Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace o ME seniorů ETBF

16. 3. 2016

Evropská bowlinfová federace ETBF opět projednávala možnost uspořádání Mistrovství Evropy seniorů v bowlingu, které by rozšířilo stávající šamionáty (ESBC a WSrC) určené pro hráče ve věku nad 50 let.  ETBF by nově pořádalo i evropský šampionát podle modelu seniorského mistrovství světa (stejný model využívá i MS kadetů do 21 let ), tedy bez rozlišení věkových kategorií. Z každé země by se účastnily 4 muži a 4 ženy, kteří by bojovali o cenné kovy v soutěžích jednotlivců, dvojic, týmů, All Event a Masters. O definitivní podobě, termínu a dalších náležitostech se definitivně rozhodne v roce 2017 s tím, že první ME v tomto modelu by se hrálo v roce 2020.

Tuto možnost ETBF zvažovala již před několika lety, ale hlasováním tehdy tento šampionát neprošel, nyní se situace mění a vznik této akce je více než pravděpodobný.  ETBF již nepokládá toto nové mistrovství Evropy za konkurenci existujího evropského šamionátu ESBC, podle názoru vedení i delegátů je zde místo pro obě akce, které mají trochu jinou podstatu a obě si své místo zaslouží. ETBF tak zachytává trend vyššího zájmu o seniorský bowling napříč kontinentem, ze kterého nevybočuje ani naše země.

ESBC si zachová svůj každoroční rytmus a termíny jako doposud, nové ME by se hrálo jednou za dva roky, pravděpodobně vždy na začátku kalendářního roku (koncem ledna). Konalo by se tedy 2020, 2022, 2024 atd. Připomínám že frekvence  Mistrovství světa je také dvouletá a hraje se 2017, 2019 atd. Každý rok by tedy pro naše hráče byla možnost reprezentovat naši zemi dvakrát (1x ESBC a 1xME nebo MS).

Další novinkou je vznik evropské bowlingové série turnajů pro seniory po vzoru EBT. Nová série s názvem European Senior Bowling Tour (ESBT) bude spuštěna pravděpodobně od roku 2018. Komise ETBF budou tento rok zpracovávat všechny aspekty nové série, vytvářet legislativu, pravidla, procedury  a potenciální pořadatelé turnajů budou vyzváni ke spolupráci přibližně v polovině roku 2017. Máme se tedy na co těšit!