Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo pojede v roce 2018 do Vídně?

28. 11. 2016

Na ME seniorů 2016 v Kodani se jako obvykle konala schůze všech členských zemí, kde se probírá mnoho různých věcí. Mezi jinými probíhají prezentace kandidátských zemí na další rok, tedy v tomto případě na rok 2018 (2017 je ME v Dublinu, Irsko). Zájem byl ze strany Švýcarska a Rakouska. Rakousko a Vídeň známe, bylo tam ME poměrně nedávno. Počet heren je dostačující, jejich kvalita dobrá. Švýcarsko mělo problém - jednak menší počet heren a tím i celková kapacita ME, dost velké vzdálenosti mezi nimi a pak celkově vysoké náklady na hotely a další věci. Pro Prezidium byly problém i vysoké ceny účtované za dopravu mezi jednotlivými hernami, letištěm a hotely. Navíc je tam velmi citelný faktor omezení počtu startujících... Po prezentacích probíhá veřejné hlasování o výběru země. Každá země má přidělen určitý počet hlasů. Já coby delegovaný zástupce ČR jsem hlasoval pro Vídeň. Vídeň nakonec v hlasování jasně vyhrála a ME 2018 tedy bude právě tam.

Vídeň má pro nás velkou výhodu v její blízkosti. Navíc i pro všechny Evropské země je to výhodná poloha. Zatím žádná omezení neexistují, na to je ještě příliš brzy, nicméně lze předpokládat, že počet zájemců o aktivní účast na ME bude skutečně velký. Následně lze připustit, že budou pro jednotlivé země určeny množstevní kvóty počtu hráčů z jednotlivých zemí, podobně, jako tomu bylo už i v Bologni (Itálie). Pokud to nastane, pak i my musíme stanovit, na základě jakých kritérií bude mít omezený počet hráčů na ME 2018 možnost reálně startovat. Pokud by k takové situaci skutečně došlo, a my se to dozvíme až někdy v únoru nebo březnu 2018, pak bude velmi pravděpodobně kritérium dosažený čistý průměr na Českém Seniorském Poháru 2017 na základě nejméně 4 startů v této soutěži.

Chápu, že je to velmi předběžné, ale současně nikoliv nereálné. Proto již nyní dávám tuto informaci na vědomí a budou-li skutečně vyhlášeny kvóty pro jednotlivé země, budeme i my muset uvést daná kritéria v život. A protože Český Seniorský Pohár začíná už v lednu 2017, přinášíme tuto informaci již nyní, aby bylo jasné, za jakých podmínek se na ME 2018 ve Vídni mohou hráčky a hráči dostat. Logické je, že na ME seniorů by měla nominace proběhnout na základě výsledků seniorských turnajů.

Doporučuji proto, aby se zájemci o ME seniorů 2018 ve Vídni již nyní na tuto věc soustředili a naplánovali si naplňování podmínky nominace na ME hned od prvních turnajů ČSP v roce 2017.

Milan Soušek, předseda Seniorbowling CZ