Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2017-10 Chomutov - výsledky

28. 10. 2017

Aleš a Dana nejlepší, Jirka 300, nastává vysoká matematika…

9., tedy letos předposlední, turnaj ČSP se hrál v Chomutově. Zde je už vlastně tradičně nižší účast, jež ale nijak neovlivňuje získané body do celoročního pořadí. Mazací model byl z okruhu těch dlouhých, 43 stop a přes 20ml oleje. V Chomutově prý velmi dobře hratelný model. Výsledky ukázaly, že tomu tak ve většině případů bylo.

Kde začít… pochopitelně kvalifikacemi: dlouhá řada dvoustovek, pár výjimečných výkonů a jeden jedinečný – Jirka Uhlíř hned první hrou dává Perfect game 300 a rázem má vydělanou tisícovku. To však nebylo všechno. Jeho excelentní jízda pokračovala a bylo z toho neuvěřitelných 1537, tedy kvalifikační průměr 256,17!!! Tedy vzhledem k jeho mládí samozřejmě bez hendykepu. Těžko bychom v historii ČSP hledali takovouto střelbu… Takže situace jasná, Jirka to dnes vyhraje..? Aleš Drábek a pár dalších mu to ale zadarmo nedají. Právě Aleš zahrál 1387, dál Jirka Stulík 1284, atd. V dámské části se žezla chopila Dana Hanušová s 1191. Na Jirku Uhlíře sice propastná ztráta 346 bodů, nicméně žen dnes bylo méně, než obvykle a Daně to stačilo. 

Po kvalifikacích se jednak fotil Jirka Uhlíř hrdý na svou 300 a 1.000, tedy 300 ve hře a 1.000 na ruce. Dále se losovaly starty zdarma na příštím turnaji, štěstí se usmálo na Tomáše Rathouského a Danu Soukupovou. 

Finále: to byl velmi očekávaný souboj mezi českými seniorskými esy: Jirka Hindrák, Aleš Drábek, Vláďa Dedera, Vráťa Kulhánek, Aleš Synek, Jirka Stulík, ale třeba i čekající hvězdy typu Zdeněk Havlíček velice úspěšný v kvalifikaci, či Fanda Čermák, jenž vždycky umí překvapit, Vláďa Pitaš, Jirka Vrážel.. a jistě i pár dalších. V dámské části se čekalo, jak dopadne vzájemné porovnávání Marušky Frýbortové s Danou Hanušovou, Dášou Stulíkovou, či Dášou Flegelovou… Pochopitelně, jde o papírové favority, realita může být úplně jiná.

Co bylo na finále dost zajímavé, i když v negativním slova smyslu, byl oproti kvalifikacím vysoký počet červených čísel, tedy splitů. Ale ti dobří se s tím dokázali vyrovnat. První hrou jdou do čela 36ti finalistů Jirkové Uhlíř a Hindrák (256, 248). Řada dalších majitelů pěkné hry ale čekala na jejich zaváhání. Druhou hrou 267 nasadil k trháku Aleš Drábek. Opět dost dvoustovek, ale pro úspěch je nutné nezaváhat ani ve třetí hře. Tady se vytáhl Ota Frýbort s 236 a Jirka Vrážel s 233, nicméně to nestačilo. Aleš Drábek situaci kontroluje a se součtem 711 ve finále vítězí. 674 má na kontě Dana Hanušová, celkově druhé místo tedy a samozřejmě vítězství ve své kategorii. Třetí končí s 671 Vláďa Dedera. Jirkové Uhlíř a Hindrák tak zůstali vlivem jednoho „výpadku“ kolem 190+ čtvrtý a pátý. Co by jiný za takový výpadek dal, že… co si budeme povídat.

Absolutně nejlepšími hráči dne se stávají Aleš Drábek a Dana Hanušová. Gratulujeme! 

