Jdi na obsah Jdi na menu
 


MČR seniorů 2023 - výsledky

12. 11. 2023

MČR seniorek a seniorů 2023 se letos hrálo ve dnech 11. a 12.11.2023 v Olomouci. 11. listopadu starší kategorie B a C, 12. listopadu pak kategorie A. ČBA se z nějakého důvodu nedrží věkového formátu Mistrovství Evropy seniorů, proto výsledky uvádíme v tom formátu, jak se odehrály pod taktovkou ČBA.

Jen pro vysvětlení věkových kategorií: kat. A ČBA 50-57 let, ME 50-59 let. Kat. B ČBA 58-64 let, ME 60-69 let. Kat. C ČBA 65+ let, ME 70+ let.

Co je tedy důsledkem jiné kategorizace: zcela nevyrovnaný počet hráčů v jednotlivých kategoriích, kde kat. C jasně převládá nad ostatními, což způsobuje značnou nevyrovnanost v počtu startujících. Je to již několikaletý trend, kdy kategorie C je stále více zastoupená a každoročně počet hráčů zde narůstá ve srovnání s nižšími věkovými kategoriemi. (Letos tedy 20 - 13 - 33). Podobně je tomu i v případě žen, u kterých navíc je již několik let velmi nízký počet startujících (letos 9 - 5 - 13). ČBA jsme na tyto skutečnosti již před cca rokem upozornili, avšak prozatím stav zůstává stejný. Doufejme, že tedy v roce 2024 se to již změní také u ČBA podle příkladu Mistrovství Evropy seniorů, kde ke změně došlo na náš návrh od roku 2023 (náš spolek Seniorbowling CZ je oficiálním zástupcem ČR na ME seniorů od samého počátku a uvedenou změnu jsme prezidiu soutěže oficiální cestou navrhli, což bylo v rámci hlasování všech států bezproblémově přijato, neboť se stejným problémem se potýkalo v předchozích rocích i ME).

Druhou otázkou je, proč má MČR seniorů, coby vrcholová seniorská soutěž v ČR, tak slabou účast, zda je od účasti neodrazuje herní systém, výše povinného startovného, organizace soutěže, či jiné faktory. Předpokládáme, že ČBA o této věci rovněž diskutuje a hledá cesty ke zlepšení účasti seniorek a seniorů, jichž je v ČR ve všech kategoriích násobně více, než účastníků MČR.

Výsledky:

  kat. 50-57 let kat. 58-64 let kat. 65+ let
muži

1. Ladislav Jirků

2.Radek Schindler

3. Vlastimil Jiřiště

1. Jiří Hindrák

2. Albert Jarovský

3. Vladimír Hrdlička

1. Jaroslav Butal

2. Zdeněk Havlíček

3. Michal Poprocký

ženy

1. Ivana Fojtíková

2. Irena Straková

3. Pavlína Maléřová

1. Jana Lébrová

2. Jana Marešová

3. Eva Štefková

1. Věra Krejchová

2. Dagmar Stulíková

3. Anna Brokešová

Počet účastníků v kategoriích:

kat. A muži: 20, kat. A ženy 9, kat. B muži 13, kat. B ženy 5, kat. C muži 33, kat. C ženy 13.

Gratulujeme všem úspěšným, jsou to cenná umístění a dotyční na ně mohou být pyšní. Nejlepší byli zapsáni do Seniorské galérie slavných, v níž jsou soustředěny všechny významné akce a soutěže v seniorském bowlingu.

Na pořadatelských stránkách ČBA se můžete o akci dovědět víc, ZDE je na ně odkaz a TADY další s detailnějším popisem a fotkami.