Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČSP 2011 - výsledky z Prahy, Pardubic, Blanska a roční žebříček

2. 1. 2015

Český Seniorský Pohár 2011 je historií

Seniorskými bowlingovými vládci se stali Josef Bešík st. a Anna Breindlová. Zejména v pánské kategorii to byl boj do posledního okamžiku a rozdíly mezi nejlepšími byly jen velmi těsné. Oběma gratulujeme a již teď se těšíme na další ročník. Ale popořádku…

Český Seniorský pohár se skládal ze 3 turnajů. V Praze vyhráli Josef Bešík a Dáša Flegelová. Druhý turnaj v Pardubicích zvládl nejlépe Vladimír Hübst a Anna Breindlová. Velké naděje po druhém turnaji měli i Milan Rechtorik a Dáša Flegelová, pokaždé skončili na stupních vítězů a bodové rozdíly na čele tak byly jen velmi těsné. V mužích i ženách to byl vlastně i souboj lídrů různých věkových kategorií.

Rozhodnutí přinesl třetí turnaj, který se hrál v Blansku v sobotu 22.10.11.

Do mužského finále postoupili všichni favorité podle očekávání. Tady své hry nejlépe zvládl Jiří Stulík  a rázem tím zamotal celkovou roční tabulku. Druhý skončil s rovněž velmi dobrými hrami Milan Rechtorik  a třetí místo obsadil Josef Bešík . Tím bylo dáno i pořadí v rámci věkových kategorií, do 58 let zvítězil Jiří Stulík s finálovým průměrem 241,5 před Milanem Rechtorikem (228,5) a Petrem Floríkem (213,5). V kategorii nad 58 let byl nejlepší Josef Bešík  (212,5), druhý Jaroslav Růžička (210,0) a třetí Vladimír Hübst (208,5).

V dámských kategoriích skončila v případě mladších žen první Naďa Dolejšová , druhá Dáša Flegelová a třetí Eva Appeltauerová, ve skupině vyššího věku obhájila vítězství z Pardubic Anna Breindlová , druhá skončila Anna Prokešová a nad třetím místem se radovala Hana Tomková. V absolutním pořadí to znamenalo první místo pro Annu Breindlovou , druhé pro Naďu Dolejšovou  a třetí místo Brala Dáša Flegelová . Obecně dosahovaly ženy výrazně nižších výkonů a boje se odehrávaly spíše na poli dohazování a klidné hlavy.

Všichni úspěšní v absolutním pořadí a ve všech 4 kategoriích byli obdarováni poháry, věcnými cenami a pobytovými poukazy.

Posilněni bohatým rautem očekávali muži i ženy výsledky po součtu všech bodů ze všech turnajů, aby bylo možné vyhlásit celý první ročník Českého Seniorského Poháru. Ze tří turnajů se do celoročního žebříčku započítávaly body ze dvou turnajů s lepším výsledkem. V mužích bylo celkem 5 horkých favoritů, v ženách byla situace jasnější, tady to byl souboj zejména dvou žen – Dáši Flegelové a Anny Breindlové.

 

Po chvilce napětí při zpracování ročních výsledků se zobrazilo pořadí mužů v absolutním hodnocení bez rozlišení věku:

1. Bešík Josef st.  (92 bodů), 2. Rechtorik Milan (90), 3. Stulík Jiří (90 s nižším průměrem), 4. Hübst Vladimír (89), 5. Ševčík Vlastimil (78).

Rozdíly mezi nejlepší čtyřkou tedy skutečně minimální. Králem seniorů se tak stal Josef Bešík , který tím získal vedle řady věcných cen i putovní pohár a osobní pohár.

 

Pořadí podle věkových kategorií:

mladší muži: 1. Rechtorik Milan , 2. Stulík Jiří, 3. Ševčík Vlastimil

starší muži: 1. Bešík Josef st. , 2. Hübst Vladimír, 3. Růžička Jaroslav

 

Dámská část byla již od počátku o dost přehlednější, vlastně spolu sváděly boje jen Dáša Flegelová z mladší věkové kategorie s Annou Breindlovou z kategorie starších dam. Konečné roční pořadí:

1. Breindlová Anna  (100 bodů), 2. Flegelová Dáša (95), 3. Dolejšová Naďa (84), 4. Stulíková Dagmar (83), 5. Brokešová Anna (80).

