Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME - asi jsme jediní v Evropě...

3. 7. 2015

Bohužel se stále objevuje názor, že ME Seniorů vlastně není žádné Mistrovství Evropy, ale jakýsi mezinárodní podružný komerční turnaj. V tomto ohledu má Česká Republika zřejmě v Evropě primariát. Jaký je důvod, že naše bowlingová asociace, kde jsou i senioři registrováni, jako jediná v Evropě šampionát neuznává jako to "správné" Mistrovství Evropy seniorů? 

Takže tedy již nevímpokolikáté: že existuje nějaká Evropská bowlingová federace ETBF, to asi ví každý. Že tato federace má svůj kalendář šampionátů, to už možná neví každý, ale tak to prostě je. Nahlédněme tedy na kalendář šampionátů (ne turnajů!) a co zde nevidíme? Že oficiální šampionát pořádá ESBC, tedy podobně jako některé jiné typy šampionátů, které pod záštitou ETBF pořádá nějaký smluvní partner. Byl by nějaký běžný komerční turnaj zařazen mezi oficiální šampionáty ETBF? Asi těžko... Ostatně tady se lze podívat na oficiální Kalendář šampionátů ETBF, zde Championships, Calendar. 

Jak je možné, že ČR zřejmě jako jediná v Evropě říká, že tento šampionát není šampionát, ale komerční mezinárodní turnaj? Nahlédněme pro jistotu na stránky bowlingových asociací pár zemí, jak tenhle turnaj klasifikují tam: 

Německo  Francie  Maďarsko  Itálie  Litva  Malta  Rusko  Slovensko  Švédsko  Švýcarsko

Zdá se, že všude tomu říkají Mistrovství Evropy (ve svých jazycích). Anebo nahlédněme na oficiální stránky letošního šampionátu: Bologna-Itálie.

Skutečně si někdo myslí, že kdyby to nebyl evropský šampionát pod hlavičkou ETBF, že by se dotyčná bowlingová federace za těch uplynulých 24 dosavadních ročníků neohradila? Případně nevypsala evropský šampionát vlastní? Zdá se že ano, jeden takový subjekt existuje, bohužel je to asociace právě ta naše. Nikdo ze seniorů nemá tušení, proč úspěchy seniorů naší asociaci vadí, proč se o našich evropských medailích píše jako například o "zlaté medaili z ESBC"? Proč je na stránkách ČBA napsáno třeba (cit.): "Hanusíková, Hanušová a Lébrová vybojovaly v soutěži trojic na ESBC zlato". Tyhle formulace jsou dehonestující. Z jakého důvodu je v jiných případech uvedeno, že ten, či onen, získal na Mistrovství Evropy X-té místo? Proč jsou senioři takto diskriminováni a mediálně potlačováni, i přesto, že jejich úspěchy v bowlingové republice jednoduše nemají obdoby ani konkurenci? Anebo je to právě proto? Komu a proč to vadí?

Jsme zvědavi, až proběhne například Mistrovství České Republiky v nedohazované devítce, zda si na stránkách ČBA přečteme "Pan XY získal v kategorii 30 až 40 let zlato ČBA".

Podrobné kompletní výsledky z ME byly spolu s komentářem zaslány ČBA v úterý 30.06. v noci. Výsledky byly načteny druhý den, komentář s fotkami však zveřejněn nebyl pro jeho nevhodnost... Proto bylo znění několikrát měněno a následně zveřejněno o dva dny později, včetně fotografie. Důvod byl ten, že "bychom mohli urazit hráče, kteří dovezli medaili z opravdového ME". Navíc některé pasáže našeho komentáře k ME seniorů byly uznány jako nevhodné ke zveřejnění na stránkách ČBA. Nevíme, zda je to postup "systematický, či nikoliv. Ale co vidíme, cítíme a jasně vnímáme je diskriminace seniorů a nepřejícnost. Důvod? Neznámý...

