Jdi na obsah Jdi na menu
 


SBL 2011-12 - Výsledky Regionálních finále a Republikového finále

2. 1. 2015

SBL: Vlastimil Ševčík a Anna Brokešová kralují!

V neděli 06.05.2012 byl v Pardubicích finálovým dnem zakončen první zkušební ročník Seniorské Bowlingové Ligy, sezona 2011-12. Sešli se zde všichni postupující z regionálních finále, aby se pokusily získat finanční prémii 10.000 Kč za absolutní prvenství v SBL, či alespoň zvítězit ve své kategorii (M50, M60+, Ž50, Ž60+), kde prémie byla pěkných 5.000 Kč. Oceněna byla všechna druhá a třetí místa, jakož i nejlepší muž a žena finálového dne a nejvyšší pánské a dámské náhozy finále.

Po základních hrách, jejichž průměr se připočítával jako jedna hra k finálovým hrám, nastoupilo 10 mužů 6 žen z obou věkových kategorií k rozhodujícím třem hrám. Favoritem se zdál jednoznačně Vlastimil Ševčík, jehož kvalifikační průměr 247,8 z 5ti her vzbuzoval respekt. To ženy žádnou výraznou favoritku mezi sebou neměly. Finále začal výborně Petr Jelínek s 232, Vlasta trochu zaostal, ale druhou hru trochu vylepšil, kdežto Petr trochu zaváhal. Zpovzdálí se nenápadně dopředu propracovával i Václav Gottštein. Třetí hra přinesla Vlastovi Ševčíkovi zklamání v podobě 172, do popředí se dere i Vráťa Kulhánek. O celkovém výsledku mezi muži rozhodla kvalifikace, protože připočtený průměr z celé kvalifikace Vlastovi Ševčíkovi  výrazně pomohl a ten se tak stal absolutním mistrem SBL 2011-12 a zkasíroval tučnou prémii. Druhým v této kategorii byl Vráťa Kulhánek . Pochopitelně tak vyhrál i svoji věkovou kategorii, ale na kontě měl i nához dne a logicky nejúspěšnějšího muže dne. Vyšší věkovou kategorii si pro sebe utrhl Václav Gottštein , před Mirkem Sejkorou .

Ženy neměly vyslovené favoritky a tak se žezla chopila Anna Brokešová  solidní první, vynikající druhou, ale velmi slabou třetí hrou. Nicméně v součtu jí to na prvenství před Annou Breindlovou  v kategorii starších žen stačilo. V mladších žených zahájila pěkně Marie Frýbortová, ale tempo neudržela a tak se před ní dostala solidně hrající Jana Plešingerová , Marie Frýbortová  skončila nakonec druhá.

Nejvyšší náhozy udělali Vlastimil Ševčík = 268 a Anna Brokešová = 233.

První zkušební ročník SBL tedy skončil. ESBC CZ jej nyní vyhodnotí a rozhodne, zda bude v soutěži pokračovat. Vzhledem k docela zajímavé přitažlivosti a velké volnost v odehrávání kvalifikací, ale také s přihlédnutím k tomu, že již nyní se scházejí první přihlášky do druhého ročníku je pravděpodobné, že SBL bude i příští rok. Pravděpodobně s nějakými změnami, ale základ systému kvalifikací, regionů a celostátního finále zůstane zřejmě zachován.

Sledujte tyto stránky, informace o druhém ročníku vložíme do konce června 2012, spíše i dříve....

Děkujeme všem hráčkám a hráčům, jakož i centru a věříme, že druhý ročník SBL bude otevřen. Informace o tom všichni stávající hráčky a hráči dostanou i emailem.

Milan Soušek, ESBC CZ

 

************************************************************************************************

Seniorská Bowlingová Liga 2011-12 - Regiony Morava a Čechy dohrály

1. ročník Seniorské Bowlingové Ligy, tedy dlouhodobé soutěže pro hráče a hráčky ve věku 50+ let s pomalu chýlí ke svému závěru. Všichni hráči nejprve v průběhu roku odehráli nejméně 3x6 her. Následně se sešli ve dvou centrech na Regionálních turnajích, aby se pokusili získat jednak titul Regionálního mistra SBL a jednak postoupili do Republikového finále SBL, které se koná 6. května 2012 v Pardubicích.

Nejprve se hrál Regionální turnaj Morava , kam se nasměrovalo celkem málo hráčů, takže postup odtud, tedy z Blanska, do Pardubic byl více než snadný. Regionálním mistrem SBL oblasti Morava se stal Ladislav Schůt , 1. vicemistrem František Brokeš  a 2. vicemistrem František Kolář . Nejúspěšnější ženou byla Anna Brokešová, nejvyšší nához 246 zahrál vítěz Ladislav Schůt.

