Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME seniorů 2013, Německo - shrnutí a rekapitulace

2. 1. 2015

Vše zásadní o ME 2013

ME Seniorů 2013 – rekapitulace

Mistrovství Evropy Seniorů 2013 se konalo od 22.06. do 28.06.2013 v německém Mnichově. Sjelo se sem celkem 1.072 zájemců o některý z evropských titulů, 756 mužů a 316 žen. 344 hráček a hráčů bylo kategorie A (50 – 57 let), 350 kategorie B (58 – 64 let) a 378 kategorie C (65+ let). To je dosud absolutní rekord v účasti na ME. Česká republika vyslala prostřednictvím sdružení seniorských hráčů bowlingu ESBC CZ celkem 54 účastníků, 42 mužů a 12 žen. Naše zastoupení v kategoriích bylo 16x A, 23x B a 15x C. Zdá se tedy, že oproti „zbytku Evropy“ máme poněkud silnější zastoupení ve střední kategorii B.

Do Mnichova jsme odjížděli s ambicemi získat pár umístění do 10. místa v jednotlivých kategoriích, a když se zadaří, tak alespoň 2x účast v Masters a 1 medaili. ME se hraje systémem 6 her single, 6 her double a 6 her trio s tím, že do Masters šlo vždy 6 nejlepších hráčů z her jednotlivců (All Event). Konkurence byla vskutku obrovská. Dráhy byly mazány po celou dobu stejným modelem Middle Road o délce 39 stop. Ukázalo se, že to byl model obecně dost obtížný. Na celém turnaji padla jediná 300 (Günter Schollen). Hrálo se ve dvou centrech – Dream Bowl Palace s 52 drahami Brunswick a Max Munich Bowling se 30ti drahami AMF. V Dream hráli muži a Masters, v Maxu ženy.

Ubytování v oficiálním hotelu se ukázalo jako velmi dobrý tah, výborně vybavené pokoje, kuchyňka na každém z nich, příjemné prostředí, výborné snídaně, ženy to měly do centra doslova pár metrů. Dopravu do Dreamu zajišťovaly autobusy a tady byl první problém – špatná organizace a hned v první den na zahajovací ceremoniál autobus prostě nepřijel. Nedostali se tam tedy všichni naši hráči, což je opravdu škoda. Horší ale bylo, že hned v první den her sice autobus přijel, přijel včas, ale byla dopravní zácpa a k Dreamu hráči přijeli, když už se trénovalo. Centrum nemělo informaci, že autobus má zpoždění... Na základě stížností několika zemí se ale vše hned spravilo a od té doby byla doprava bez problému.

A jak naši tedy hráli? V singlech  velmi dobře zahrála Marie Frýbortová , umístila se na 8. místě a měla tak skvělé

vyhlídky do Masters. Jiří Stulík  obsadil 11. místo, rovněž nádherný výsledek  a snad i

 šance na Masters, bodové rozdíly nebyly nepřekonatelné. V double jsme dlouho věřili dvojce Vráťa Kulhánek – Jirka Hindrák , kteří s průměrem přes 204 obsadili průběžné 2. místo, dlouho se ještě drželi na třetí příčce, ale nakonec klesli na 9. místo. Rozhodně pěkné, mnoho na postup nechybělo. Ani v dámských dvojicích to špatné nebylo, Anička Breindlová s Maruškou Frýbortovou končí na 11. místě, ale je to důležitý výsledek především pro Marušku, která po dvojicích byla na hranici masters s rozdíly několika kuželek. Dobrá práce! V trojicích  jsme věřili našim Hindrák – Kulhánek – Stulík , hra ale nesedla všem a bylo z toho celkové 26. místo, což v konkurenci 246. pánských trojic je rozhodně více než slušné. Ani naše ženy se neztratily, Breindlová – Flegelová – Stulíková  berou 17. místo,

přičemž i zde je konkurence silná – celkem 105 dámských trojic. Nakonec ani Marii Frýbortové se nepodařilo Masters udržet, hra v trojicích jí nevyšla a v celkovém pořadí tak citelně poklesla. Nicméně to bylo napínavé až do těch úplně posledních her. Bohužel, a tady byl druhý dost velký problém na straně pořadatelů, některá data nebyla dostupná ani dlouho po odehrání her, zejména v pánských kategoriích, některé výsledky byly ve finální podobě zveřejněny až v závěrečný den ME.

 

Podívejme se ještě na naše nejlepší v jednotlivých kategoriích All Event:

-    muži A: Jiří Hindrák, 34. místo z 254 startujících

-    ženy A: Eva Appeltauerová, 45. místo z 90ti startujících

-    muži B: Jiří Stulík, 46. místo z 242 startujících

-    ženy B: Marie Frýbortová, 17. místo ze 108 startujících

-    muži C: Tomáš Rathouský, 50. místo z 260 startujících

-    ženy C: Alena Endersová, 68. místo ze 118 startujících

Umístění jednotlivých hráčů v jednotlivcích, dvojicích, trojicích a v All Eventech jsou k dispozici v předchozím výsledkovém článku a asi 200 fotek na záložce Foto-Video. Pokud někdo pošle nějaké pěkné fotky, mohu je tam také přidat.

Výsledky také dost podstatně zamíchali pořadím v oficiálním Bodovacím žebříčku ČR  kategorie senior (50+ let), do něhož se vkládají body za umístění v seniorských turnajích všech typů jak v ČR, tak i v zahraničí. Bodovací žebříček je rovněž dostupný na seniorských stránkách.

Vedle her má ME i stránku organizační. Konal se jako každý rok kongres ESBC a to podstatné je, že příští rok se ME seniorů hraje ve Finsku, v roce 2015 pak v italské Bologni, která porazila velmi těsně anglickou prezentaci a pro rok 2016 se bude rozhodovat mezi Dánskem a Anglií. Za ČR jsme ohlásili předběžné pořádání ME v ČR na rok 2019, tedy přesně 10 let po tak úspěšném ME v ČR. To má ovšem podmínku v existenci dostatečného počtu center, ve kterých by se akce mohla konat. Situace v ČR je z tohoto pohledu nyní hodně nejasná, za stávajících podmínek vlastně ME není kde odehrát. Budeme tedy doufat, že u nás nějaká velká centra do té doby vyrostou.

Tradičně se na závěr ME konal Závěrečný banket s chutným rautem, výborným pivem pro všechny zdarma a k tomu všemu hrála ABBA Revival. Senioři se velmi dobře bavili, pochopitelně včetně našich a navázali jsme řadu nových kontaktů se zahraničními seniorskými sdruženími, z čehož by mohlo v budoucnu vzniknout i něco docela zajímavého.

Všichni naši se v pořádku a zdrávi vrátili domů v sobotu 29.06., pár jedinců o něco dříve a jak se zdálo, všichni byli s akcí spokojeni. Po stránce sportovní jsme splnili alespoň některé cíle, Masters a medaile se sice nepodařily, ale možná na naše hráče budou čekat ve Finsku... Dojeďme si tedy pro ně!

Na závěr chci poděkovat všem českým hráčkám a hráčům za účast, za statečné boje a těm úspěšnějším za pěknou reprezentaci České republiky. Již nyní se těšíme na další ME seniorů, tentokrát do Finska.

 

Milan Soušek

Předseda ESBC CZ

30.06.2013