Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME 2015 - shrnutí celého šampionátu

28. 6. 2015

Seniorský šampionát 2015 se může pochlubit hned několika rekordy a novinkami. Příprava na ME trvala asi 4 měsíce a šampionátu se zúčastnil rekordní počet reprezentantů - 43 hráčů a 17 hráček, celkem tedy 60 našich želízek v ohni, z nichž mohly vypadnout cenné kovy. Tím byly překonány počty hráčů na všech předchozích šampionátech.

Hrálo se v italské Bologni na 2 centrech. Renobowling s 24 klasickými drahami a San Lazzaro se 40 dřevěnými drahami. Mazací model byl dlouhý 40 stop s 25,8 ml oleje. Nikdo neměl moc jasno, jak se tam bude hrát, tréninky na tomto modelu v ČR byly, ale Itálie to nebyla.

Ubytování bylo díky Anežce Lencové v krásném hotelu Relais Bellaria poblíž centra Renobowling. Vybírali jsme z několika možností, nakonec padla volba právě na tento hotel. Zatím to bylo zřejmě to nejlepší, kde se dosud na ME bydlelo. Téměř všichni členové naší výpravy se zde scházeli k pravidelným "schůzkám", aby se pobavili a předali si zkušenosti a zážitky z uplynulých dní. I když slovo "schůzkám" moc nevystihuje věci, že... Tady jsme také společně oslavili narozeniny dvou hráček, které měly v průběhu šampionátu.

Hrálo se již od soboty 20.06.15 a výsledky byly docela dost rozpačité. Sobotní hry našince dost potrápily a navodily obavy u řady dalších, co měli odehrávat v následujících dnech. Neděle už ale byla ve znamení výrazně lepších výkonů a s každým dalším dnem přibývaly radosti z úspěchů. První medaili, a to hned zlatou, nám přišel ohlásit Janko Debnár, který vyhrál jednotlivce ve své kategorii se stejným bodovým ziskem, jako fin Rauli Raita. Takže zlata se udělovala dvě... Fantastickým výkonem se předvedla naše dvojice Jirka Hindrák a Rosťa Kala, která součtem  2653, který je vynesl na suverénní 1. místo. Naděje na naše zlato obrovská, ale na definitivu se muselo čekat další dva dny, než dohrají všechny další dvojice. Povedlo se a tak se narodila naše první zlatá medaile!

Další velká radost byla hned druhý den, když naše dámská dvojice Jana Plešingerová se Zdenkou Pláničkovou vybojovaly stříbrné medaile. Jana už medaili z ME doma má a tak je to pro ni druhý tak pěkný úspěch.

Trochu smůly si zažily Jana Lébrová s Mílou Novákovou, ve dvojicích jim utekla medaile o pouhých 34 kuželek. Navíc Míla Nováková si prožila ještě jedno 4. místo, když v jednotlivcích své kategorie přišla o 4 kuželky o medaili, tedy 4. místo. Nováčkovská daň? Možná... i tak jsou tato umístění v té velké konkurenci skvělá. 

To však ještě český tým neskončil, na řadu přišly dámské trojice, kde jsme měly nejméně 2 týmy s reálnými nadějemi (podle dosud odehraných jejich her) na zisk nějaké té medaile. Úžasný boj svedla naše děvčata Blanka Hanusíková, Dana Hanušová, Jana Lébrová. Za opravdu silné a vydatné podpory fandů se začínal rodit náš úspěch. Po první vynikající hře přišel mírný útlum, děvčata se pohybovala kolem 4. až 5. místa. V náporu byly především italky, velmi dobře hrály francouzky, špatné nebyly ani finky a rakušanky. Tyto týmy se neustále přetahovaly o pořadí, které se neustále měnilo. Finky a rakušanky ale postupně odpadly. Naše holky se postupně propracovávaly nahoru, svojí drtivou pátou hrou se zbavily všech konkurentů mimo italek. Ty po páté hře stále citelně vedly a zdálo se, že jejich náskok se bude jen těžko dotahovat. Francouzky hrající na vedlejší dráze měly v závěru celkem smůlu, pěkné hody často končící devítkou, i když dohozenou a sem tam split. Počátkem závěrečné šesté hry už bylo zřejmé, že na češky a italky to stačit nebude. Souboj na dálku mezi dvěma nejlepšími týmy byl skutečně dramatický. Naše trojice stále stahovala náskok italek, až v devátém frejmu poslední sady her bylo skóre ve prospěch italek docela hratelné. Italky dohrály o chlup dříve, split jedné z italek v desátém frejmu dal našim reálnou šanci uspět. Blanka v desátém frejmu hraje 8 - 1. Komplikace? Dana Hanušová skvěle hru dotáhla a Jana Lébrové hraje spolehlivě. Když ve druhém hodu desátého frejmu dala 9, byl stav ČR - Itálie na bod zcela shodný a v té chvíli už bylo jisté, že máme zlato. Na dráze zůstala stát osamocená kuželka číslo 10. Pokud Jana nedohodí, budou zlata dvě, pro nás i pro italky, pokud Jana dohodí, odsoudila by tím italky ke stříbru a zlato by bylo jen jedno. To naše. Jana dohodila... Neskutečný zápas, obrovská radost, další zlato je doma. Sousedící sympatické francouzky braly bronz. Ani večerní runda na tom již nic nezměnila. 

