Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapomenutí senioři...

23. 2. 2024

Je chvályhodné zhodnotit roční úspěchy českého bowlingu ve světě i doma. Poukázat na skvělé výsledky a vyzdvihnout je, o to všichni hráči stojí a vítají to. Senioři s napětím sledují boje i mladých hráček a hráčů na bowlingových kolbištích, často sedící do noci s očima přilepenými na obrazovkách s online přenosy. A drží palce, chválí a diskutují každý úspěch.

Je dobře, že ČBA čas od času taková zhodnocení činí, podobně jako právě nyní na svých stránkách (proklik zde nebo TADY printscreen článku ke stažení). Senioři to vítají a úspěchy mladých hráčů velmi oceňují. Jen to má, jak to tak bývá, i druhou stránku mince. O úspěších seniorů ani řádek, ani slovo, ani zmínka. Přitom v roce 2023 jsme z Mistrovství Evropy dovezli neuvěřitelných 9 medailí, z toho 2 zlaté. Od roku 2009 do loňska včetně senioři coby reprezentanti ČR dovesli celkem 28 medailí. Právě letos si připomínáme 15. výročí zisku historicky první zlaté medaile pro ČR z jakéhokoliv ME, či MS. Ano, právě letos je to 15 let, kdy tohoto pro ČR skvělého primariátu dosáhl Honza Fleischmann na ME seniorů 2009 u nás v ČR, které organizoval bez zájmu ČBA náš seniorský spolek, tehdy ještě pod názvem ESBC.

I přes zcela nesporné úspěchy seniorů na mezinárodních kolbištích jakoby to pro ČBA neexistovalo, seniorské historické výsledky jsou jednoduše ignorovány. A to tam chlapci mají speciální pětičlennou komisi starající se pouze o seniory (!). Co vlastně pro nás dělají? Je i tohle výsledek jejich práce? V ČR neexistuje žádná jiná tak úspěšná věková skupina. Jeden by očekával, že se Asociace bude i seniorskými medailemi chlubit... Jsme my senioři vůbec ještě právoplatnými členy ČBA, že nás tak ignorují? Nebo si snad máme založit nějakou tu vlastní Asociaci seniorských hráčů?

Celé je to těžko k uvěření. Nejpočetnější hráčská skupina. Zdaleka nejvíce medailí z mezinárodních akcí. Nejvyšší finanční přínosy od seniorů. A ČBA o nás seniorech mlčí... Proč a jak dlouho ještě?