Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2014 - 2. turnaj, Chomutov, výsledky

2. 1. 2015
ČSP 2014, 2. turnaj – M. Nováková a T. Rathouský

2. turnaj Českého Seniorského Poháru 2014 , oblíbená turnajová série kategorie A, jež si našla velmi hodně pravidelných příznivců, proběhl o poslední sobotě, tentokrát v Chomutově, v příjemném prostředí Strikelandu. ČSP se stal oblíbeným dostaveníčkem hravých seniorek a seniorů, turnaj to jen potvrdil. Dorazily hojné počty seniorských hráčů a hráček ze všech koutů republiky a za to nejen jim, ale všem patří velký dík pořadatelů. Všichni dostali, jak je na ČSP pravidelným zvykem, menší dáreček jako pozornost. Nálada byla, jak už je na ČSP zvykem, výborná, výkony velice dobré a vzájemná podpora hráček a hráčů přímo příkladná. Děkujeme všem, co si přišli jednak zahrát se svými seniorskými kolegy a jednak se vzájemně pobavit za vydatné podpory místní skvělé kuchyně.

Co se týká výsledků  – jedno překvapení je zde zcela markantní – na rozdíl od chomutovských turnajů v předchozích ročnících tady, vlastně doma až skoro doma, neuspěli severočeši z Chomutova, Ústí, Děčína, jedinou výjimku jsou Stulíkovi ze Žatce. Vlastně ani jeden (jedna) z nich, až na Stulíkovi, se nepropracovali na stupně vítězů. Ale popořádku... Zda je na vině příprava drah – zvolen byl delší model 43 stop, který ale nebyl extrémně náročný – to je otázka, protože výsledky úspěšných byly na velice solidní úrovni. A tak se o neúspěchu ostatních severočechů dá vlastně jen spekulovat...

Kvalifikace  vyhráli Dalibor Polívka  (1287 ze 6ti her) a Jana Lébrová  (1371). Absolutní vítězkou kvalifikací se tedy stala Jana. Ovšem Dalibor si zahrál 277 (1x 7 dohoz) a to zůstalo náhozem turnaje. V ženách nasadila drtivé tempo Marie Frýbortová , jejíž první hra 275 rovněž vydržela jako dámský nához dne. Potom však trochu polevovala. Hlavním cílem kvalifikace ovšem je dostat se do finále. A sem se dnes probojovalo 26 mužů a 10 žen. Posledním postupujícím se stal Dušan Závladský, o jedinou kuželku zpět zůstali hned dva nepostupující – Jaroslav Šlechta a Vlastimír Talaš. Oběma svorně hlavou proběhla myšlenka „Jo kdybych je v té X-té dal 9 místo 8, mohl jsem tam být...“. Ovšem to je pozdní teorie, po stránce praktické to prostě nebyl postup. Za branami zůstalo několik velice zvučných jmen, včetně například vítěze 1. turnaje v Olomouci Mirka Bílka.

Finále  zapomíná na kvalifikace, hraje se od nuly na součet 3 finálových her. Celkem 10 hráčů zahájilo hrou 200+ a jim dominoval opět Dalibor Polívka, jehož forma dnes byla prostě exkluzivní, zahrál 259. Vráťa Kulhánek a Tomáš Rathouský byli také hodně v laufu. K trháku nasadila i Míla Nováková a mezi ženami byla v té chvíli jedničkou. Druhá hra vyšla Vláďovi Dederovi (255), ale jeho indispozice jej nepředurčovala do role celkového favorita turnaje a je dobře, že se mu podařilo dohrát bez zhoršení zdravotního stavu. Zato Míla Nováková  tvrdila muziku mezi ženami i nadále, zahrála 234 a rázně tak vykročila za titulem. Rozhoduje ovšem hra třetí... Tady svoji finálovou formu potvrdil Tomáš Rathouský  hrou 223 a tím se stal absolutním vítězem v kategorii mužů bez rozlišení věku. Vratislav Kulhánek  byl druhý jen díky věkovému hendykepu Tomáše, jinak by byl první on. Musí si holt počkat, až mu bude o dost let více, anebo prostě trošku ještě přidat... V ženách Míla Nováková  poklesla na 171, ale vzhledem prvním dvěma hrám jí to na prvenství v dámské kategorie bez ohledu na věk stačilo.  Pěkný úspěch Míly i Tomáše, který jim přinesl hodně bodů nejen do ročního žebříčku ČSP, ale i do českého seniorského bodovacího žebříčku Senior Masters. Oběma gratulujeme!