Ale to ještě není všechno. Ještě je zde Masters. Z našich místo v nejlepší šestici své kategorie udržela jen Jana Lébrová. Postupovala jako čtvrtá. V Masters se ale za základ berou dosavadní bodové zisky a k nim se přičítají hry z Masters a prémiové body za náhozy. Odstup Jany na vyšší pozice byl ale dost velký a na medailové pozice tak nedosáhla. 5. místo je ale nádherné... jen jsme litovali, že letos poprvé se medaile dávaly v Masters za 1. až 3. místo, od 4. dolů již nic...

Medailový ceremoniál se konal v centru Reno, kde bylo skutečně hodně málo místa a tak to bylo vše stísněné. To ale nemohlo pokazit radost českého týmu, který přišel, aby oceněné podpořil. První české medaili přebírala děvčata za dvojice - stříbro Jany Plešingerové a Zdenky Pláničkové, pak přišli na řadu za dvojice - Jiří Hindrák a Rostislav Kala, zlato a naše první hymna. Medailovou žeň české výpravy rozšiřuje zlato trojice Blanka Hanusíková, Dana Hanušová, Jana Lébrová za trojice. Opět česká hymna a slzičky štěstí...

Pak se ovšem dostavila minela pořadatelů, jelikož naše Jana Lébrová skončil v All Events ve své kategorii na třetím místě společně s Jacques Pepita z Francie. Pořadatelé měli bronz jen jeden a rozhodli, že na vyhlašování půjde francouzka. Nic nepomohly ani intervence managera českého týmu. Prezident ESBC se veřejně na konci ceremoniálu omluvil a slíbil předání medaile Janě na závěrečném gala večeru. Škoda, ten pocit dekorování na stupních vítězů nahradit prostě nejde. 

Závěrečný gala večer se konal v luxusním hotelu Savoia ve venkovním prostranství a nutno říci, že to byl večer příjemný. Přítomno bylo hodně přes 1.000 lidí, jak hráčů, tak i hostů. Janě tu bronzovou medaili skutečně předali zcela extra s patřičným vyhlášením a trochu tak smazali nepříjemné pocity.

Český tým připravil překvapení pro všechny, vlastní vystoupení. Světoznámá Škoda lásky namixovaná v devíti jazycích včetně italštiny, dánštiny (příští šampionát), angličtiny, němčiny, atd. byl hudební základ pro taneční vystoupení části našich reprezentantů. Tanečníci a tanečnice byly vyzdobeny speciálními ozdobami - muži měli klobouky a květinu, dámy květinové čelenky ve vlasech. Malinkaté, ne zrovna plánované, překvapení přinesla technika, která nedokázala přečíst CD s hudbou, ale vše se rychle vyřešilo záložním USB klíčem a tak mohli přítomní sledovat spontánní výkon české výpravy. Nutno říci, že se to velice povedlo, přítomní se spontánně přidávali, zpívali, někteří mávali svými šátky, zkrátka úžasné a moc dobře připravené. Za to patří poděkování Anežce Lencové, které to vymyslela a z velké části za pomoci mnoha dalších žen vyrobila potřebné ozdoby, jakož i všem, kteří se aktivně do tance zapojili. Propagace České Republiky to byla úžasná a bylo přijato velice spontánně a pozitivně. Večer gradoval krásným ohňostrojem pořadatelů.

Závěrem snad můžeme dodat, že český tým odcházel z gala večera jako poslední a český stůl byl častým cílem návštěvy mnoha hráčů z celé Evropy, kteří děkovali a chválili...

Ještě tedy zmínka o věcech projednávaných na schůzi členských zemí ESBC: za rok se hraje v Kodani, Dánsko. V roce 2017 bude šampionát v Irsku, které v hlasování vyhrálo nad Vídní 16:27. ČR hlasovala pro Vídeň, naše 3 hlasy nic nepomohly... Příští šampionáty mohou být o den delší, tedy hry do pátku, Masters v sobotu, aby se nemusela omezovat kapacita šampionátu.

Závěrečná bilance ČR je neuvěřitelná a těžko se bude v příštích rocích dohánět: 5 zlatých medailí (1x trojice, 1x dvojice), 2 stříbrné medaile (dvojice), 1 bronzová medaile (All Events).

Oficiální výsledky jsou ZDE. My jsme přidali jednak fotky a jednak výsledky všech našich hráčů: Připraveno je i krátké video. Šampionát to byl tedy veskrze úspěšný a za to patří poděkování naprosto všem.

Fotografie jsou ve Fotoalbu (viz levé menu anebo dole), případně i TADY. Fotky jsou ze 4 různých zdrojů, proto je i jejich kvalita provedení trochu odlišné.

Fotografie poskytl i Fanda Plešinger, na ně jděte TUDY.

Dokončeno byla i Videopřipomínka z akce. Pro zhlédnutí videa jděte do Videogalérie.

Na této fotce jsou všichni naši medailisté... 20150626--141-.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář