Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začíná příjem přihlášek do 3. ročníku SBL

9. 6. 2015

Podrobnosti o přihláškách, aktualizované Propozice a vše další kolem je dostupné na oficiálních stránkách SBL: www.seniorbowling-liga.cz.

V Propozicích je jen pár změn, věříme, že k lepšímu. Asi tou hlavní změnou je, že se v budoucnu nebude hrát systémem podzim - jaro, ale postupně se přejde na systém jaro - podzim. Hlavní důvod je, že na jaře je abnormální nával nejrůznějších finále, mistrovství, závěrů lig atd., takže jsme se rozhodli, že se prostě bude hrát v kalendářním roce, tj. systémem jaro - podzim s republikovým finále na konci roku. Tím se také zjednoduší umožnění startu seniorům bez někdy komplikovaného definování, kdo z hlediska věku hrát smí a kdo ještě ne. Takto lze definovat, že v daném ročníku smí hrát ten, kdo v příslušném roce dosáhne věku 50 let.

Z toho vyplývá, že ročník 2015-16 je přechodný. Na podzim 2015 se odehrají dvě až tři kola, na jaře 2016 3 kola a na podzim 2016 dvě kola, celkem tedy 8 kol. Republikové finále se předpokládá asi v listopadu 2016. 

Od ročníku 2017 to tedy již bude klasický systém jaro polovina hracích dnů a podzim druhá polovina hracích dnů.

Další změnou bude systém postupů do Republikového finále SBL. Ze všech skupin do finále přímo postoupí 2 nejlepší týmy (ze skupin s 5 až 6 týmy jeden nejlepší tým) a týmy z prvních přímo nepostupových pozic ze všech skupin se zúčastní baráže o finále. Navíc do baráže může jít libovolný tým ze skupiny, který bude mít nejvyšší průměr ze skupiny a přitom do finále nemá zajištěn přímý postup.

Z baráže o finále pak postoupí počet týmů definovaný Propozicemi pro Republikové finále 2016. Tím máme na zřeteli vyloučení kritéria průměrů týmů na postup do finále, což platilo v sezoně 2014-2015, ale toto kritérium se neukázalo s ohledem na různé podmínky v centrech jako optimální. Proto od postupů na průměr ustupujeme.

Další změnou je počet týmů v Mezinárodním finále SBL, kde až dosud mělo zajištěnou účast 5 nejlepších týmů z ČR a 3 ze SR. Počet týmů v Mezinárodním finále bude navýšen na 6 týmů z ČR a 4 týmy ze SR. Letos se Mezinárodní finále hraje v Pardubicích, v příštím ročníku 2015-2016 opět v Bratislavě.

Propozice SBL 2015-16 budou v plném znění zveřejněny nejpozději 15.06.2015, současně je možné své týmy již do soutěže přihlašovat (ze stránek Seniorské Bowlingové Ligy).