Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český Seniorský Pohár 2014 - Propozice

2. 1. 2015

Český Seniorský pohár 2014

Propozice turnajové série

ESBC CZ vyhlašuje čtvrtý ročník otevřené série turnajů v bowlingu pro seniorky a seniory pod názvem „Český Seniorský Pohár  2014“  (dále jen ČSP). Soutěž je určena pro jakékoliv (registrované i neregistrované) hráčky a hráče bowlingu ve věku 50 a více let, tedy narozené v roce 1964 a dříve.

  1. 1.   Pořadatel turnaje:

ESBC CZ, občanské sdružení (www.seniorbowling.cz )

  1. 2.   Koordinátor ČSP:

Milan Soušek (milan.sousek@seniorbowling.cz , 604243977), Petr Havel (email: info@seniorbowling.cz , 602279151)

  1. 3.   Charakteristika turnaje:

Turnaj je kategorie „A“ podle kategorizace turnajů ČBA. Všechny hry se ve všech turnajích ČSP hrají „americkým“ systémem na páru drah. V kvalifikacích hrají nejvýše 2 hráči na dráze, ve finále obvykle 3 hráči na páru drah. ČSP 2014 se skládá z 8 samostatných turnajů, které se vyhodnocují jednak každý zvlášť a jednak do společné roční tabulky. Výsledky mužů a žen jsou vedeny v jediné výsledkové tabulce z každého hracího dne a v roční výsledkové tabulce. V rámci kategorie mužů i žen jsou vedeny tři věkové skupiny: 50 až 57 let, 58 až 64 let a 65+ let. Poznámka: pokud bude v jakékoliv kategorii roční výsledkové tabulky (roční žebříček) po 4. turnaji počet hráček/hráčů nižší než 6, bude tato kategorie sloučena pro rok 2014 se sousední věkovou kategorií. Turnaje se hrají podle platných bowlingových pravidel zveřejněných mj. na internetových stránkách ČBA.

  1. 4.   Termíny a místa konání:  

a/ 25.01.2014 Šantovka Olomouc

b/ 22.02.2014 Strikeland Chomutov

c/ 29.03.2014 Ovčín, Praha

d/ 26.04.2014 Pardubice

e/ 16.08.2014 Šantovka Olomouc

f/  27.09.2014 Strikeland Chomutov

g/ 25.10.2014 Ovčín Praha

h/ 29.11.2014 Pardubice

(poznámka: změna termínu konání i centra vyhrazena)

Do celkové roční tabulky bude započítáno každému hráči/hráčce pět turnajů s nejlepším umístěním.

Obvyklý časový harmonogram turnajů: začátek kvalifikací od 9:00 až 11:00 hod (podle centra), finále 18:00 hod, vyhlášení výsledků 19:00 až 20:00 hod (podle centra).

  1. 5.   Přihlášky do soutěže:

obsazovací listiny budou zveřejněny pro každý z uvedených turnajů zvlášť na www.obsazovacky.cz . Přímý odkaz na aktuální obsazovací listinu je i z domovských stránek turnaje www.seniorbowling.cz .

  1. 6.   Startovné:

v každém jednotlivém turnaji: 600 Kč, pro členy ESBC CZ 500 Kč (poznámka: přímo na turnajích bude možné vyplnit členskou přihlášku do ESBC CZ a hrát tak ihned za snížené startovné. Info o ESBC CZ:www.seniorbowling.cz ) . Opakovaný start (re-enter) – na každém turnaji je každému startujícímu povolen nejvýše jeden opakovaný start  (pouze bude-li volné místo, první starty mají zásadně přednost), opakovaný start = 400 Kč. Při opakovaném startu se započítává lepší výsledek. Opakované starty nelze uplatňovat předem v obsazovací listině, ale zásadně až namístě po odehrání kvalifikace. Dřívější objednávky na opakované starty nebudou přijímány.  Poslední kvalifikační runda je vždy přednostně určena pro hráče z velkých vzdáleností od centra.

