceremoniál a závěrečný Galavečer se koná v pátek 03.07.2020 v Schillerpark. Sledujte však oficiální stránky ME www.esbc2020.eu, změny jsou možné... Odjet z Berlína je tedy možné v sobotu 04.07., případně v neděli 05.07.2020. 

Ubytování: k dispozici jsou 4 oficiální hotely, odkud je zajištěna doprava do center a zpět. Jedná se o hotely: Victor´s Residenz Hotel (single pokoj 85 EUR, double 100 EUR), Mercure Hotel Berlin Tempelhof (single 95 EUR, double 110 EUR), Hampton by Hilton (single 105 EUR, double 120 EUR) a Estrel (single 109 EUR, double 117 EUR). Pro českou výpravu aktuálně počítáme s ubytováním v Mercure Hotel Berlin Tempelhof. Nicméně výběr je na každém, co si zvolí.

Přehled ubytovaných hráčů v našem oficiálním hotelu a sestavy dvojic a trojic najdete NA TOMTO MÍSTĚ.

Oficiální program ME 2020: příjezd do hotelu je možný již v pátek 26.06.20 (uveďte do přihlášky), oficiální tréninky jsou možné od 10 do 18 hod. V sobotu 27.06.20 obvyklý očekávaný příjezd, oficiální trénink od 10 do 16 hod. Od 18:00 hod slavnostní zahájení v Bowling World. Od neděle 28.06. do čtvrtka 02.07.20 hry jednotlivců, dvojic, trojic. V pátek 03.07.20 Finále Masters, Medailový ceremoniál. Od 20:00 hod Závěrečný slavnostní galavevečer v Hotelu Estrel. Odjezdy domů v sobotu 04.07., případně v neděli 05.07.20.