Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsledky Finále Senior Masters 2014

Senior Champion 2014: Kulhánek + Nováková

Historicky druhé finále Senior Masters mělo za úkol určit seniorského šampióna za rok 2014 na základ seniorského bodovacího žebříčku Senior Masters. První titul ta rok 2013 vybojovali Svatava Závladská a Josef Bočan. Letos se Josef neprobojoval do závěrečného finále a Sváťa postoupila coby náhradnice za zlámané končetiny jiných hráček.

Hrálo se v Praze na Ovčíně a nutno říci, že části přítomným se vůbec nedařilo a část zahrála téměř božsky. Ale popořádku...

Vítězům seniorského žebříčku ČR Senior Masters byly vyplaceny prémie ve výši 3.000 Kč. Tu převzali za muže Tomáš Rathouský a za ženy Blanka Hanusíková, coby vítězové kategorie muži a ženy bez rozlišení věku. Gratulujeme! V roce 2015 již ale nebude tato prémie vyplácena, protože celkoví vítězové Senior Masters žebříčku dostanou něco více... startovné na nejbližším Mistrovství Evropy seniorů, které se bude v roce 2016 konat v Dánsku. Je to tedy ještě větší motivace pro seniory. Do Senior masters se započítávají i v roce 2015 různé čistě seniorské akce, jejichž přehled najdete na seniorsko-bowlingovém webu na záložce Senior Masters.

Jako první se odehrály 3 hry, ke kterými se připočítalo 10% bodů z ročního žebříčku Senior Masters 2014. Ve druhé fázi se přidávaly další 3 hry, které se přičetly ke kvalifikaci. A tady už z každé kategorie, kterých je celkem 6, odpadli ti nejslabší. Do superfinále na dvě hry od nuly postoupili vždy 3 nejlepší a své kategorie a ti hráli na stejném páru drah. Měli se tak pěkně pod vzájemnou kontrolou a navíc to bylo z hlediska drah spravedlivé. Všichni tito sem postoupivší již věděli, že tedy mohou být v nejhorším případě třetí a že na 100% poberou speciální pohárky z křišťálového skla plus nějaké drobnosti navíc.

Podívejme se na jednotlivé kategorie:

Muži 50-57 let: ve finále Kulhánek, Stanishevskyi, Hindrák. Už to samo o sobě byla záruka těch nejtvrdších bojů. Slabé jméno zde neexistovalo. V první hře jde do čela Vráťa hrou 234, naopak docela překvapivě se nejslabším článkem stal Vladimir – 205. On však neřekl poslední slovo... Druhá hra s hodnotou 200 „potopila“ Jirku Hindráka, který lakonicky poznamenal „Tak jsem byl finálový sparing“. Jeho součet byl 414. Vladimir rozbalil své umění a znalost centra naplno. Druhá hra = 276, tedy vynikající hra, ale... vždycky je nějaké to „ale“, trošinka smůly jej postihla ve zcela posledním hodu, kterým srazil pouze 6 kuželek. Vráťa ke svým 234 přidává 249 a právě on čekal na to, jak Vladimir, který hrál jako poslední, naloží se svojí šancí na prvenství. A právě těch pár chybějících kuželek vlivem nedokonalého posledního hodu definovalo konečné pořadí: 1. místo Vratislav Kulhánek, 2. místo Vladimir Stanishevskyi, 3. místo Jiří Hindrák.

Ženy 50-57 let: i tady lze říci byl výkvět výborných jmen – Lébrová, Hanusíková, Nováková. V první hře zahrála jediná Míla Nováková – 216, Jana s Blankou se trápily. Druhá hra vyzněla pro Janu Lébrovou – 196, trápení přešlo ale i na Mílu a zůstalo u Blanky. V součtu obou her: 1. místo Miluše Nováková, 2. místo Jana Lébrová, 3. místo Blanka Hanusíková.

Muži 58-64 let: skladba superfinálové trojice i tady slibovala tuhé boje. Posuďte sami – Fleischmann, Stulík, Podzimek. Troufl by si někdo předem tipovat vítěze? Do superfinále všichni tři postoupili zcela suverénně. První hra ale ukázala, že Vláďa Podzimek se trochu hledal. Že by hlava? Nebo chybělo potřebné štěstí? Do čela jde přesvědčivě Jirka Stulík – 246, Honza Fleischmann dává 210. Druhá hra Jirkovi nevyšla, Honza dal lehce pod 200 a Vláďa nemastných neslaných 178. Takže se rychle sčítalo, aby přišlo rozuzlení: 1. Jiří Stulík, o pouhé 4 kuželky zpět 2. místo Jan Fleischmann a 3. místo Vladislav Podzimek.