Tento příspěvek nemá za cíl vytvářet nějaké konfrontace, jeho cílem je na stávající situaci ohledně seniorského bowlingu upozornit, vyvolat mezi seniory sdruženými v ESBC CZ i nesdruženými u nás diskuzi a pokusit se dosáhnout změny tak, aby senioři byli vnímáni a podporováni i ze strany asociace jako nejen rovnoprávní bowlingoví hráči, ale především jako nejúspěšnější bowlingová komunita v ČR vůbec. Zatím naše asociace nijak nereaguje ani na písemné návrhy vzniklé na Valné hromadě sdružení seniorského bowlingu ESBC CZ. Proto se budeme snažit o zrovnoprávnění seniorů zatím touto cestou veřejného fóra a následně dalšími kroky. Rádi bychom znali vaše názory na dané problémy. Možná to vidíme příliš jednostranně...

Prosím, kdo máte jakékoliv připomínky, návrhy, témata, doporučení, pište je do diskuze k tomuto článku. Ať budou pozitivní, či negativní, zcela jistě se jimi bude Výkonný výbor ESBC CZ zabývat. Předem děkujeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mistrovství Evropy!!!!!!

(Jana Lébrová, 16. 7. 2015 13:34)

Ahoj všichni. Jsem stále na naší planetě? Vrátím se z dovolené a najednou vidím spory o to, zda to bylo "pravé" Mistrovství Evropy či nikoliv. Zbláznil se tady někdo???? Pokud mám v názvu European seniors bowling championships, tak to není žádný "pouťák", ale Mistrovství Evropy!!!!
A ČBA by se mělo snažit tento úspěch PRODAT. Vždyť naše vítězství je právě tou nejlepší reklamou pro český bowling.

Re: Mistrovství Evropy!!!!!!

(Marcell Stochl, 22. 7. 2015 14:07)

Ahoj Jani to je přece u nás normální srážet dobré výsledky čau Marcell

Pláčeme na špatným hrobě a nad rozlitým mlíkem

(Vlado Pitaš, 22. 7. 2015 11:49)

Strajku zdar kamarádky a kamarádi !
Snad ten nadpis někoho neurazí, stačí, když se podívá, kdo to píše.
Mohl by mě někdo z VV ESBC.cz vysvětlit náš oficiální vztah a vazbu k ČBA ?
Já ČBA vnímám jako stejnou organizaci jako jsme my, ale starající se o jiný okruh zájemců o tento sport. Proto od ní vůči nám vůbec nic neočekávám, ba naopak. Jsme pro ně v určitých ohledech konkurencí, ať co do aktivit, výsledků, nárůstu členské základny atd.
Nechme ČBA, ať se patlá ve svých kalužích, nemůžeme po nich chtít, aby měli rádi někoho, kdo je strukturou, výsledky a vnitřní atmosférou lepší než oni.
Hledejme cesty, jak se v budoucnu více zviditelnit před širokou veřejností, zamysleme se do budoucna nad naší vazbou k ČUS / bývalé ČSTV /, hledejme další sponzory i zdroje z veřejných prostředků.
Pracujeme s minimální režií a s jakýmsi vyrovnaným rozpočtem. Když se nám v budoucnu podaří nalézt cesty k dalším financím nad tento rámec, budeme moci hradit startovné na ME např. vítězům ČP ve všech kategoriích nebo si udělat ještě lepší tombolu při Czech Old School apod. A to by měly být naše cíle a snaha tam směřovat.
Jsme silní, soběstační,s bezvadnou kamarádskou atmosférou a to je to, co nás bude vždy odlišovat od ČBA. Ať nám to vydrží navždy !
A proto se těším na další setkání s vámi všemi od tohoto pátku na Zličíně !
A přivezu novej MIX - to budete čumět ! To by se v ČBA posrali !!
A všem, co byli lepší než já na ME gratuluju, i když jsem nasranej !!
Váš ctitel Vlado

Re: Pláčeme na špatným hrobě a nad rozlitým mlíkem

(Marcell Stochl, 22. 7. 2015 14:03)

Ahoj Vlado plně s tebou souhlasím takovou partu nedaj co si nezávidí taky jsem hodil hovno. Marcell

ČBA a senioři

(Blanka Hanusíková, 9. 7. 2015 15:45)

