Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2017-01 Praha Ovčín - výsledky

27. 1. 2017

Ošidné mazání zvládl nejlépe Dalibor Polívka a Marie Frýbortová

První turnaj roku 2017 se odehrál v Praze na Ovčíně. Zahájili jsme tak již 7. ročník Českého Seniorského Poháru. Hrálo se na mazacím modelu Competitive 1, který je z dřívějška dobře známý z bývalých turnajů. Je to mazací model ošidný, nicméně pro všechny stejný. Mazalo se jako obvykle před každou rundou. A těch muselo být včetně předehrávek hned 5, aby místní 12ti dráha pojala všechny zájemce. Těch se nakonec sešlo krásných 88 a poděkování patří zcela všem.

Vedle drobných sladkostí obdrželi všichni členové spolku Seniorbowling CZ speciální děkovnou dárkovou plaketu. O přestávce proběhlo losování startu zdarma na příštím turnaji v Pardubicích. V losované databázi byli zcela všichni hráči a hráčky. Štěstěna se usmála na Frantu Plešingera (Jardo omluva, byl to překlep, snad budeš mít štěstí příště...) a Vratislava Kulhánka.

Kvalifikace: dost hráčů na takovém modelu hrálo zcela poprvé a na hrách to bylo znát. Vedle hledání optimální trajektorie to byl občas i boj se sebou samým. Nejlépe to zvládli „staří matadoři“ Vláďa Pitaš (1294), Pepa Bešík (1294) a Vláďa Stanishevskiy odchovaný ovčínským centrem. Z žen hezky uspěla Dáša Flegelová. Dvoustovek bývá obecně v kvalifikaci více, ale zase tak tragické to nebylo. Častým jevem byla kombinace her vysloveně nepodařených s pár výbornými. Do finále postupovalo jako obvykle 36 nejlepších, dnes to bylo 27 mužů a 9 žen. Na postup bylo třeba 1077 u mužů a 1055 u žen.

Finále už ukázalo, jak se celkem dost hráčů srovnalo, dvoustovky se vyskytovaly v obstojných počtech. První hrou se utrhl Dalibor Polívka (247) následovaný několikamajiteli dvěstědvacítek. Ve druhé hře nasadil ke stíhačce Jirka Hindrák (233), Dalibor zahrál přijatelných 201. Třetí, rozhodující, hra přinesla už jen 8 dvoustovek, které však rozhodovaly. Celkové prvenství uhájil Dalibor Polívka finálovým součtem 655. Na druhé místo se vypracoval díky velmi vyrovnaným solidním hrám Pepík Bočan. Třetí končí Jirka Hindrák. V dámské části bylo finále výkonově výrazně horší, nejlepší ženou se stala Maruška Frýbortová před Věrkou Krejchovou a Alenou Endersovou. Finálové výsledky v některých dámských kategoriích byly velice překvapující, až podivuhodné, na podobná čísla se na Seniorském Poháru asi ještě nikdy nevyhrávalo, a tak se zde zcela poprvé uplatnilo upravené pořekadlo „jednooká mezi slepými královnou“. Nicméně i to patří ke sportu a vítězství jsou taková, jaká jsou...

Absolutními vítězi dnešního turnaje se stali Dalibor Polívka a Marie Frýbortová. Nejvyšší hry předvedli Vladimír Pitaš (257) a Dáša Flegelová (231).

Konečné pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57 let: Jiří Hindrák, Aleš Drábek, Ivan Burian

Ženy 50-57 let: Blanka Hanusíková, Marie Vokrojová, Ivana Bočanová

Muži 58-64 let: Dalibor Polívka, Josef Bočan, Vladislav Dedera

Ženy 58-64 let: Marie Frýbortová, Věra Krejchová, Dáša Flegelová

Muži 65+ let: Vladimír Pitaš, Tomáš Rathouský, Josef Bešík

Ženy 65+ let: Alena Endersová, Jana Plešingerová, Marie Horáková

I v letošním ročníku se bojuje o dvě hlavní ceny pro nejlepšího muže a nejlepší ženu – start na ME seniorů 2018 ve Vídni zdarma. Tady snad jen opět zopakujeme, že na tomto ME se očekává rekordní účast hráčů z celé Evropy a očekává se, že pravděpodobně bude třeba vyhlásit kvóty hráčů a hráček z jednotlivých zemí. V tom případě budou upřednostněni ti, kteří absolvují nejméně 4 turnaje Českého Seniorského Poháru 2017. Pro tento účel bude sestaven zvláštní roční žebříček, do něhož budou každému započítány 4 nejlepší starty na ČSP. Tento žebříček bude jediným kritériem pro účast na ME 2018 ve Vídni. Doporučujeme proto, aby senioři, kteří předběžně účast na ME 2018 plánují, či uvažují, s touto okolností počítali.

Výsledková listina ke stažení

Výsledky do ČBA odeslány 29.01.17 ve 03:00 hod.

Body z turnaje se přenášejí také do bodovacího seniorského žebříčku Senior Masters. Ten je již aktualizován.

Před námi v nejbližší době je nová zkušební série Seniorský Pohár Dvojic. Výsledky se budou započítávat do ročního bodovacího žebříčku Senior Masters 2017. První turnaj se hraje v sobotu 11.02.17 v Pardubicích. Info viz menu Seniorský Pohár Dvojic, tudy se lze i přihlásit (případně přímo obsazovačky.cz).

Dále následuje o týden později v sobotu 18.02.17 Finále Senior Masters 2016. Hraje se v Praze na Ovčíně, mazací model bude typu house. Turnaj je pouze pro finalisty na základě ročního žebříčku Senior Masters 2016 (z každé kategorie 5 nejlepších a kromě toho 10 nejlepších mužů a žen bez rozlišení věku). Nejlepší muž a žena získají volný start na ME 2017 v Dublinu (Irsko). Poháry jsou připraveny pro nejlepší trojici z každé kategorie. Kdo se ještě nenahlásil, učiňte tak v nejbližší době. Podrobnosti v menu Senior Masters – žebříček ČR.

Druhý turnaj ČSP 2017 se bude hrát v Pardubicích 25.02.17, viz infočlánek výše. Poslední runda je vyhrazena hráčům z větších vzdáleností od Pardubic.

Ještě jednou děkujeme všem hráčkám a hráčům a těšíme se na setkání na dalších seniorských akcích.

Milan Soušek, 29.01.2017

Na fotce vidíte absolutní vítěze dnešního turnaje Dalibora Polívku a Marii Frýbortovou (fotka je to kombinovaná, Maruška tak spěchala domů, že si ani nestačila tuto prestižní cenu převzít a vyfotit se s ní...) Nezapomeňte se podívat dole do fotoalba z dnešního turnaje a vyhlašování vítězů jednotlivých kategorií.

nejlepsi-hraci-turnaje.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2017-01 Praha Ovčín