Titul absolutně nejlepší seniorky převzala Anna Breindlová .

 

Pořadí podle věkových kategorií:

Mladší ženy: 1. Flegelová Dáša , 2. Dolejšová Naďa, 3. Stulíková Dagmar

Starší ženy: 1. Breindlová Anna , 2. Brokešová Anna, 3. Tomková Hana

 

Všichni nejlepší v rámci jednotlivých kategorií dostali poukaz do maďarských lázní (poukaz přímo na své jméno dostanete poštou domů - podle dohody v Blansku s Marcelou Serbusovou za Čedok), všichni ocenění pak i poháry, věcné ceny a nejrůznější odměny. Nejlepších 5 z každé kategorie dostalo i originální stříbrný Pražský groš v kazetě. Od sponzorů akce byly pro každého drobné dárky a užitečné výrobky nejrůznějšího druhu. Navíc ve finále byla vyhlášena speciální prémie od místního sponzora ČSP: první 3 hráči, kteří dají za sebou 5 strajků, obdrží prémii 1.000 Kč v hotovosti na ruku. A to se také stalo. Petr Florík  vybral tyto prémie hned dvě a tak jeho cesta do Blanska byla jistě vydařená.

Český Seniorský Pohár splnil očekávání, série se vydařila a položila základ pro obdobnou akci i v roce 2012. Na základě zkušeností z prvního ročníku Poháru budou upraveny Propozice a některé detaily, ale základ soutěže zůstane prakticky stejný. Hrát chceme příští rok v centrech s nejméně 10ti drahami, zvýší se tím i počet postupujících do semifinále a finále na každém turnaji. Dále se zvýší podíl žen v semifinále a finále tak, aby lépe odpovídala skladba mužů a žen.

Děkujeme všem hráčkám, hráčům, ale i centrům a těšíme se na příští poněkud širší ročník, kdy je plánováno celkem 6 turnajů v centrech s nejméně 10ti drahami po celé ČR, z toho se budou započítávat 4 nejlepší turnaje. rát se bude pravděpodobně vždy v sudých měsících. Přesný harmonogram bude během listopadu k dispozici. Počty her a systém postupů zřejmě zůstane zachován, zvýší se počty postupujících do semifinále (40, dnes to bylo 32) a do finále (20, dnes to bylo 16). Podíl žen v semifinále a ve finále bude upraven podle zkušeností z letošního ročníku, pravděpodobně bude postupovat 10 žen do semifinále a 5 do finále.

Putovní pohár bude změněn (současná podoba není moc reprezentativní), v rámci prvního turnaje v roce 2012 bude pohár vyměněn za lepší a bude již i se štítkem držitelů. Takže Pepu Bešíka a Aničku Breindlovou poprosím, aby štítky se svým jménem ještě nenalepovali a počkali si na nový pohár. Oba jej samozřejmě dostanou na celý rok domů.

A poslední věc - máme zde několik nevyzvednutých pohárů a cen, prosím ozvěte se kde a jak bychom je mohli předat. Jedná se o tyto poháry:

3. místo ženy do 58 let, Praha Ovčín: Marie Konečná

3. místo ženy do 58 let Blansko: Eva Appeltauerová

5. místo ženy do 58 let roční umístění: Anna Bittalová

5. místo muži 59+ let roční umístění: Lumír Hřebík

 

Ještě jednou všem moc děkuji, všechny turnaje byly krásné a snad se příští rok podaří úroveň turnajů nejméně udržet, raději však překonat.

Závěrem upozornění: z turnaje bude zpracováno video, které co nejdříve zveřejníme.

Milan Soušek, ESBC CZ

Výsledková listina Praha, muži

Výsledková listina Praha, ženy

Výsledková listina Pardubice, muži

Výsledková listina Pardubice, ženy

Výsledková listina Blansko a rok 2011, muži

Výsledková listina Blansko a rok 2011, ženy

 

Náhledy fotografií ze složky 2011-10-22 Blansko (finále)