Včera, tedy 1. dubna se konal druhý region, a to v Praze Na ovčíně. Tady bylo podstatně více kandidátů a tak se muselo o postup do Pardubic opravdu bojovat. Na konci dne se radoval především Milan Rechtorik , jehož celodenní průměr 222,50 je opravdu vynikající a po zásluze se stává Mistrem SBL regionu Čechy. Milan si odnesl i cenu za nejlepšího muže a nejvyšší nához, který měl hodnotu 276. 1. vicemistrem Vratislav Kulhánek a 2. vicemistrem Vlastimil Ševčík . V Praze se nejúspěšnější ženou stala Eva Appeltauerová.

Jak v Blansku, tak i v Praze si ale všichni byli vědomi, že jde jen o přestupní stanici do Pardubic. Stačí si jen počkat na správný spoj a nepropásnout jej. Vlak v Blansku trpělivě počkal na všechny, ovšem v Praze jej pár lidí jednoduše nestihlo. Pomyslný vlak doveze do Pardubic, aby zde bojovali o dotace a ceny v celkové hodnotě 40.000 Kč v hotovosti a mnoho věcných cen, včetně krásných pohárů. Zpravodajství odtud samozřejmě přineseme.

Postupující do Pardubic byli zapsáni na obsazovačku na www.obsazovacky.cz , ale doporučujeme překontrolovat a tak jen kdyby náhodou to někomu nevyšlo, požádáme o podání zprávy.

Veškeré výsledky za regiony a fotky jsou již vloženy.

Děkujeme jednak všem účastníkům Seniorské ligy i oběma centrům a jejich obsluhám. Propozice finále jsou na uvedeném webu, stejně jako mazací graf.

Těšíme se na seniorské finálové boje....

Milan Soušek, ESBC CZ, 01.04.2012

 

 

Seniorská bowlingová liga – známe Mistra Moravy

Seniorská bowlingová liga 2011-12 jde pomalu do finále. Byly dohrány kvalifikace a hráčům byla nabídnuta možnost zúčastnit se jednoho ze dvou Regionálních finále. První se konalo v Blansku, druhé bude v Praze. A s tím přišly i první taktické manévry. Zatímco do pražské obsazovačky se nahrnulo opravdu hodně hráčů, blanenská obsazovačka zůstala vlastně jen jednorundová. A protože do Republikového finále SBL, ve kterém půjde o hotovostních 40.000 Kč, postupuje z každého Regionálního finále po 8 mužích a 4 ženách z každé věkové kategorie, měli s ohledem na věkové rozložení prakticky všichni postup do finále jistý. Několik hráčů tak neváhalo do Blanska přijet i ze skutečně vzdálených oblastí.

Regionální finále se hraje v základu na součet 5ti her a jako šestá hra se započítává průměr z 18ti kvalifikačních her. Pro postupující do druhého kola pak systém přináší další 3 hry, k nimž se jako čtvrtá hra započítává průměr z 5ti základních her. Bojovalo se statečně, v základní části bez nervů, ve druhém kole už trochu nervózněji. Padala i pěkná čísla (nejvyšší nához mužů dal Ladislav Schůt – 246, nejvyšší nához žen shodně Anna Brokešová a Marie Frýbortová – 207).

Titulu seniorského mistra regionu Morava vybojoval zaslouženě Ladislav Schůt, druhý skončil František Brokeš a třetí František Kolář. Nejlepší ženou regionu Morava se stala Anna Brokešová . Všichni dostali poháry a ceny, oceněno bylo nejlepších 8 hráčů. Fotky jsou vloženy do sekce Foto-Video. Výsledky jsou přiloženy. Postupující do Republikového finále jsou zvýrazněni modře. Všuchni postupující byli přidáni do obsazovačky Republikového finále (kdo by přijet nemohl, prosíme o emailovou nebo SMS zprávu - děkujeme).

Druhý Regionální turnaj o Seniorského mistra Čech proběhne 1. dubna v Praze na Ovčíně. Odtud postoupí všichni, kteří projdou po základních 5ti hrách do druhého kola. A to nemusí být zrovna jednoduché...

Finále SBL se hraje v neděli 6. května a tam se sjedou postupující z obou regionů, aby se utkali o tituly a peněžní prémie jak v celkovém pořadí, tak i v jednotlivých věkových kategoriích.

Zprávu přineseme z obou akcí, které jsou ještě před námi.

Milan Soušek, ESBC CZ, 19.03.2012