  1. 7.   Příprava drah, mazání:

mazací model bude zveřejněn vždy cca 1 týden před každým turnajem na www.seniorbowling.cz . Obecně půjde o jednodušší mazání typu krátké (Olomouc 1. turnaj, Praha 1, Chomutov 2), dlouhé (Chomutov 2, Pardubice 1, Olomouc 2) a střední (Praha 2, Pardubice 2). Mazací model bude volen spíše jednoduššího typu vhodného pro seniory. Maže se před každou kvalifikační rundou (s výjimkou případné kvalifikační rundy s 1 hráčem na dráze) i před finálem.

  1. 8.   Herní systém (společný pro všechny turnaje ČSP):

Hlavním herním dnem je sobota. V případě potřeby lze přidat kvalifikační rundy v pátek před herní sobotou. Systém organizace turnaje (stejný pro všechny turnaje):

a/ dráhy si hráči losují při registraci

b/ trénink vždy 7 minut.

c/ kvalifikace: 6 her (americkým systémem hry se střídáním na páru drah), po 3 hrách se hráči posunou o 5 drah vpravo, kde odehrají zbývající 3 hry

d/ do finále postupuje 36 hráček a hráčů s nejlepším součtem kvalifikačních her včetně hendykepů. Poměr mužů a žen postupujících do finále je stejný jako poměr mužů a žen, kteří odehráli kvalifikaci (zaokrouhlení směrem nahoru).

e/ finále: 3 hry, hráči se na dráhy nasazují

Vítězem turnaje se stává muž a žena s nejvyšším součtem kuželek z finálových her včetně hendykepů. V případě bodové shody po kvalifikaci a po finále o pořadí rozhoduje vyšší nához bez hendykepu v pořadí: vyšší nához, druhý vyšší nához, atd.

  1. 9.   Výsledkový servis:

Výsledková listina v jednotlivých hracích dnech je společná pro všechny hráčky a hráče, podle ní se přidělují body do roční tabulky a dále pro všechny kategorie mužů a žen. Roční tabulky jsou vedeny pro muže i ženy rovněž společně pro všechny muže a všechny ženy a pro každou věkovou kategorii (50 až 57 let, 58 až 64 let, 65+ let). Všechny výsledky jednotlivých turnajů a roční výsledky budou k dispozici na stránkách seniorského bowlingu ESBC CZ www.seniorbowling.cz , včetně komentářů, fotografií, případně videa. Výsledky s komentářem budou zaslány i na bowlingové weby www.czechbowling.cz  a www.bowlingweb.cz  ke zveřejnění (zveřejnění na těchto webech je však již jejich věcí, ESBC CZ nenese žádnou odpovědnost za případné nezveřejnění).

  1. 10.  Hendykepy:

a/ ženám se pro účely společné výsledkové listiny přiděluje ke každé hře hendykep 10 bodů.

b/ mužům i ženám jsou dále přiznány věkové hendykepy takto: za každý rok věku nad 60 let = +1 bod ke každé hře (např. věk 62 let = + 2 body, apod.).  body, atd., bez omezení horní hranice. To znamená, že za každý rok na 60 let je hráčce/hráči přidělen 1 bod hendykepu. Pro přiznání hendykepu je rozhodný rok narození, nikoliv den a měsíc. Tedy 1 bod dostávají hráčky a hráči narození v roce 1953, 2 body v roce 1952, atd. Hráči jsou povinni na vyžádání pořadatele svůj rok narození prokázat předložením hodnověrného platného osobního dokladu.

  1. 11.  Bodové ohodnocení turnajů:

Všechny turnaje v rámci ČSP jsou bodově ohodnoceny stejně: 1. místo: 50 bodů, 2. místo: 48 bodů, 3. místo: 46 bodů, 4. místo: 43 bodů, 5. místo 40 bodů a další místa vždy o 1 bod méně (39, 38, atd.). Minimální počet získaných bodů pro každého účastníka turnaje: 1. Body do roční Výsledkové tabulky se vždy počítají ze společné Výsledkové listiny jednotlivých hracích dnů (společná tabulka všech mužů a žen).

