Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2016 - 1. turnaj, Pardubice, výsledky

24. 1. 2016

V čele 86 hráčů Mirek Oliva a Dana Hanušová

1. turnaj Seniorského Poháru 2016 se odehrál na krátkém mazacím modelu v Pardubicích. I přes pár omluv a celkem v nevlídném počasí si udělalo čas 86 hráček a hráčů, aby se pokusili získat první body do roční tabulky i republikového žebříčku Senior Masters. Přišlo i několik zcela nových hráčů, kteří se ČSP zúčastnili vůbec poprvé. A rozhodně se neztratili…

Kvalifikaci vyhrává Mirek Oliva (1314 na 6 her) před Pepíkem Bočanem. Mezi ženami na tom byla nejlépe Jana Plešingerová (1206) před Danou Hanušovou. Rázem se tak zrodili favorité do finále? Uvidíme… Tam postupuje 36 nejlepších, dnes 26 mužů a 10 žen.

Finále se hraje klasicky na součet 3 her od nuly. První hrou nasadil do trháku Miroslav Oliva (234) a Vratislav Kulhánek (221). V dámské části hraje nejlepší hru Dana Hanušová, ale není to nijak přesvědčující (203). Druhá hra je ve znamení stejných hráčů, Mirek přidává 228 a jde jasně do čela, Dana hraje opět nevýrazně (201), ale na průběžné vedení jí to stačí. Třetí hra pochopitelně rozhoduje: Mirek Oliva přidává 201 a v součtu mu to stačí na 1. místo mezi muži bez rozlišení věků, i když nejvyšší hru zahrál Abdul Kassas (253), avšak jeho dvě předchozí hry nebyly z ranku vydařených, takže horní příčku neohrozil ani tímto číslem. Dana Hanušová konečně zabrala a jejích 238 znamená jediné – vítězí nejen mezi ženami, ale je nejlepší ze všech finalistů vůbec.

Důležité jsou jednotlivé věkové kategorie a výsledky a tím i body hráček a hráčů do nich spadající. Oceněni byli 3 nejlepší z každé kategorie pohárem a věcnými cenami, celkem tedy bylo rozdáno 18 takových ocenění. Navíc i nejvyšší náhozy znamenaly nějakou tu pozornost, dnes Mirek Oliva (257) a Dana Hanušová (237). K výčtu ocenění bychom měli přidat i dva vylosované hráče ze všech přítomných, jimž bylo vráceno plné startovné. Těmi šťastlivci byli Jiří Vrážel a Dana Soukupová. Gratulujeme všem oceněným!

Konečné pořadí v jednotlivých kategoriích:

Muži 50-57 let: Miroslav Oliva, Josef Bočan, Jan Martan

Ženy 50-57 let: Dana Hanušová, Jana Lébrová, Blanka Hanusíková

Muži 58-64 let: Milan Soušek, František Plešinger, Vlastimil Ševčík

Ženy 58-64 let: Marie Frýbortová, Jana Plešingerová, Dáša Flegelová

Muži 65+ let: Tomáš Rathouský, Walter Enders, Vladimír Pitaš

Ženy 65+ let: Alena Endersová, Marie Horáková, Anna Brokešová

Body do Ročního žebříčku jsou přidělovány od pevných 120 bodů za 1. místo a nižší počty za další místa bez ohledu na počet hráčů na turnajovém dni. Tím je zaručena stejná „hodnota“ vítězství bez ohledu na počet hráček a hráčů v tom kterém turnaji. Navíc letos poprvé jsou připisovány i extra body za vysoké náhozy (300 = 4 body, 299 až 250 = 2 body, 249 až 220 = 1 bod). Roční žebříček ČSP je součást Výsledkové listiny.

Vedle ročního žebříčku se body načetly i do republikového žebříčku Senior Masters 2016. Tady se však boduje klasicky, tj. poslední hráč 1 bod, za každé vyšší místo +1 bod, a to až po první příčku. Zde se tedy počet hráčů v turnajích do bodování promítá. Žebříček Senior Masters je na záložce Senior Masters – žebříček ČR. Sem se načítají body za všechny čistě seniorské turnaje, které se v roce 2016 odehrají jak v ČR, tak případně i v zahraničí.

Děkujeme všem hráčkám a hráčům za účast a věřím, že i nováčky série systém turnaje zaujal svojí spravedlností, otevřeností a příjemnou přejícnou atmosférou. Příští turnaj se hraje v Praze na Zličíně 27. února s předehrávkou v pátek 26. února v podvečer. Obsazovačka je již na něj připravena, přihlásit se lze přímo i přes naše seniorské stránky – viz článek výše. Prosím důsledně respektujte, že Zličín je malý a sobotní poslední runda je určena výhradně hráčům z Moravy a nelze ji obsazovat ani opakovanými starty. V takových případech bychom nahlášené museli z obsazovačky vyškrtnout… Hráčům z Prahy a okolí doporučujeme odehrát kvalifikační hry již v pátek 26.02.2016.

Milan Soušek, 23.01.2016

Výsledková listina

Na fotce je nejlepší muž a nejlepší žena turnaje, Mirek Oliva a Dana Hanušová (další fotky viz níže nebo Fotoalbum)

nejlepsi-hraci-a-nejvyssi-nahoz---mirek-oliva--dana-hanusova.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2016-01 Pardubice