Přehled vítězů  jednotlivých kategorií (3 mužské a 3 dámské kategorie) uvádíme níže. Všichni úspěšní si svých výsledků velice považovali, ono v té konkurenci mnoha dalších opravdu není jednoduché uspět.. Dokonce proběhla i neplánovaná mužská líbačka při předávání cen nejlepším... bylo to velice spontánní, zcela neočekávané a jen to dokazuje, jak si svých úspěchů senioři váží. A druhý podstatný moment na seniorském poháru – výsledků lepších si váží i poražení, což v jiných turnajích není zrovna denně vídaný fenomén, ale tady, mezi seniory to tak je a tak to prostě funguje...

Roční bodovací žebříček  již tedy zahrnuje dva turnaje – první olomoucký a tento druhý, chomutovský. Na hodnocení je pochopitelně brzo, ale už další turnaj ČSP, který se odehraje koncem března na pražském Ovčíně už může leccos naznačit. Nejlepší muž a žena mají od ESBC CZ startovné na ME seniorů 2015 v italské Bologni startovné zdarma. A to není zrovna zanedbatelná položka.

Body z turnaje se vedle ročního žebříčku ČSP započítávají i do seniorského žebříčku Senior Masters 2014, a že to jsou body opravu velké vyplývá z celkového počtu hráček a hráčů. Senior Masters ČR vede pořadatel ČSP, tedy sdružení seniorských hráčů bowlingu ESBC CZ. Žebříček je po každém seniorském turnaji aktualizován na domovských stránkách seniorského bowlingu (záložka Žebříček ČR) a pro rok 2014 už byly i vypsány finanční prémie pro nejlepší (viz záložka Senior Masters, kde je žebříček zveřejněn)

Ještě jednou všem děkujeme, jsme rádi, že se „áčková“ turnajová série líbí a za měsíc, konkrétně 29.03.2014  (s předehrávkou v pátek 28.03.14) se opět setkáme, tentokrát v centru Ovčín v Praze. . Obsazovací listina pro tento turnajový den je otevřena od neděle 23.02.2014 a jako obvykle je poslední kvalifikační runda určena výhradně hráčům ze vzdálenosti více než 200 km, prosíme respektujte to!

Mazací model pro tento vybírají opět naši experti Petr Mráček a Jirka Stulík, teoreticky po kratším olomouckém a delším chomutovském modelu by to mělo být něco středně dlouhého... uvidíme, co to bude. Konkrétní model zveřejníme jako obvykle týden předem. A díky patří i Pepovi Kučerovi za bezvadně fungující software a zpracování výsledků.

Veškeré výsledky z dneška, ale i historie a vše kolem, jsou již vloženy na seniorských domovských stránkách (www.seniorbowling.cz ). Jsou tam i fotky z akce na záložce Foto-Video.

A závěrem ještě sumární výsledky podle věkových kategorií, nejprve za herní den:

Muži 50-57 let:  Vratislav Kulhánek, Dalibor Polívka, Jaroslav Morávek

Muži 58 - 64 let:   Karel Levák, Jiří Stulík, Milan Soušek

Muži 65+ let:  Tomáš Rathouský Miroslav Sejkora, Petr Tomášek

Ženy 50- 57 let:  Miluše Nováková, Jana Lébrová, Blanka Hanusíková

Ženy 58 - 64 let:  Dagmar Stulíková , Marie Frýbortová, Zdenka Pláničková

Ženy 65+ let:  Anna Brokešová, Dagmar Prokopová, Alena Endersová

Ještě bychom měli připomenout závěrečný turnaje Senior Masters 2013 , který se koná 09.03.2014 v Praze a kam postupují pouze nejlepší hráčky a hráči podle Seniorského žebříčku 2013. Pro přihlášení je otevřena obsazovačka, sem se ještě nepřihlásili Plešingerovi (oba), František Lebeda, Daniela Bednářová a Marie Horáková. Všichni ostatní jsou přihlášeni. Náhradníci možní nejsou, toto je finálová turnaj pouze pro ty, kteří v Seniorském žebříčku 2013 uspěli. Od roku 2014 s ohledem na zájem seniorek a seniorů o tento žebříček byly nasazeny finanční výhry pro nejlepší. Ovšem musíme zdůraznit, že poháry pro nejlepší za umístění v Senior Masters 2013 jsou zcela unikátní a stanou se ozdobou domácností vítězů...

Milan Soušek , 22.02.2014

 

Výsledková listina ke stažení

 

Na fotce nejlepší dámské kategorie 50-57 let

kategorie-z50---jana-lebrova--miluse-novakova--blanka-hanusikova.jpg

 
 

Náhledy fotografií ze složky 2014-02 Chomutov