  1. 12.  Roční tabulka ČSP:

Hráčům se do roční tabulky započítává z celkem 8 turnajů 5 turnajů s nejlepším umístění hráče. Po posledním turnaji budou na základě získaných bodů a pořadí vyhlášeni vítězové – držitelé originálního putovního Českého Seniorského Poháru v kategoriích: absolutní pořadí muži, ženy. Oceněni budou 3 nejlepší hráčky a hráči v každé věkové kategorii mužů a žen s podmínkou, že po 4. turnaji bude v příslušné věkové kategorii nejméně 6 hráček/hráčů. Pokud nebude tohoto počtu dosaženo, bude tato kategorie s platností od 4. turnaje sloučena se sousední věkovou kategorií až do konce roku 2014. V takovém případě nebude ve zrušené kategorii vůbec vyhlášeno zvláštní celoroční pořadí.

  1. 13.  Vyhlášení výsledků jednotlivých turnajů:

Výsledky budou vždy vyhlášeny bezprostředně po skončení každého turnaje a ceny budou hráčům/hráčkám předány na místě, pokud nevznikne jiná dohoda.

  1. 14.  Vyhlášení výsledků celoroční soutěže ČSP:

Slavnostní vyhlášení celoročních výsledků, předání putovního Českého Seniorského Poháru vítězům proběhne v rámci posledního turnaje po jeho skončení. Součástí tohoto vyhlášení je i společný raut pro účastníky posledního turnaje. Případné nepřevzaté ceny uschová organizátor na dobu 1 měsíce a předá po dohodě s hráčem.

  1. 15.  Výhry, ceny, odměny:

a/ každá Perfect game v kterémkoliv turnaji = 2.000 Kč na místě v hotovosti

b/ každá hra 280 až 299 v kterémkoliv turnaji = 500 Kč na místě v hotovosti

V rámci jednotlivých turnajů:

poháry, věcné ceny: 3 nejlepší muži a 3 nejlepší ženy v každé věkové kategorii (za podmínky naplnění kategorií podle textu nahoře)

Celoroční vyhodnocení:

Vítězové podle roční tabulky: putovní Český Seniorský Pohár (absolutní vítěz muž a žena), nejlepších 5 hráčů a hráček v každé kategorii (M 50-57, Ž 50-57, M 58-64, Ž 58-64, M 65+, Ž 65+, pokud tato kategorie nebude sloučena). Všichni pohár, věcná cena, originální stříbrný Pražský groš, příp. ceny sponzorů. Absolutním vítězům podle výsledkové roční výsledkové listiny mužů a žen bez rozlišení věku uhradí ESBC CZ startovné na nejbližším Mistrovství Evropy seniorů. 

  1. 16.  Ostatní:

a/ Při turnajích ČSP platí zákaz kouření  v centru s výjimkou vyhrazených prostor, pokud takové v centru jsou. Vyhrazený prostor pro kouření vždy definuje organizátor turnaje na místě po dohodě s centrem. Kouření, konzumace alkoholických nápojů, používání mobilních telefonů a podobných přístrojů, je při hře zakázáno. Za hru se považuje celá doba od zahájení tréninku před hrami až do plného ukončení her včetně zápisu výsledku do výsledkové listiny hráče. Na dráhy (hráčské stolky) si je možné donést pouze nápoje v uzavíratelných nádobách a lahvích.

b/ O všech otázkách organizačních, herních, o jakýchkoliv sporech, nejasnostech apod. s konečnou platností vždy rozhoduje organizátor-rozhodčí na místě konání turnaje. Propozice je možné v případě nutnosti operativně přizpůsobovat situacím na místě konání turnajů.

c/ kompletní software pro tento turnaj připravuje a výsledky zpracovává: Josef Kučera (jkucera@centrum.cz)

Pořadatel akce: ESBC CZ, o.s. zastoupený jejím předsedou Milanem Souškem