Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. turnaj ČSP 2018 - Výsledky

28. 1. 2018

1. turnaj ČSP 2018 v Pardubicích zvládli nejlépe Vláďa Pitaš a Jana Lébrová

Svoji první kapitolu napsal Český Seniorský Pohár 2018 v sobotu 27. ledna v Pardubicích. Přihlášených hráčů bylo necelých 100, ale jak to tak bývá, přišly nějaké omluvy a bohužel se vyskytly i dvě neomluvy, což nás samozřejmě všechny mrzí. Místa mohla být k dispozici pro jiné zájemce (IŘ, VS). Sešlo se nás i tak nádherných 88, což jen potvrzuje, že ČSP je jeden z největších turnajů v ČR vůbec.

Propozice 2018 oproti roku 2017 přinesly z pohledu herního jen nepodstatné změny – ženy nově HDC 9 (dříve 8) a prémiové body za vysoké náhozy začínají už od výkonu 200 (v roce 2017 od 220). Další změny už byly nehráčské, přesto celkem příjemné. Na každém turnaji budou losováni hráči, kteří obdrží hotovostní výhru. Za každou i započatou dvacítku hráček 1 los. Dnes jich tedy bylo celkem 5 a přilepšení k dennímu rozpočtu losem získali Ota Frýbort, Jirka Hindrák, Abdul Kassas, Pepa Bešík a Alenka Brašnová. Další hotovostní prémie byla vložena do poloviny cen za 1. místo v jednotlivých kategoriích.

Je začátek roku a tak jako i v jiných rocích všichni členové Seniorbowling CZ obdrželi poděkování spolku ve formě praktického dárku. Dárky budou pochopitelně rozdávány členům i na dalších turnajích ČSP.

Mazací model byl dnes dlouhý 39 stop s 22,7 ml oleje. Byl to jeden z prvních turnajů s tímto grafem. Zpočátku se zdálo, že to nebude moc jednoduchý model, ale pak se rozjela čísla opravdu na výši a úvaha o pochybnostech padla.

V kvalifikaci měla součet 1327 Míla Nováková, 1313 Jirka Hindrák, 1299 Ivan Burian. Tito kvalifikační lídři se tak stali papírovými favority i pro finále. Nejvyšší kvalifikační hra patřilo Jiřímu Hindrákovi – 258. Ono všechny dvoustovky mají ode dneška nový rozměr s ohledem na prémiové body do ročního žebříčku. Zatímco turnajů se z 10ti započítává 7 lepších, prémiáky se započítávají ze všech turnajů bez omezení (v případě reentru vždy z lepší sady). Začíná se na 1 bodu za hru 200+ a končí na 6ti bodech za 300. Právě prémiové body mohou v celkových ročnících součtech být rozhodující.

Do finále jde 36 nejlepších. Prvním nepostupujícím mužem do finále byl Milan Soušek s 1137 a první nešťastnou ženou Jana Pindurová, jež měla na svém kontě 1051 bodů.

Finále si zahrálo 26 mužů a 10 žen. A bylo se na co koukat. Hodně vysokých her a plno dvoustovek dávalo finálovým bojům dramatický náboj. 255 hraje Jirka Vrážel, 246 Vláďa Pitaš, 237 Dana Hanušová, 227 Jirka Hindrák. Druhou hrou zabrnkal na nervy soupeřů Jirka Stulík – 287, což se stalo náhozem turnaje a Jirka tak za něj pobral hotovostní odměnu. 248 dává Vláďa Pitaš, což v součtu s jeho první hrou ho dost favorizuje, 246 hraje Rosťa Kala. Poslední, tedy třetí, finálová hra přináší rozuzlení: 256 Petra Mráčka nic neřeší, předchozí hry měl Petr slabé. To 248 Jany Lébrové řeší dost, tohle číslo se jí moc hodí, zásadně mluví do celkového pořadí. 245 hraje Rosťa Kala a i jemu toto číslo velmi pomáhá. 238 Vládi Dedery je pěkná hra, ale i u Vládi byly předchozí hry z ranku těch bídných, takže nic. Zato číslo 221 znamenalo hodně jak pro Vláďu Pitaše, tak i Jirku Vrážela.  

Dnešní pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57 let: Rostislav Kala, Petr Pekár, Jiří Hindrák 

Ženy 50-57 let: Jana Lébrová, Dana Hanušová, Miluše Nováková

Muži 58-64 let: Jiří Vrážel, Jiří Stulík, Josef Bočan

Ženy 58-64 let: Marie Frýbortová, Eva Štefková, Jiřina Zapletalová

Muži 65+ let: Vladimír Pitaš, Stanislav Nejezchleba, Petr Tomášek 

Ženy 65+ let: Anna Brokešová, Alena Endersová, Blanka Dušková 

Absolutními vítězi se dnes stávají: Vladimír Pitaš a Jana Lébrová.

Všem úspěšným gratulujeme! Výsledky se samozřejmě hned propisují i do seniorského bodovacího žebříčku Senior Masters 2018. Ten je již rovněž k dispozici. 

A co ceny pro hráče… v roce 2018 jsme přešli na křišťálové medaile a neotřelé kvalitní věcné ceny, které jinde prostě hráči nedostanou. Navíc máme nového sponzora ČSP v podobě značky Krahulík z Masozávodu Krahulčí. Za to patří dík Otovi Kuncovi. I proto najdete logo Krahulíka v našich fotkách. A vlastně jsme dnes udělali trochu víc fotek cen, aby si je každý mohl dobře prohlédnout, než je na dalším turnaji dostane do ruky.

I v letošním ročníku se opět bojuje o dvě hlavní ceny pro nejlepšího muže a nejlepší ženu ročníku 2018 – start na ME seniorů 2019 v Bologni, Itálie zdarma. Tam už jednou ME seniorů bylo a byly vyhlášeny kvóty hráčů pro jednotlivé země. Lze očekávat, že tomu tak bude i v roce 2019. Proto i my coby organizátoři ME za ČR musíme stanovit nějaké kritérium. A protože je to ME seniorů, tak kritérium vychází rovněž ze seniorských akcí konaných v ČR. Konkrétně jde o Český Seniorský Pohár. Je třeba absolvovat nejméně 4 turnaje ČSP v roce 2018. Nominace bude vycházet z ročního žebříčku ČSP a dosažených čistých průměrů, odřezávat se budou hráči odspoda, od nejnižšího průměru. 

Druhý turnaj ČSP 2018 se bude hrát v Praze na Zličíně v sobotu 24.02.2018 s předehrávkou v pátek 23.02. Předehrávka se nezapočítává coby opakovaný start. Poslední sobotní runda je vyhrazena hráčům z Moravy. Obsazovačka je již přichystána, takže se lze hned hlásit.

Ještě jednou děkujeme všem hráčkám a hráčům a těšíme se na setkání na dalších seniorských akcích.

Výsledková listina ke stažení

(omlouvám se, odkaz na soubor se nezobrazoval korektně, opraveno 28.01. ve 13:30 hod)

Milan Soušek, 28.01.2018 

Na fotce vidíte absolutní vítěze dnešního turnaje Vladimíra Pitaše a Janu Lébrovou. Na další fotce pak Jirku Stulíka, autora nejvyššího náhozu. Nezapomeňte se podívat dole do fotoalba z dnešního turnaje a vyhlašování vítězů.

absolutne-nejlepsi-muz-a-zena---vladimir-pitas--jana-lebrova--2-.jpgnahoz-287-jiriho-stulika.jpg1--krahulik.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2018-01 Pardubice