Ženy 58-64 let: superfinalistky: Stulíková, Flegelová, Lencová. Dáša S. se zdá mírnou favoritkou. Dáša F. je v podstatě domácí hrčkou, Ovčín dobře zná. Papírově nejslabší šance se dávají Anežce, nicméně v poslední době je docela v laufu. Čili superfinále je naprosto otevřené. První hra všech tří hráček nebyla nijak vynikající, ale na druhou stranu ani žádný vyslovený propadák, rozdíly snadno smazatelné. Rozhodnuto není vůbec nic. Druhá hra přináší rozuzlení... Opět nijak extra vydařenou hrou se součtem na 1. místo dostává Dáša Flegelová. Druhé místo po ještě slabší hře připadá na Anežku Lencovou. A konečně třetí místo bere silně zklamaná Dagmar Stulíková, které poslední hra vůbec, ale vůbec nevyšla.

Muži 65+ let: sem se dostali Bešík, Brokeš a Pitaš. Pepa Bešík, pardubičák, s Ovčínem nemá právě ty nejlepší zkušenosti. Fanda Brokeš je schopný zahrát všude, případně nikde. Ale tady se mu dnes prozatím pěkně dařilo. Vláďa, dosud rovněž slušně hrající, se umí na závěrečné hry dobře vyhecovat. Ani tady tedy není favorit jednoznačný. První superfinálová hra naznačuje trápení všech tří bez výjimky. Ale přece jenom nejlepší hru dává Vláďa Pitaš. Druhá hra jen potvrzuje, že se tady všichni tři svorně hledají. Nicméně Vláďa Pitaš a Fanda Brokeš dávají o pár kuželek víc, než ve hře první. V součtu jde na 1. místo Vladimír Pitaš, 2. místo obsazuje František Brokeš a 3. místo doslova spadlo na Josefa Bešíka, jemuž třetí hra totálně odešla.

Ženy 65+ let: zde se sešly řekl bych tradiční soupeřky – Anička Brokešová, Dagmar Prokopová a Alenka Endersová. Tyto tři hráčky se ve své kategorii o prvenství v různých seniorských turnajích přetahují celkem pravidelně. Papírově podle kvalifikace a semifinále bychom mohli preferovat Annu Brokešovou. Jenže hraje se od nuly, takže na dosavadní výsledky můžeme zapomenout. První hra u těchto tří děvčat je doslova tragická... nejlepší hru dává Alena Endersová. Má hodnotu... no napišme to, když už o výsledcích hovoříme otevřeně... 149. Svým způsobem superfinálová rarita. Druhé hry jsou o dost lepší, náhozem 212 s přehledem 1. místo bere Alena Endersová. 2. místo připadlo na Dagmar Prokopovou, která nezahrála nic moc, ale stačilo to. A 3. místo tak zbývá na Annu Brokešovou, jež za druhým místem zaostala o 12 kuželek.

Gratulujeme všem vítězkám a vítězům jednotlivých kategorií, kteří se tak dostávají do seniorské Síně slávy!

 

Hlavními trofejemi dnes však byl titul Senior Champion 2014 pro absolutně nejlepšího muže a absolutně nejlepší ženu bez rozlišení věkové kategorie. Vedle tohoto honosného titulu získali seniorští šampióni 2014 speciální laserovaný pohár, jenž je možné získat pouze na Finále Senior Masters a na Czech Old School. Nikde jinde...

V případě mužů je situace jasná, titul musí získat někdo z kategorie muži 50-57 let a jak je již uvedeno nahoře, tady byl nejlepší Vratislav Kulhánek. Potřeboval k tomu trochu štěstí a malou chybku Vladimira Stanishevského, ale na to už se nikdo v budoucnu ptát nebude. Takže Senior Champion 2014 v kategorii MUŽI se stává Vratislav KULHÁNEK! V dámské kategorii byla situace docela zapeklitá. Nejvyšší součet měly hned dvě hráčky – Miluše Nováková a Alena Endersová. A o vítězce tedy rozhodl vyšší superfinálový nához, který měla Míla o 4 kuželky vyšší. A proto se právě ona, Miluše NOVÁKOVÁ, stává Senior Championkou roku 2014! Gratulujeme oběma vítězům superfinále k vzácnému titulu, který se uděluje 1x za rok a jsme zvědavi, zda se poprvé v historii podaří případná obhajoba.

Máme tedy novou seniorskou královnu a nového seniorského krále. Vybojovali si tuto poctu zaslouženě. V případě mužů to byl velice tvrdý boj až do naprosto posledního hodu, v případě žen rozhodoval až vyšší nához. Jsme na tyto šampióny hrdí, jejich tituly jim náleží plným právem. Oba nás budou reprezentovat na nejbližším Mistrovství Evropy 2015 v italské Bologni a my jim věříme, že i za Českou Republiku zde odevzdají vše, co je v jejich silách.

Fotky: podívejte se fotky z finále Senior Masters 2014.

Milan Soušek, 08.02.2015

Výsledková listina

Foto: Senior Champion 2014 - Vratislav Kulhánek, Miluše Nováková

senior-champion-2014---miluse-novakova-a-vratislav-kulhanek.jpg