Je opravdu až zarážející,že k tomuto dochází,vždyť senioři drží naši bowlingovou základnu .Každý kdo se účastní senorských ME nebo MS ví, jak je těžké prorazit s našimi pár letými zkušenostmi s malou členskou základnou ,oproti velkým a dlouholetým základnám v evropě i ve světě. My češi nejsme totiž tak hrdí jak závistiví, a v tom bude asi největší problém.Okolo seniorů nikdo neběhá,nestará se ,a hle úspěchu se dočkali.Je to pouze jejich zásluha,píle,čas a peníze.Všude se úspěch hodnotí
alespoň nějakou finanční odměnou. U nás pouze dávej ale neber/úspěch se neočekává/

Re: ČBA a senioři

(Marcell Stochl, 22. 7. 2015 13:58)

Jsme pro ně jen prduši kteří hrají jen pro zábavu

ME seniorů

(Jiří Hindrák, 14. 7. 2015 18:34)

P.S. - již i to , že článek o ME seniorů je na stránkách ČBA cca po 14 dnech od konce této úspěšné akce za zprávami z komerčních a regionálních turnajů jistě většího významu a něčem svědčí. Proč se články na webu neřadí třeba podle čtenosti, která se tam sleduje?

ME seniorů

(Jiří Hindrák, 14. 7. 2015 18:29)

ČBA se nepotřebuje chlubit úspěchy, sponzorů má řadu a peněz na rozdávání. Třeba dodnes nebylo mistrům republiky seniorů za rok 2015 sděleno, jaký příspěvek dostanou dle propozic na startovné na ME seniorů. Hlavně, že třeba účast na MS seniorů je podmíněna hraním Prestige, kde mohou být senioři hlavní skupinou a sponzorem. Myslím, že naše tituly jsou nepochybně obtížností srovnatelné s kategorií juniorů a kadetů, neboť hráči spolu soutěží ve stejné věkové kategorii. Bohužel ale bez finanční či jiné technické podpory, která se juniorům a kadetům nepochybně dostala, takže třeba blahopřejný e-mail vedení ČBA by potěšil a skoro nic nestál.

Žasnu

(Jiří Stulík, 5. 7. 2015 8:30)

... tak a už to vím. Já si pořád říkal, proč se neobjevuje nějaký hodnotící článek z
ME na ČBA - a ono to je proto, že se to nelíbí / nehodí ČBA?

Kdo z ČBA o tom rozhoduje? Je to trapný, je to smutný, není to fér.
Když ČBA potřebujeme poslat reprezentaci na jakoukoliv akci, musí doslova ukecávat
adepty, aby vzali své peníze a jeli reprezentovat (kamkoliv).

Tady se ukazuje nevýhodný dlouhodobý obchod s juniory. Na veškeré i komerční akce
mají slevy na startovném (případně tréninky skoro zdarma) - a když už mají vysokou
výkonnost, mohli by se ukázat a reprezentovat republiku, najednou nechce jet skoro nikdo.
První důvod ještě pochopím - jeli by za vlastní (rodičovský sponzoring), ale druhý důvod nechápu
- na komerčních turnajích by mohli přijít ve stejnou dobu o skoro jisté finanční výhry.
A že by třetím důvodem byl strach z neúspěchu?
Takže sice ti nejlepší nějakého sponzora mají, ale nemají povinnost. Čest vyjímkám.

Naopak senioři jedou rádi a rádi republiku reprezentují. Někdo lépe, někdo hůř. Ale to už
tak ve sportu je. ČBA to nestojí / nestálo ani korunu.

A výkony? Pokud má senior brát medaili, musí hrát vysoko. Pokud vysoko hodnotíme
bronzovou medaili třeba Marka Talpy na ME juniorů 2012 s průměrem v kvalifikaci někde
okolo 231 a z počtu 100 startujících, pak zlato dvojice Hindrák / Kala z letošního ME bylo
za společný průměr 221 a z celkového počtu 143 dvojic v této kategorii.

Jak může ČBA porovnávat výkonnost a neuznávat kvalitu svých hráčů?

Milane, správně je tento Tvůj článek napsán, jen by se neměl krčit pouze na těchto stránkách,
ale měli by si to přečíst úplně všichni hrající bowling v Česku. A to zcela bez CENZURY.
Jednak na stránkách ČBA a klidně to i rozešli všem seniorům, na které
máš kontakty. Ať se ví všeobecně, jak to s ČBA máme. Ale hlavně ať se to velmi rychle
upraví tak, jako je to předpokládám v ostatních evropských státech.