Celkové roční pořadí, kam se započítává 7 turnajů z deseti, přičemž prémiové body jsou započítávány zcela ze všech odehraných turnajů bez omezení, je dost zajímavé. V mužské kategorii vede Jirka Hindrák, ale… Aleš Drábek má o 25 bodů méně, v posledním turnaji však Jirka bude chybět. Alešovi tedy k celkovému vítězství a tedy i volnému startu na ME seniorů 2018 ve Vídni nestačí jen vyhrát, musel by vyhrát a současně udělat nejméně 8 prémiových bodů za vysoké náhozy. Může na to dosáhnout? Teoreticky ano, dnes Aleš nasbíral bonusových bodů 9. To by mu v Pardubicích stačilo. Ale známe to, každá herna jiná, záleží na mazání, na dávce štěstí, na osobní kondici a dalších faktorech. Tohle tedy bude skutečná třešnička na celém ročníku ČSP. Mohou jiní muži na tuto trofej reálně dosáhnout? Asi ne, máme tu sice ještě jednoho… Standa Nejezchleba má odehráno 7 turnajů. Pokud by právě on v Pardubicích vysoce bodoval, může reálně ohrozit zájmy jak Jirky, tak Aleše pouze za předpokladu astronimických bonusových bodů za vysoké hry. A to je asi dost nereálné, i když nikdy neříkej nikdy, že....
V kategorii žen je situace o poznání přehlednější. Maruška Frýbortová odepisuje 98 bodů, její maximální zisk bez bonusáků za náhozy je tedy 22 bodů. I kdyby v listopadu vlivem odpisu nezískala ani bod, je pro všechny pronásledovatelky reálně nemožné ji dostihnout. Ani Blanka Hanusíková s dosavadními 7mi starty na to už nemá. Muselo by se zrodit nějaké skutečně obrovské překvapení, aby Maruška Frýbortová na titul nedosáhla, je to opravdu jen v rovině čisté teorie. 

Dnešní pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57 let: Aleš Drábek, Jiří Uhlíř, Jiří Hindrák 

Ženy 50-57 let: Dana Hanušová, Irena Šlechtová, Lenka Tětková 

Muži 58-64 let: Vladislav Dedera, Vratislav Kulhánek, Ota Frýbort 

Ženy 58-64 let: Dagmar Stulíková, Marie Frýbortová, Miloslava Suchánková 

Muži 65+ let: Josef Bešík, Zdeněk Havlíček, Vladimír Pitaš 

Ženy 65+ let: Alena Endersová (více jich nebylo…)

Závěrečný turnaj ČSP, který rozhodne o všem, se odehraje 25. listopadu 2017 v Pardubicích. Poslední runda je vyhrazena hráčům z větších vzdáleností od Pardubic (150+ km). Prosíme všechny seniory a seniorky, aby se dostavili v hojné míře, neboť v rámci této akce proběhne nejen společný oběd pro všechny, ale především Valná hromada Seniorbowling CZ, která je letos volební (volba Výkonného výboru Seniorbowling CZ na další 3 roky). Pokud někdo chce do tohoto VV kandidovat, prosím o emailovou zprávu do 10.11.2017.

Děkujeme všem hráčkám a hráčům, co si dnes do Chomutova našli cestu, byl to s vámi fajn den. Děkujeme i bowlingovému centru Strikelad Chomutov za naprosto bezchybný průběh soutěže, skvělou kuchyni a ochotný personál. Obsazovačka na poslední turnaj je již nyní připravena a hlásit se sem je tedy už možné.

Děkujeme také sponzorovi, jímž je firma Kostelecké uzeniny a Oto Kuncovi.

Výsledky jsme na ČBA odeslali v neděli 29.10.2017. Jejich zveřejnění na webu ČBA není v našich silách nijak ovlivnit. 

Výsledková listina ke stažení

Milan Soušek, 28.10.2017

Na fotkách vidíte absolutní vítěze z dneška, majitele nejvyššího náhozu – tedy Perfect game 300 Jirku Uhlíře. Další fotky jsou ve Fotolabu – viz níže.

nejlepsi-zena-a-muz-dnesniho-turnaje.jpgjiri-uhlir---300-a-premie-1.000-kc.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2017-10 Chomutov